Çocuklarımıza bambaşka yeni yıl hediyesi olsun mu?

Yeni yıla niyet…Çocuğumuza kısmet..

Bu niyetler, bir ev, yeni bir araba, dünya turlarına dair olmasın. Çocuklarımıza dair olsun bu defa.

Çocuklarımızla olan ilişkilerimize bakıp yeni yılı bahane edip yeni niyetler koymaya ne dersiniz?

Çocuğumun gelişimi için neye ihtiyacı var? Yaşam yolculuğu nasıl gidiyor?

Belki TEOG ya da LYS’ye hazırlanıyor ya da daha çok küçük googel sesli arama servisini kullanarak “mavi araba” diyerek bir oyun indirip onu oynuyor ya da çizgi film izleyerek mama yiyecek kadar küçük belki. Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun,bundan sonrası için ne yapabilirim çok kıymetli bir soru..Elinize bir kağıt kalem alın ve başlayın.

Haberin Devamı

Şimdi durup çocuğumun hayatına katkı olacak ne yapabilirim, yeni yıl vesilesi ile düşünün lütfen. Bir gün fark edeceksiniz ki, bilmem ne kolejinde okutmak, bilmem ne marka giydirmek, bilmem ne dilini öğretmek onu yaşamında mutlu bir birey olmasına yetmeyecek. O gün geldiğinde daha az üzüleceğiniz şeylerin olması, böyle vesilelerle yapacağınız keşif ve düzenlemelerle mümkün olabilir.

Şimdi düşünün lütfen, çocuğunuzun sahip olmasını istediğiniz hangi değerler var? Çevre bilincine sahip bir birey olmasını önemsiyorsanız bu konuda, hayvanlara, canlılara karşı duyarlı olmasını önemsiyorsanız bu konuda, büyüye, küçüğe,yaşlıya,hastaya duyarlı olmasını önemsiyorsanız bu konuda neler yaptığınızı düşünün… Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun ona vereceğiniz mesajlarınız var. Bu konularda neler yapıyorsunuz, yani ona nasıl örnek oluyorsunuz? Çocuğunuzun okuma alışkanlığına sahip olmasını istiyorsanız, siz ne yapıyorsunuz,sadece nasihat mı ?

Onun hayatına sunduklarınız ona katkı mı oluyor, günü anı mı kurtarıyorsunuz? Yani yorgun argın işten eve geldiğinizde kafamdan çekilsin diye oyun açıp tableti eline mi veriyorsunuz, yoksa yanınıza alıp sohbet ederek ona verdiğiniz değeri göstererek duygusal bir alış veriş yapıyor musunuz? Benim günüm şunu yaparak bunu öğrenerek, bunu keşfederek geçti sen ne öğrendin bugün farklı olarak diyerek bir sohbet yerine dizi, oyun, çizgi filmlere mi veriyorsunuz zamanı?

Haberin Devamı

Yeni bir yıla girmek bir vesile olsun, kendimize bir ayna tutalım ve soralım, hem kendim hem de çocuğum için pazar sabahını cumartesiden farklı kılacak ne yapabilirim?

Hadi biraz düşünelim; onlarlar daha çok zaman geçirmek olabilir mesela. Bunu da biraz somutlaştırıp, her hafta belli bir günün akşamını ya da hafta sonunun belli bir bölümünü özel zaman ilan edip çocuklarımın gelişimine katkı sağlamak için neler yapabilirim diye sorarak birkaç seçenek yaratabilirsiniz. Zaman yok diye diye yok oluyor gerçekten, nasıl zaman ayırırım, yaratırım dediğinizde birden bire bir fikir geliyor akla… Denemesi bedavaJ İşinize yarayabilecek, bakış açınızı değiştirebilecek ve farkındalık oluşturabilecek birkaç soru. Bu soruları yanıtlarken kafanız rahat,sizi etkileyebilecek dış etkenlerin olmadığı özel bir zaman olursa daha derine gidip değişim için fark edecekleriniz olabilir. Bir de ilk aklınıza gelenlerle yetinmeyin biraz zorlayın kendiniz. Hadi kolay gelsin.

Haberin Devamı

Ebeveynliğinizi gözden geçirmek için birkaç soru;

Çocuğumla geçirdiğim zaman yeterli mi?

Çocuğumla geçirdiğim zamanlarda neler yapıyoruz?

Çocuğumla geçirdiğim zamanlar ona ne katıyor, nasıl katkı sunuyor?

Çocuğumun yaşamında nasıl bir iz /anı bırakıyorum?

Çocuğumla kahkahalar atarak güldüğümüz ve keyif aldığımızda ne yapıyoruz? Bunu hangi sıkılıkla yapıyoruz?

Çocuğumun hangi değerlere sahip olmasını önemsiyorum?(dürüst, insancıl, çalışkan, sevecen, saygılı, çevre dostu, hayvan-canlı dostu, adaletli, sabırlı, hoşgörülü, vefalı, huzurlu, sakin, meraklı, barışçı, dengeli, iyiliksever, yardımsever, tutumlu, temiz-düzenli, özgür, mutlu, başarılı, disiplinli, şükür eden, duyarlı, alçak gönüllü vb)

Ve bunun için neler yapıyorum?

Çocuğuma nasıl örnek oluyorum?

Çocuğum için sunduklarım neye hizmet ediyor? Bunlar benim seçimim mi yoksa çevre ya da başka etkilerle otomatik eylemler mi?

Sorulardan çok hoşlanmayız çünkü bizi yüzleştirir. Yüzleştiklerimizden de pek hoşlanmayız. Genellikle bizi acıtır ve işimize gelmez, kaçıveririz oradan. Siz de kaçmayın diye sorulardan vazgeçtim.

Kalan 3-4 gün ya da bir hafta içinde bu sorulara zaman ayırmak size ne sağlar diyerek son bir soru ile kaçıvereyim.

Sevgi, huzur,keyif ve kolaylıkla yaşanan harika bir yepyeni yıl olsun…

www.neslihanerdogdu.com

https://www.instagram.com/neslihanerdogdu/

https://www.facebook.com/erdogduneslihan/