ÇOCUĞUNUZA BU TESTLERİ YAPTIRDINIZ MI?

ÇOCUĞUNUZA BU TESTLERİ YAPTIRDINIZ MI?

Modern tıp uygulamalarında amaç önlenebilir hastalıkları önceden tespit ederek gerekli önlemleri almak ve bireyin sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlamaktır. Özelliklede çocuklara yönelik sağlam çocuk takipleri büyüme ve gelişmenin izlenmesi için son derece önemlidir. Bu takiplerin bir parçası olan laboratuvar testleri ile gelişebilecek çeşitli hastalıklar, sakatlıklar, büyüme-gelişme geriliği erkenden tespit edilebilir ve gerekli önlemler alınabilir.

Bebeklikten itibaren rutin olarak yapılması gereken laboratuvar testleri :

Haberin Devamı

1- Kan grubu tayini: Doğumdan hemen sonra yapılmalıdır.

2- Doğumsal metabolik hastalık tarama testi : 48-72 saat sonra( en geç 10 gün içinde) yapılır. Ülkemizde en sık görülen doğumsal metabolizma hastalıkları olan fenilketonüri, doğumsal hipotiroidi ve biotidinaz eksikliğine ilişkin yapılacak testler zorunludur. Halk arasında zeka testi olarak bilinen bu testler doğumun yapıldığı hastanede ve aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bu testlerin yapılması için çocuğun beslenmeye başlamış olması önemlidir. Çünkü metabolik hastalıklar beslenme ile ortaya çıkar. Test için topuktan alınan birkaç damla kan kullanılır. Testin pozitif çıktığı durumlarda aileye haber verilmekte , hastalığa uygun tedavi, diyet düzenlenmesi sağlanarak iilerleyici bozuklukların oluşmaması için önlemler alınmaktadır. Ayrıca bu topuk kanı ile diğer metaboloik hastalıkların da tanısı konulabilir.

3- Kanda bilirubin düzeyi ölçümü : Yenidoğan döneminde sıkça görülen sarılıklar nedeniyle kandaki bilirubin düzeyini ölçen testlerin yapılması gerekebilir.

4- Tam kan tahlili ve kan demir düzeyi ölçümü: 6. ayda ortaya çıkabilecek demir eksikliği anemisi için tam kan tahlili ve kan demir düzeyi ölçümü yapılmalıdır. Kansızlık saptanırsa ileri tetkikler gerekebilir. Ayrıca 2 yaşından sonra yılda bir kez tekrarlanmalıdır. Tam kan tahlili kansızlık yanı sıra enfeksiyon, lösemi gibi birçok önemli hastalık için uyarıcı olabilir.

Haberin Devamı

5- Rutin biyokimya testleri: 2 yaşından sonra mutlaka yılda bir kez rutin biyokimya testleri de yapılmalıdır.

6- İdrar Tahlili: Yine tarama amaçlı 1 yaşında, 5 yaşında ve ergenlik döneminin başında mutlaka tam idrar tahlili yapılmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonu saptanırsa idrar kültürünün yapılması önemlidir. Böylelikle saptanan idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilir ve böbreklerde oluşabilecek ileri bozukluklar önlenmiş olur.

7- Kan kolesterol ve lipid düzeyi ölçümü: Ailesinde koroner kalp hastalığı olan çocuklarda 2 yaşından sonra yılda 1 kez kolesterol ve lipid düzeylerine bakılmalıdır. Total kolesterol 200 mg/dl üzerinde ise ileri tetkikler yapılarak çocuk takibe alınmalı ve diyeti, aktivitesi ,hayat tarzı düzenlenmelidir.

8- Hepatit Testleri: Okul öncesi dönemde , yenidoğan döneminde hepatit aşısı yapılmış olsa bile HBsAg ve Anti HBs tahlilleri yapılarak bağışıklık ve aşılama durumu kontrol edilmelidir. Sonuca göre aşı tekrarı gerekebilir.

9- Dışkıda parazit aranması : Okul öncesi dönemde dışkıda parazit araması da yapılacak testlerden biridir.

Haberin Devamı

10- Kanda şeker ve hormon ölçümü: Aşırı kilolu çocuklarda şeker hastalığı açısından kan şeker düzeyleri, büyüme geriliği olan çocuklarda ise büyümeyi etkileyebilecek hormon düzeyleri ölçülmelidir.