Dünya ABD savaş gemisinden Doğu Akdeniz'i sarsan manevra!

ABD savaş gemisinden Doğu Akdeniz'i sarsan manevra!

18.05.2023 - 09:23 | Son Güncellenme:

Akdeniz'in dibinde ilerleyen denizaltı USS San Juan'ın Güney Kıbrıs'ta su üstüne çıkmasını, Kızıl Deniz'den kuzeye ilerleyen USS Arleigh Burke destroyeri izledi. Lefkoşa ve Ankara'dan resmi açıklamalar arka arkaya geldi, Rum basını ise Argonaut-2023'ün detaylarını yazdı.

ABD savaş gemisinden Doğu Akdenizi sarsan manevra

Türkiye tarihi 14 Mayıs seçimlerini geride bıraktı, ikinci turu bekliyor. Yunanistan ise bu hafta sonu sandığa gidiyor. Ankara ve Atina arasında kritik seçimlerden önceki aylarda hissedilen bahar havası, bir Amerikan savaş gemisinin manevrasıyla bir anda değişti.

Haberin Devamı

6 Şubat'taki depremlerin ardından yeni sayfa açan Türkiye ve Yunanistan, ilkbaharda Ege Denizi'ndeki tatbikatları iptal etti. Atılan dikkatli adımların perde arkasını yazan Kathimerini gazetesi iki başkentin de bahar havasını alt üst edebilecek hamlelerden uzak durduğunu yazdı.

Ankara ve Atina'daki yetkililer seçimlere gidilirken siyasi koz olarak kullanılabilecek her türlü faaliyetten kaçındı. Yunanistan'da her yıl siyasetçiler Paskalya haftasında Ege Denizi'ndeki adaları ziyaret eder ve buradaki askerlerle fotoğraf çektirirdi. Bu yıl Paskalya geride kalırken, benzer ziyaretler gerçekleşmedi.

Deprem diplomasisiyle hayata geçen sükunet, Doğu Akdeniz krizinde açık şekilde Yunanistan yanında saf tutan ABD'nin Kıbrıs adasında attığı bir adımla bozuldu.

Haberin Devamı

ABD donanmasının 5'inci Filosu'ndaki savaş gemisi USS Arleigh Burke, Süveyş Kanalı'nı geçerek Akdeniz'e girdi. Ardından Güney Kıbrıs'a yöneldi ve Limasol'daki bir limana demirledi.

'Planlı ziyaret'e Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinden yaptığı açıklamayla tepki gösterdi.

ÖNCE DENİZALTI, SONRA SAVAŞ GEMİSİ

Kısa süre önce yine ABD'ye ait denizaltı USS San Juan'ın Güney Kıbrıs'ı ziyaret ettiğini hatırlatan KKTC Dışişleri, Washington'ın geçen yıl Rumlara uyguladığı silah ambargosunu kaldırarak tarafsızlığını yitirdiğini, Doğu Akdeniz'de gerilimden yana saf tuttuğunu vurguladı.

ABD savaş gemisinden Doğu Akdenizi sarsan manevra

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da saatler sonra internet resmi bir açıklama yayımladı. Açıklamada ABD'den mevcut politikalarını gözden geçirmesi istendi:

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı’nın, ABD’ye ait USS Arleigh Burke isimli muhribin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) limanlarından birine demirlemesi hakkında yaptığı açıklamayı güçlü bir şekilde destekliyoruz. KKTC ile birlikte defaatle vurguladığımız üzere, ABD’nin bölgede Kıbrıs Türk tarafının hilafına attığı denge bozucu adımlar, bu ülkenin Ada’da uzun yıllar boyunca sürdürdüğü tarafsız konumunu zedelemekte ve Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümün önünde engel oluşturmaktadır. ABD’yi bu politikalarını gözden geçirmeye davet ediyoruz. Kıbrıs’ta garantör devlet konumunda bulunan Türkiye’nin her şart ve koşulda Kıbrıs Türklerinin meşru hak ve çıkarlarını savunmayı kararlılıkla sürdüreceğini yeniden vurgulamak istiyoruz."

ABD'nin Güney Kıbrıs Büyükelçiliği, Twitter hesabından KKTC'yi yok sayan bir paylaşım yaptı:

"Kıbrıs'a hoş geldiniz, USS ArleighBurke güçlü Kıbrıs ve ABD denizcilik işbirliğini sürdürüyor, bölgede istikrarı ve güvenliği korumaya yönelik ortak taahhüdümüzü pekiştiriyor."

ABD ordusunun resmi internet sitesi ise, Limasol'daki limandan altı fotoğraf yayınladı.

LİSTEDE YEDİ ÜLKE VAR

ABD savaş gemisinden Doğu Akdenizi sarsan manevra

Ankara'nın tepkisi, beklendiği gibi Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ta hemen yankı buldu. Ethnos gazetesi, 'Türk Dışişleri, Amerikan destroyerinin Güney Kıbrıs limanına demirlemesinden rahatsız' başlığıyla sunduğu haberinde, Ankara'nın KKTC yönetimine sunduğu güçlü desteği öne çıkardı.

Haberin Devamı

Rum tarafında yayımlanan Cyprus Mail gazetesi ise, ABD ve İngiltere'nin de yer aldığı Argonaut-2023 adlı tatbikata dair bilgiler verdi. USS Arleigh Burke gemisinin tatbikatta görev alacağını belirten gazete, Rum tarafının Savunma Bakanı Michalis Giorgallas'ın açıklamalarına yer verdi. Habere göre, yedi ülkenin katıldığı tatbikat Rum tarafı için engin bir gurur kaynağı.

Argonaut-2023'e ABD ve İngiltere'nin yanı sıra İsrail, İtalya, Mısır, Fransa ve Yunanistan da katılıyor.

Rum Phileleftheros gazetesi, Türk Dışişleri'nin resmi açıklamasını yorumsuz olarak sayfasına taşıdı.

2020'de patlak veren Doğu Akdeniz krizinde Yunanistan'ı destekleyen ABD, Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne uçak gemisi gönderdi ve geride kalan üç yılda Suda'yı Akdeniz'deki en önemli üssü haline getirdi. Yanı sıra kuzeyden güneye Yunanistan'ın birçok bölgesinde kalıcı üsler elde eden ABD ordusu, Yunan ordusuyla defalarca tatbikatlar gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin ABD'den yeni F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitleri almasının önüne geçmeye çalışan Atina yönetimi, diğer yandan F-35 jetleri satın almak için resmi başvuru yaptı.