Çocuklarda Ödev Sorumluluğunu Geliştirmek için 9 Öneri

Çocuklar ödev sorumlulukların kendilerinin alması önemlidir.
Ancak ebeveynlerin belli bir yaşa ve olgunluğa kadar ödev takibinde aktif rol alarak, çocuğuna organizasyon becerilerini öğretmede, çalışma düzenini kurmada ve sürdürmede, zorlandıkları bir alanda destek olmaları yararlıdır.

Çocuğunuzun öğretmenlerini iyi tanıyın. Öğretmenlerinin ödevlerden beklentilerini, tarzlarını bilmek kolaylaştırıcı bir etkendir.Öğretmenlerine de ödev konusunda ne kadar aktif olmanız gerektiği hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çalışma alanını düzenleyin. Çocuğunuza uygun bir çalışma alanı hazırlamanız hem dikkatini yoğunlaşırmada hem de planlama becerileri açısından önemlidir.Çalışma masası mümkünse boş bir duvara baksın, yeterli ışığının olması ve kalem, makas gibi kullanacağı malzemelerinin ulaşılabilirliği önemli ve ihtiyacı dışındaki malzemeleri çalışma sırasında çekemecesine kaldırın.

Çalışma sırasında dikkatini dağıtacak uyarınları en aza indirmeye çalışın.Televizyonun açık olmaması, kullanıyor ise cep telefonunun yanında olmaması, bilgisayarın kapalı olmaması gibi.

Belirli çalışma saatleri düzenleyin.Çocuğunuzun ne zaman çalışmaya daha yatkın olduğunu gözlemleyin ( eve gelir gelmez mi, bir şeyler atıştırıp dinlendikten sonra mı, akşam yemeğinden sonramı vb.), belirlediğiniz bu zaman diliminde tutarlı olarak her gün çalışma masasında olsun.

Çocuğunuzun organize olmasına yardımıcı olun.Normalden daha karmaşık bir projesi /ödevi var ise birlikte öncelik belirleyin ve bir sistem oluşturun. Hangi alandan başlayarak daha sonra yapacaklarınızı listeleyin.Her gün ödevlerini hangi sıra ile yapacağını da planlayabilirsiniz.

Ödevlerini yaparken çocuğunuza zorlandığı alanlarda yardımcı olurken, her ödevini /projesini sizin yapmamanız önemli. Çocuğunuzun elinden gelenin en iyisini yaptıktan sonra takıldığı alanlarda sizing devreye girmeniz daha uygun olacaktır.

Bazı durumlarda ödevini “yapmama” seçiminin sonuçlarına çocuğunuzun kendisi karşılamalıdır. Bu gibi durumlarda çocuğunuza hatırlatmanızı yaptıktan sonra, bir daha hatırlatma yapmayacağınızı ona iletin.Gerekli durumda öğretmenine neden ödevini tamamlamadığı açıklayabileceğini suçlayıcı ve öfkeli olmayan, nötr bir tonda ona iletin.

Çocuğunuzu motive edin ve yönlendirin.Çocuğunuzun akademik hayatındaki yeniliklerden haberdar olun. Hangi gün sınavları var hangi güne etkinliğini tamamlaması lazım vb.

Haberin Devamı


Çocuğunuzun aldığı nottan çok çabasını takdir edin.


Eğer çocuğunuzun birçok dersin ödevini yapmada güçlük çektiğini veya dikkatini toparlamakta güçlük çektiğini gözlemliyor iseniz bir uzmandan öğrenme ve dikkat becerileri için destek almanız uygun olacaktır.

Ayşe Başak Erk/ Uzm. Gelişim Psikoloğu

cocuklaringelisimi.com

Mika Psikoloji