Dünya Ateşkese zorlu uzatma!

Ateşkese zorlu uzatma!

01.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’de İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes dün için de uzatıldı. Ancak Kudüs’te Hamas tarafından gerçekleştirilen saldırı, ateşkesin sürdürülmesine yönelik yapılan görüşmeleri olumsuz etkileyebilir.

Ateşkese zorlu uzatma

Gazze’de İsrail ile Hamas arasında Katar arabuluculuğunda sağlanan ateşkes dün bir kez daha uzatıldı. Sağlanan 4 günlük ateşkesin sona ermesinin ardından, 2 günlük bir uzatma konusunda anlaşılmış, bu süre de önceki gün sona ermişti. Dün için ateşkes bir günlüğüne uzatılırken, sürecin bundan sonra nasıl devam edeceği belirsizliğini koruyor. 

Haberin Devamı

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) açıklamasında, “Arabulucuların esirlerin serbest bırakılma sürecini devam ettirme çabaları kapsamında ve çerçeve (mutabakat) şartlarına uygun olarak operasyonel duraklama sürecek” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, insani aranın kaç gün uzatıldığına dair detay verilmedi. İsrail Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “Kısa bir süre önce İsrail’e anlaşma şartlarına uygun olarak (serbest bırakılacak) kadın ve çocukların listesi verildi, bu nedenle ateşkes devam edecek” denildi. Hamas ise, insani aranın 1 gün daha devam edeceğini duyurdu. 

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari de, “Filistin ve İsrail tarafı Gazze Şeridi’ndeki insani aranın, tüm askeri faaliyetlerin durdurulması ve Gazze’ye insani yardım girişinin sağlanması şeklindeki mevcut koşullar altında 1 gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya vardı” dedi. 

Haberin Devamı

Blinken’dan uyarılar 

Ateşkesin kalıcı hale getirilebilmesi için diplomatik çabalar ise sürüyor. CIA ve Mossad direktörleri William Burns ile David Barnea, Katar hükümetiyle ateşkesi daha da uzatmayı amaçlayan görüşmeler yapıyor. Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çatışmalara verilen aranın uzatılmasını görüşmek üzere önceki gece 4. kez İsrail’e geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamaya kararlı olduğu belirtildi. 

Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmeler yaptı. Blinken, Netanyahu ile görüşmesinde, İsrail’in kendini savunma hakkını desteklemekle birlikte, özellikle Gazze’nin güneyine yönelik olası harekata değinerek, buradaki sivillerin ihtiyaçlarının karşılanması ve korunmaları çağrısında bulundu. Blinken’ın temasları sürerken Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, “Gazze’de kalıcı ateşkesi desteklemiyoruz. 7 günlük aranın 8, 9 gün ve ötesine uzamasını görmek istiyoruz” ifadelerine yer verildi. 

Ateşkese zorlu uzatma

Sembol isimlere takas

İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi’nde 24 Kasım’da başlayan 4 günlük insani aranın 2 gün uzatılmasının ardından, rehine takası devam etti. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari, önceki gün Hamas’ın serbest bıraktığı esirler arasında 5 kadın ve 5 çocuk bulunduğunu duyurdu. Ansari, serbest kalan İsrailli rehinelerin birinin ABD, birinin Hollanda ve 2’sinin Almanya çifte vatandaşlığı bulunduğunu belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise serbest bırakılan ABD çifte vatandaşı Liat Atzili’nin Mısır’da güvende olduğunu duyurdu. 

Haberin Devamı

Ateşkese zorlu uzatma

Ahed ve Mia 

İsrail ise 10 esir karşılığında 30 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı. Filistin’in simge isimlerinden biri haline gelen genç aktivist Ahed Tamimi de bırakılan Filistinli mahkumlar arasında yer aldı. Rehine takası dün de sürdü. Hamas, akşam saatlerinde önce 2, ardından da 6 İsrailli rehineyi daha Kızılhaç’a teslim etti. Hamas’ın serbest bıraktığı rehineler arasında daha önce tıbbi müdahale videosunu yayınladığı 21 yaşındaki Mia Shem’i de bulunuyor. Anne Shem, kızının serbest bırakıldığını duyunca gözyaşlarına boğuldu.