Dünya Balyozla başını ezerek öldürdüler! Dünyayı sarsan görüntü

Balyozla başını ezerek öldürdüler! Dünyayı sarsan görüntü

15.11.2022 - 12:41 | Son Güncellenme:

Hapishaneden savaşa sürülen 55 yaşındaki erkek, saf değiştirdi ve Ukraynalılar tarafından esir alındı. Kiev sokaklarında yürürken başına bir darbe aldı, uyandığında bir mahzendeydi. Rus paralı asker grubu Wagner'in mahzende kaydettiği infaz videosu, şok dalgaları yaydı. Putin'in Şefi' lakabıyla tanınan Wagner'in kurucusu, kendi askerinin vahşiçe öldürülmesini 'tek oturuşta izlenebilen harika bir yönetmenlik çalışması' diye niteledi.

Balyozla başını ezerek öldürdüler Dünyayı sarsan görüntü

Dikkat! Bu haberdeki bazı ifadeler rahatsızlık verici olabilir.

Haberin Devamı

Rus muhalefetini internette kötülemek ve Kremlin'in pozitif taraflarını göstermek için çalışan, St. Petersburg'taki dezenformasyon birimi 'trol fabrikası'nın başındaydı. 2010 yılında okul öğrencilerine öğle yemeği veren ve devlet bankasının sağladığı cömert kredilerle kurulan şirketini açtı. Açılışta sürpriz bir isim vardı: Rusya lideri Vladimir Putin.

Concord adlı şirket yalnızca Moskova’da devlet okullarında öğrencilere yemek tedariki için milyonlarca dolarlık ihale kazandı. Restoran işleten Yevgeny Prigozhin, Kremlin'in Sarayı'na yiyecek servisi yaptığı için 'Putin'in Aşçısı' veya 'Putin'in Şefi' olarak ünlendi.

Rusya'nın ikinci büyük şehri St. Petersburg'dan çıkan bu iş insanının Putin'i, belediye ofisinde çalıştığı ve kendi restoranında yemek yediği 1990'lardan beri tanıdığı söyleniyor.

Haberin Devamı

Balyozla başını ezerek öldürdüler Dünyayı sarsan görüntü

Ancak asıl şöhreti getiren hamlesi, Rus paralı asker organizasyonu Wagner Grup oldu. Wagner Grup'un kökenleri belirsiz ama eski Rus subayı Dmitri Utkin tarafından kurulduğuna inanılıyordu.

Suriye'den Libya'ya, Afrika ülkelerinden Güney Amerika'ya neredeyse her yerde operasyon yürüten Wagner Grubu'nun Ukrayna'da olmaması düşünülemezdi. Dahası, Wagner'e bağlı paralı askerlerin 2014'ten bu yana Ukrayna'da konuşlandırıldığı tahmin ediliyordu.

Sosyal medyada Ukrayna'daki işgale katılan Wagner paralı askerlerini gösteren onlarca fotoğraf ve görüntü yayınlandı.

Wagner'in patronu Yevgeny Prigozhin, ilk olarak Eylül ayında sahneye çıktı. Ukrayna'da hezimet yaşayan ve on binlerce askeri öldürülen Rus ordusu, kayıplarını hapishanelerdeki mahkumları cepheye sürerek kapatmayı denedi.

Balyozla başını ezerek öldürdüler Dünyayı sarsan görüntü

Yevgeny Prigozhin, bizzat hapishaneleri dolaşıp mahkumlara af karşılığında Ukrayna'da altı ay savaşmayı teklif etti. Katil ve tecavüzcülere af öneren Putin'in Şefi'in gizli görüntüleri sızdırıldı, Prigozhin azılı suçlulara 'savaş kahramanı' olabileceklerini söylüyordu:

"Bu zor bir şavaş, Çeçenya ve diğerleri yanından bile geçemez. Altı ay Wagner'e çalışırsanız, özgürsünüz. Ben cezaevinde olsaydım Wagner Grubu’na katılıp anavatanıma borcumu ödemeyi hayal ediyor olurdum. Ya özel askeri şirketler ve mahkumlar savaşacak ya da onlar olmazsa sizin çocuklarını savaşa gidecek. Kendiniz karar verin."

TARİHİ İTİRAF

Dünya çapında yankı bulan hapishane görüntülerinden günler sonra, bu kez Yevgeny Prigozhin yıllarca söylediği yalanı itiraf etti, Wagner'i kurduğunu ilk kez açıkladı. Şirketi Concorde’un sosyal medya hesabından açıklama yapan Prigozhin, 2014 yılında Ukrayna’da savaşmak için Wagner paralı asker grubunu kurduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Balyozla başını ezerek öldürdüler Dünyayı sarsan görüntü

Putin'e en yakın isimlerden biri olan Prigozhin, itirafın hemen ardından Rus liderin memleketi St. Petersburg'da Wagner Grubu'nun binasının açılışını gerçekleştirdi.

Putin'in şefi, ABD ara seçimlerinden önce bir kez daha dünya gündemindeydi. Donald Trump'ın başkanlık koltuğuna oturduğu 2016 seçimlerinde aylarca dünya gündemini meşgul eden Rusya müdahalesi, Yevgeny Prigozhin tarafından ilk kez doğrulandı.

Moskova'nın ABD seçimlerine müdahale ettiğini ve etmeye de devam edeceğini söyleyen Prigozhin, "Beyefendiler, müdahale ettik, ediyoruz ve edeceğiz. Her zaman yaptığımız gibi, kendi yolumuzda, dikkatlice, kusursuzca, bir cerrah gibi müdahale ediyoruz. Mevki belirleme operasyonlarımızda, iki böbreği ve ciğeri aynı anda sökeceğiz" dedi.

Balyozla başını ezerek öldürdüler Dünyayı sarsan görüntü

SAF DEĞİŞTİREN ASKER

Gündemden düşmeyen Wagner Grubu, bu kez kan donduran bir infazla dünyayı şoka sürükledi. Wagner Grubu üyesi Yevgeny Nuzhin adlı asker, Ukrayna'da savaşmaya gitti. 55 yaşındaki eski mahkum Nuzhin, Eylül ayında saf değiştirdi.

Haberin Devamı

O dönem Ukraynalı bir gazeteciye röportaj veren adam, doğrudan Yevgeny Prigozhin tarafından Wagner Grubu'nda işe alındığını, savaşta ölmesi halinde ailesine tazminat sözü verildiğini söylemişti.

Cephede ölen Rus askerlerin cesetlerini toplamakla görevlendirilen Yevgeny Nuzhin, operasyon sırasında kaçmayı başardı.

Balyozla başını ezerek öldürdüler Dünyayı sarsan görüntü

KİEV SOKAKLARINDA YÜRÜRKEN KAÇIRILDI

Ukraynalılar tarafından tutsak alınan Yevgeny Nuzhin, 11 Kasım tarihinde başkent Kiev sokaklarında yürürken kaçırıldı. İnfaz videosunda konuşan 55 yaşındaki erkek, Kiev'de yürürken başına bir şeyle vurulduğunu ve bir mahzende uyandığını söyledi.

Wagner'e bağlı Telegram kanalı Gray Zone tarafından yayımlanan infaz görüntüleri, Yevgeny Nuzhin'in Ağustos ayında paralı asker grubuna katılıp Ukrayna'ya gittiğini anlatmasıyla başlıyor.

Eski mahkum Nuzhin daha sonra, taraf değiştirip Ruslara karşı savaşmayı planladığını söylüyor ve Ukraynalılar tarafından yakalandığını anlatıyor.

Haberin Devamı

Kadraja giren kimliği belirsiz bir adam, Yevgeny Nuzhin'in başına balyozla vurmaya başlıyor. Yere düşen adam, aldığı balyoz darbeleri sonucu orada ölüyor.

Balyozla başını ezerek öldürdüler Dünyayı sarsan görüntü

RUSLARIN ELİNE NASIL GEÇTİĞİ GİZEMİNİ KORUYOR

Görüntüdeki rahatsız edici ayrıntılardan biri, Nuzhin'in başının bir taşa bağlı olması.

Ukraynalıların esir aldığı Yevgeny Nuzhin'in nasıl serbest kaldığı ise, gizemini koruyor. Nuzhin'in Rus istihbaratı tarafından kaçırıldığı ya da esir takasında kullanıldığı gibi ihtimaller de dile getiriliyor.

Balyozla başını ezerek öldürdüler Dünyayı sarsan görüntü

'TEK OTURUŞTA İZLENEBİLEN HARİKA BİR FİLM'

Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigozhin ise, 55 yaşındaki askerin halkına ve yoldaşlarına ihanet ettiğini söyleyerek korkunç infazı doğruladı. Videoyu 'tek oturuşta izlenebilen harika bir yönetmenlik çalışması' olarak tanımlayan Putin'in şefi, "Sanırım bu filme 'Bir Köpek için Bir Köpeğin Ölümü' adı konulabilir. Umarım çekimler sırasında hiçbir hayvan zarar görmemiştir" dedi.

HAPİSHANE BAHÇESİNDE KURDUĞU CÜMLE HATIRLANDI

Bu açıklamadan sonra, Putin'in Şefi'nin Eylül ayında hapishanede asker toplarken kurduğu bir cümle ister istemez hatırlandı. Mahkumları silah altına alındıktan sonra firara karşı uyaran Prigozhin, "Ukrayna'ya gidip, bu bana göre değilmiş derseniz, sizi infaz ederiz" demişti.

İnfaz videosu günlük basın toplantısı düzenleyen Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov'a da soruldu. Peskov, "Bizi ilgilendirmez" diyerek tek cümlelik bir yanıt verdi.