Ebeveyn Çocuğunuz okula hazır mı?

Çocuğunuz okula hazır mı?

12.08.2015 - 17:29 | Son Güncellenme:

Çocuğum okula başlıyor deyip geçmeyin. Okulu kim seçecek? Okula başlamak için hazır mı? Ne kadar zamanda alışır ve çok ağlarsa ne yaparsınız? İşte tüm bu soruların cevaplarını ailebebektv.com sizler için araştırdı.

Çocuğunuz okula hazır mı

Okul seçimi sürecinde en sık karşılaşılan soru; ‘çocuk mu okulu beğenecek yoksa aile mi okulu beğenecek?’ olarak karşımıza çıkıyor. Ailelerin dikkat etmesi gereken nokta, küçük yaşta bir çocuğun okulu seçemeyeceğini göz önünde bulundurarak felsefelerine uygun bir okul seçmeleridir. Küçük yaşta bir çocuk doğru okul seçimi yapamaz, gördüğü oyun parkı, öğretmeni sevmiş olması seçimini etkileyecektir. Burada ailelerin içine sinen, hayat tarzlarına ve yaşam felsefelerine uygun bir okulda karar kılmaları daha isabetli olacaktır.

Haberin Devamı

Çocuk okula başlamadan önce muhakkak bir ana okuluna gitmiş olmalı. Ana okulu eğitimi süresinde öğretmeninin, okul psikoloğunun veya rehber öğretmeninin söylemlerine ve tavsiyelerine göre hareket edilmesi çok önemlidir. Onlar çocuğun hangi yaşta okula başlayabileceği ile ilgili en doğru bilgiyi verebileceklerdir. Çok emin olmadığınızda dışarıdan da destek alabilirsiniz.

Okula başlama yaşı nedir?

Eğer çocuğunuzun okula başlaması için daha erken olduğunu düşünüyorsanız, fazla acele etmeyin ve Uzman Psikolojik Danışman Nilüfer Dursun Gönüllü’nün bu konudaki açıklamalarına kulak verin. “Okula başlama yaşı olarak, Ocak doğumlu bir çocuk ile Eylül doğumlu bir çocuk arasındaki farka baktığımızda çoğunlukla Ocak doğumluların çok daha hızlı öğrenebildiklerini görebiliyoruz.

Haberin Devamı

Bu Ocak doğumlu çocukların daha zeki veya daha iyi öğrendiklerini ya da Eylül doğumlu çocukların öğrenme problemi olduğunu veya daha geç öğrendiklerini göstermez. Bu durum tamamen gelişimsel olarak çocuğun gösterdiği büyüme ve anlama kabiliyeti ile ilgili olan bir süreçtir. Bizim anne ve babalara tavsiyemiz çocuğu erken okula göndermemeleri, yaşı geldiğinde göndermeleridir.”

Nilüfer Dursun Gönüllü yaşından önce okula gönderilen çocuklarda yaşanan sıkıntılara da değiniyor: “Zaman zaman çocuk çok hevesli olabiliyor ya da okumayı okula gitmeden sökebiliyor. Bu durumdan etkilenen aileler de çocuğu erkenden okula başlatabiliyor. Ancak bu durum her çocuk için aynı olamaz.

Gelişimsel olarak her çocuk aynı hızda ilerleyemez, aynı yaş çocukların birbirinden farklı gelişimler gösterdiğini biliyoruz. Çocuk gelişimsel sürecini tam olarak tamamlamadığında daha yavaş ve diğer çocuklara nazaran daha zor öğreniyorlar. Oysaki bir yıl sonra yani zamanında okula başlarsa çok daha kolay ilerleyip adapte olabilirler.”

Okula alışabilecek mi?

Psikolojik Danışman Gönüllü, çocukları okula hazırlama sürecinde nasıl davranılması gerektiğini şöyle anlatıyor. “Birinci sınıfa başlayacak çocuk velilerinin bazı endişeleri olduğunu biliyoruz. Okula alışabilecek mi? Sevecek mi? Beni bırakıp okula gidecek mi gibi. Bu endişelerin çocuğa da sünger gibi geçtiğini ve anne babadan bu kaygıyı alarak kaygılı bir şekilde gününü geçirdiğini biliyoruz.

Haberin Devamı

Her çocuk mu ağlar, hayır. Bir sınıftan bir, iki çocuk ağlayabilir, bazen hiç ağlamayacak bir çocuk başka bir çocuğun ağlamasından etkilenerek ağlamaya başlayabilir. Bunlar çok normaldir, sonuçta yeni bir kapı açılıyor çocuğun hayatında. Bu yeni kapı ile birlikte çocuğun güvene ihtiyacı vardır ve güven duyana kadar çocuğun kaygılanması gayet normaldir.

Okula başlarken çok ağlayan çocuğa anne babalar nasıl yaklaşmalı diye düşündüğümüzde, mümkün olduğunca sakin, fazla kaygılanmadan endişelenmeden, güven vererek, sevecen olarak yaklaşmalarını öneriyoruz. Ağlayacağını hissettiğiniz durumlarda o gün okula çocuğu tek göndermeyip mümkünse anne, anne –baba ya da büyük kardeş ile okula başlamasını öneriyoruz. Öğretmene güvenmek de çok önemli. Öğretmen sizi de çocuğu da sakinleştirebilir.

Çocuklar okula ne kadar sürede alışır?

Haberin Devamı

Normalde bir çocuk en geç 2 hafta içinde okula alışır. Zor çocuklar için de bu süre 2 haftadır. 2 hafta içinde okula alışamayan bir çocuk için profesyonel destek alınmalı ve uzmana danışılmalıdır. Okula alışamayan çocuklarda okul değişikliği veya öğretmen değişikliği hiçbir zaman önerilmez. Mümkün olduğunca başladığı yerde devam etmesini ve uyum sağlayabilmesini öneriyoruz. Kendini gösterebilme imkanını çocuğa tanımak gerekir. Gerçekten okul ve öğretmen değişikliğine gidilmesi gerekliyse bunun çok iyi düşünülmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Çünkü her yaşanan sıkıntı, küçük sorunlar çocuğun okul ya da öğretmen değişikliği talebinde bulunmasına neden olur. Onun için bir fırsat bir örnek yaratmış olursunuz ve problemlerini bu şekilde çözmeye başlar.”

Kaynak: http://www.ailebebektv.com/