Gündem Cevizin faydaları nedir? Cevizin besin değeri ve kalorisi nedir?

Cevizin faydaları nedir? Cevizin besin değeri ve kalorisi nedir?

12.04.2018 - 16:06 | Son Güncellenme:

Vücudumuzda beyin organına benzeyen ceviz, besin değerleri açısından çok zengin bir gıdadır. Çocukların gelişiminde önemli bir rol oynayan ve düzenli kullanımda kötü kolesterolü düşürmede yardımcı olan ceviz en çok tercih edilen kuru yemişlerin başında gelir. Günde 2 -3 kez tüketilmesinin tavsiye edildiği bu mucize besinin faydalarına birlikte göz atalım.

Cevizin faydaları nedir Cevizin besin değeri ve kalorisi nedir

Cevizin Faydaları

Kalp ve Damar Sağlığına Faydası: Düzenli ceviz tüketimi kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Tehlikeli kalp ritimlerini engelleyerek kalp atış hızının düzenli olmasına yardımcı olur ve böylece kalp krizi riskini azaltır. Damar tıkanıklığına engel olur, kan dolaşımının daha iyi olmasını sağlar.

Kötü Kolesterolü Düşürür: Ceviz içerdiği besin değerleri sayesinde iyi kolesterol seviyesini arttırır. İyi kolesterol, vücuttaki kötü kolesterolün dengesini sağladığı için kötü kolesterolün azalmasına sebep olur.

Kanseri Önler: Düzenli ceviz tüketimi kansere yakalanma riskinizi azaltır. Elbette tek başına kanserden korunmak için yeterli değildir ama kanserden korunmaya yardımcı olur. Genel olarak kanser hücrelerinden vücudu korusa da prostat ve göğüs kanserlerinde vücudu belirgin şekilde güçlendirir.

Hafızayı Güçlendirir: Ceviz bilişsel fonksiyona katkıda bulunur. Görünüş itibari ile de beyine benzeyen bu besin hafızanızı güçlendirerek beyin fonksiyonlarınızın sağlıklı çalışmasını sağlar. Özellikle ileriki yaşlarınız için Alzheimer riskini azaltmak istiyorsanız düzenli olarak ceviz tüketmenizi tavsiye ederiz.

Sağlıklı Bir Cilt: İçindeki omega-3 ile cildinizin sağlıklı bir şekilde ışıldamasını ve nemlenmesini sağlar. Elbette düzenli tüketimde gözle görülür bir sonuç elde edebilirsiniz.

Saç ve Tırnak Sağlığına İyi Gelir: İçerdiği B12, demir, kalsiyum ve omega-3 sayesinde saç ve tırnak sağlığını korur. Düzenli kullanımda saç dökülmeleri ve tırnak kırılmaları azalır.

Kabızlık Sorununa İyi Gelir: İçerdiği yağlar sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlık şikayetlerini azaltır.
Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Cevizin kalorisi yüksek olsa da içerdiği doğal yağlar sebebiyle vücuttan atılımı kolaydır. Tokluk hissi verdiği için 3-4 adet ceviz iyi bir ara öğündür. Spor yapan kişiler zaten fazlasıyla kalori yaktıkları için bu tarz doğal yağlar içeren besinler tüketebilir.

Cevizin Kalorisi ve Besin Değerleri

Bir adet orta boy ceviz hemen hemen 33 kaloridir. Bir porsiyon cevizin 4 adet olduğunu varsayarsak, bir porsiyonu da yaklaşık 132 kalori etmektedir. Eğer kalori hesabı ile diyet yapıyorsanız ve spor yapmıyorsanız ceviz porsiyonunuza dikkat etmeniz gerekir. Spor yapıyorsanız ve “ben zaten gün içinde çok kalori yakıyorum” diyorsanız gönül rahatlığıyla her gün 4-5 adet ceviz tüketebilirsiniz.

100 gram cevizde; 65 g yağ, 2 mg sodyum, 441 mg potasyum, 14 g karbonhidrat, 15 g protein, 2,9 mg demir, 38 mg kalsiyum, vardır ve654 kaloridir. Ayrıca içerdiği yağlar ise; A, D, C, B12, B6’dır.