Dünya Ateşkes için bir pürüz kaldı

Ateşkes için bir pürüz kaldı

05.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’de bir ateşkes sağlanmasına yönelik diplomatik çabalar devam ederken, iki tarafın bazı konularda henüz uzlaşıya varamadığı ifade ediliyor.

Ateşkes için bir pürüz kaldı

İsrail’in Kahire’deki görüşmelere katılma şartı olarak Hamas’ın elinde hâlâ hayatta olan İsrailli rehinelerin isimlerini talep ettiği öne sürülüyor. İsrail medyası, Hamas’ın “hangi rehinelerin hayatta olduğunu” açıklamayı reddettiğini, dolayısıyla İsrail’in görüşmelere katılmayacağını iddia etti. Masada olan son ateşkes anlaşmasının bunun dışında ‘büyük oranda’ İsrail tarafından kabul edildiği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Hamas heyeti ise, Mısır’ın başkenti Kahire’deki temaslarına devam ederken, ismi açıklanmayan bir Hamas yetkilisi ABD basınına 10 Mart’ta başlayacak Ramazan öncesinde yapılması beklenen anlaşmayla ilgili açıklamalarda bulundu. Wall Street Journal’a konuşan yetkili, sürecin yavaş ilerlediğini, bu nedenle anlaşmaya Ramazan öncesi varılmasının pek mümkün olmadığını belirtti. Yetkili, anlaşmanın Ramazan’ın başlamasının ardından ilk hafta sonu yapılmasının daha ulaşılabilir bir hedef olduğunu söyledi. Haberde ayrıca, arabuluculuk yapan Mısırlı ve Katarlı yetkililerin Hamas’ın Gazze lideri Yahya Sinwar ile en az 1 haftadır temasa geçmediği belirtildi. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise Gazze’de büyük acılar yaşandığını bu nedenle acil ateşkese ihtiyaç duyulduğunu söyledi.