Dünya Adadaki aşk şarkısının fiyatı 1 milyon lira! Mafya babası Al Capone'u müzisyene çevirdi

Adadaki aşk şarkısının fiyatı 1 milyon lira! Mafya babası Al Capone'u müzisyene çevirdi

26.01.2023 - 06:37 | Son Güncellenme:

Alcatraz Hapishanesi 20'nci yüzyılın kötü şöhretli' hapishanelerinden. Dünyanın en azılı suçlularını bir arada tutan Alcatraz'daki mahkûmların geçirdiği dönüşümler ise yeni yeni gün yüzüne çıkıyor. İşte 'Asla kaçılamaz' denilen bu hapishanede müzisyene dönüşen ünlü mafya babası Al Capone'un yaşadıkları.

Adadaki aşk şarkısının fiyatı 1 milyon lira Mafya babası Al Caponeu müzisyene çevirdi

Derleyen: Zeynep Dilara Akyürek / Milliyet.com.tr - Hapishanelerde en çok suçlu barındıran ülkeler arasında ABD ilk sıralarda karşımıza çıkıyor. Ülkede son 40 yıl içinde yüzde 500 oranında artışa geçen suçlu sayısının günümüzde 2 milyon 68 bin 800 kişi olduğu konuşuluyor. Dijital dünya ile birlikte işlenen suçların sayısının artması başta ABD olmak üzere birçok ülkede ciddi bir cezaevi sıkıntısı doğuruyor. Cezaevlerinin yetersiz kalması ya da güvenlik zafiyetleri gibi sorunlar özellikle 20'nci yüzyılda ABD için önemli bir problem haline gelmişti. 1861 ila 1963 yılları arasında varlığını sürdüren Alcatraz Adası'ndaki meşhur hapishane ilk başlarda orduya ait olsa da zaman içerisinde dünyaca ünlü seri katilleri ve mafyaları da bünyesinde barındırdı. Azılı suçluların bile korkulu rüyası olan Alcatraz Hapishanesi'ne dair bazı detaylar ise yeni yeni gün yüzüne çıkıyor.

Haberin Devamı

Adadaki aşk şarkısının fiyatı 1 milyon lira Mafya babası Al Caponeu müzisyene çevirdi

GİRİŞİ ZOR, ÇIKIŞI NEREDEYSE İMKÂNSIZDI

'Asla kaçılamaz' denilen Alcatraz'ın diğer hapishanelerden önemli bir farkı vardı. Buradan bir suçlunun firar etmesi neredeyse imkânsıza yakındı. Zorlu koşulları nedeniyle dünya çapında şöhrete kavuşsa da, birçok mahkum buradan kaçmayı denese de bu çabalar her defasında ölümle sonuçlandı. 

Hapishanenin içinde kütüphaneden hastaneye pek çok bölüm vardı. Sanatsal faaliyetler için ayrılmış odalarda mahkumlar resim ve müzikle ilgilenebiliyordu. Bazı mahkumlara ise hapishanede çalışma hakkı tanınıyor ve azılı suçlular terzilik ya da marangozluk yapabiliyordu. Başlı başına bir şehir gibi olan cezaevine giriş diğer hapishanelere göre daha zordu, çıkış neredeyse yoktu! Hırsızlık ya da dolandırıcılık gibi suçlardan hapis yatanlar cezalarını çekip çıkabilseler de buradaki mahkumların birçoğu cinayet ya da mafya üyesi gibi olmak gibi eylemlerinden ötürü hapis yattıkları için çoğunlukla yaşamlarını burada noktalıyorlardı.

Haberin Devamı

ALCATRAZ'IN EN ÜNLÜSÜ AL CAPONE

Alcatraz'da kurallara uyan, iyi davranışlar sergileyen mahkumlar başta müzik olmak üzere sanat dallarıyla ilgilenme fırsatı yakalıyordu. Bu hakkı elde eden mahkumlar tarafından kurulan 'The Rock Islanders' başta gardiyanlar olmak üzere hapishanedeki herkesin en büyük eğlence kaynağıydı. Grubun en popüler ismi ise günümüzde pek çok film ve diziye konu olan İtalyan asıllı ABD vatandaşı Al Capone'du. Tarihin en büyük mafya liderlerinden biri olan Al Capone'un grubu 'banjo' ve 'mandola' gibi enstrümanlarla besteler yapıyordu.

Al Capone'a daha önce girdiği tüm cezaevlerinde de özel şartlar ve haklar tanınmıştı. Ancak Alcatraz'a geldiğinde 'banjo' ve 'mandola' dışında hiçbir enstrümanı eline almamıştı. Dünyanın en büyük mafya liderlerinden biri Alcatraz'da müzisyene dönüştü. Hapishanede bulunduğu süreçte bir aşk şarkısı olan 'Madonna Mia'yı yazan ve çocukluğundan beri müzikle ilgilenen Al Capone'un besteci tarafı ancak Alcatraz'da ortaya çıkmıştı. Zaman içinde bilinen bir şarkıya dönüşen 'Madonna Mia' haricinde de besteler yapan Al Capone'un daha sonra yazacağı 'Humoresque' bestesi de yeteneğini herkese kanıtlayacaktı.

Haberin Devamı

Adadaki aşk şarkısının fiyatı 1 milyon lira Mafya babası Al Caponeu müzisyene çevirdi

'Madonna Mia' şarkısının kime yazıldığı zaman içerisinde tartışma konusu oldu. Capone'un adına açılmış bir internet sitesinde bir yazı kaleme alan Rich Larsen, "Capone bir mafya lideri olmasının haricinde aslında yumuşak kalpli bir adamdı" diyerek Capone'un şarkıyı İrlandalı göçmen eşi Mae'ye yazmış olabileceğini ancak 'Madonna' kelimesiyle Meryem Ana'ya da atıfta bulunmuş olmasından ötürü şarkının aslında tanrıya olan sevgisini ifade ettiğini belirtti. Alcatraz'ı sık sık ziyaret eden peder Vincent Casey de Capone için, "İnanılmaz biriydi. Birçok insanı öldürdüğü için suçluydu. Fakat beste yapacak kadar ince, düşünceli ve nazik biriydi" sözlerini kullandı. Nisan 2009'da şarkının notaları ve sözlerinin bir kopyası 65 bin dolar (1 milyon 222 bin lira) karşılığında bir açık artırmada satışa sunuldu.

12 YAŞINDA BİR ÇOCUĞA DÖNÜŞTÜ

Alcatraz mahkumlarından James Lucas tarafından hapishanenin çamaşırhanesinde saldırıya uğrayan Al Capone, 6 Ocak 1939'da başka bir hapishaneye nakledildi. Capone daha sonra buradan 19 Kasım 1939'da şartlı tahliye oldu. Cezaevinde olduğu süreçte çetenin başına geçen Frank Nitti, Capone'in işlerine zarar vermişti. Özgür kaldıktan sonra dağılan ve tüm gücünü kaybeden Capone, hayatının geri kalanında çeteye liderlik yapmadı.

Psikolojik bunalıma giren ve akli dengesini kaybeden Capone'un bilinç düzeyi 12 yaşında bir çocuğun algılama seviyesine kadar geriledi. Takvimler 21 Ocak 1947'yi gösterdiğinde Florida'daki evinde felç geçiren tarihin en ünlü mafya liderlerinden Al Capone, 25 Ocak'ta hayatını kaybetti.

Adadaki aşk şarkısının fiyatı 1 milyon lira Mafya babası Al Caponeu müzisyene çevirdi

HÜCRESİNDE KANARYA YETİŞTİRDİ

Alcatraz'da tıpkı Al Capone gibi birçok kötü şöhretli suçlu vardı. Al Capone dışındaki en ünlü mahkumlar arasında Robert Stroud da vardı. Bir barmeni öldürmekten ötürü cinayet suçlusu olarak Alcatraz’da nakledilen Stroud orada bulunduğu süreç boyunca ornitolojik (kuş bilimi) hastalıkları inceledi. Aslında bir kuş bilimci olan Stroud, Alcatraz’da iki kitap yazdı. Hücresinde kanarya ve başka tür kuşlarını yetiştirdi.

Gizemli hikâyeleriyle ilgi çeken birçok mahkuma ev sahipliği eden Alcatraz Hapishanesi 1963 yılında tamamen kapatıldı. Bugün müze olarak geziler düzenlenen adada, suçun ve suçluların izleri o günkü gibi duruyor.