Dünya ABD'nin dibinde 'Casus merkezi': 2019'dan beri dinliyorlar!

ABD'nin dibinde 'Casus merkezi': 2019'dan beri dinliyorlar!

11.06.2023 - 16:06 | Son Güncellenme:

İlk olarak Wall Street Journal tarafından yapılan ve dünyada infial yaratan 'Çin Küba'daki casusluk üslerinden ABD'yi dinliyor' haberine her iki ülkeden de açıklama geldi.

ABDnin dibinde Casus merkezi: 2019dan beri dinliyorlar

3 Haziran'da Çinli ajanlar ABD'nin en kuzeyinde bulunan eyaleti Alaska'da bir askeri üsse sızmaya çalıştı. ABD tarafından yapılan açıklamada ajanların bölgeye turist kılığında geldiği belirtildi. ABD'li askerler ise USA Today'e verdiği demeçte eyalet bazında bir soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Pentagon'un en gizli çalışmalarının bulunduğu eyalette, olası Çin casusluğunun yaşanması pek beklenmiyordu. Ek olarak, eyaletin büyük ölçüde boş arazisi, orduya büyük eğitim tatbikatları yapmak için alan ve koruma sağlıyor.

NASIL YAKALANDILAR?

Ajanların yakalanması ise tamamen tesadüfi. Rutin kontroller sırasında durdurulan Çin ajanları turist olduklarını iddia etseler de yakayı ele verdi. Araçtan çok sayıda Drone ve el yapımı İHA çıktı.

ABDnin dibinde Casus merkezi: 2019dan beri dinliyorlar

'KÜBA'DA DİNLEME ÜSSÜ'

Bu gelişmeden bir hafta sonra, ABD, Çin'in 2019'dan beri Küba'da bir casus üssü işlettiğini açıkladı. İsmini vermek istemeyen bir yetkili, durumu 'yeni bir şey değil' ifadesiyle yorumladı.

Yetkili, Biden yöneticisinin Çin'in casusluk operasyonlarını genişletme çabalarını durdurmak için çalıştığını ve diplomasi ve diğer belirli eylemler yoluyla bir miktar ilerleme kaydedildiğine inandığını söyledi.

Haberin Devamı

Çin casus üssünün varlığı Perşembe günü The Wall Street Journal tarafından doğrulandı ve Çin ve Küba'nın adada bir elektronik dinleme istasyonu kurmak için prensipte bir anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

ABDnin dibinde Casus merkezi: 2019dan beri dinliyorlar

'BÜTÜN DÜNYA'YI TARADILAR'

Öte yandan söz konusu kaynağa göre Çinli yetkililer, Küba'yı seçmeden önce Atlantik Okyanusu, Latin Amerika, Orta Doğu, Orta Asya, Afrika ve Hint-Pasifik'i kapsayan bölgelere baktı.

Yetkili, adada halihazırda var olan bir tesisin casusluk operasyonu için 2019'da iyileştirildiğini söyledi. Küba ise bu istasyon karşılığında Çin'den milyonlarca dolarlık bir ödeme sözü aldı.

'DOĞRU DEĞİL'

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby ise 'Haberleri gördüm, doğru değil' dedi.  Küba Dışişleri Bakan Yardımcısı Carlos Fernández de Cossío da Cumartesi günü bir Twitter paylaşımında haberi yalanladı.

ABDnin dibinde Casus merkezi: 2019dan beri dinliyorlar