Teknoloji Donald Trump, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu ticari olarak işletilen bir girişime dönüştürmeyi planlıyor

Donald Trump, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu ticari olarak işletilen bir girişime dönüştürmeyi planlıyor

13.02.2018 - 10:54 | Son Güncellenme:

Beyaz Saray, 2024 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) için federal finansman hizmetini sona erdirecek. Yörüngedeki laboratuarın tamamen terk edilmek istenmediği ve istasyona özel sektörün getirilmesi üzerinde çalışılıyor.

Donald Trump, Uluslararası Uzay İstasyonunu ticari olarak işletilen bir girişime dönüştürmeyi planlıyor

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Donald Trump, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) için federal finansal desteği durdurmayı planlıyor. NASA belgelerine dayandırılan bilgilere göre 2024 yılından sonra istasyonun finansmanını durdurup ticari amaçlı kullanılması ve özel şirketlerin istasyonun işletmesinin devralınması için çalışılıyor.

ABD'nin ISS'den vazgeçmek için acele etmesine rağmen, özelleştirmenin nasıl işleyeceği kesin değil. ISS, Amerikan hükümeti de dahil olmak üzere birçok ülkenin hükümetleri arasında bir işbirliği olarak kuruldu. ABD hükümetinin tesis için 2019 mali yılında kullanılmak üzere 150 milyon dolarlık bütçe talebinde bulunacağı düşünülüyor.

Diğer ülkeler de dahil olduğunda ABD bunun bir kısmını nasıl özelleştirebilir? Hem Beyaz Saray hem de NASA'nın yeni yöneticisi özelleştirme işlemini açıkça geri çevirirken, koridorun her iki tarafındaki politikacılar karara, yatırımın israfı ve ABD'nin ekonomik, bilimsel etkisine karşı bir tehdit olarak itiraz edebilirler. Senatör Ted Cruz, "ileride kullanılabilecek" olduğu sürece, finansman iptali kavramını reddetti.

Haberin Devamı

"2025'te ISS için doğrudan federal desteğin sona erdirilmesi kararı, o tarihte platformun kendisinin de çevrilmeyeceğini ima etmiyor. Endüstrinin gelecekte bir parçası olarak ISS'nin bazı unsurlarını veya yeteneklerini kullanmaya devam edebilmesi mümkündür. NASA, insanlığın düşük Dünya yörüngesinde bulunmasını ve varlığını devam ettirmek için önümüzdeki yedi yıl boyunca uluslararası ve ticari ortaklıklarını genişletecek." denildi.