Dünya Barak'a acı sürpriz

Barak'a acı sürpriz

01.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Barak'a acı sürpriz

Baraka acı sürpriz


İsrail'de cumhurbaşkanlığı seçimini, Filistinlilerle barış politikasına karşı çıkan sağcı Likud Partisi'nin adayı Moşe Katzav kazandı


       Ortadoğu'da kalıcı barış için Filistinlilerle uzlaşma politikasının faturası İsrail Başbakanı Ehud Barak'a çok pahalıya patlıyor. Barış yanlısı politikalarını İsrail'in ulusal çıkarlarına aykırı bulan aşırı milliyetçi ve dinci partiler Barak'a bir darbe de cumhurbaşkanlığı seçiminde indirdiler.
       Dün yapılan İsrail cumhurbaşkanı seçimini sürpriz bir şekilde sağcı Likud Partisi'nin adayı Moşe Katzav kazandı.
       120 sandalyeli İsrail parlamentosu Knesset'teki 8. cumhurbaşkanı seçiminde Katzav (55), ''Tek İsrail'' ittifakının adayı Nobel Barış Ödülü sahibi eski başbakan Şimon Perez'i (76) ikinci turda yenilgiye uğrattı.
       Katzav, oylamanın ikinci turunda 63 oy alırken, rakibi Perez 57 oyda kaldı. Peres'den 6 oy fazla alarak 5 yıllık bir dönem için Cumhurbaşkanı seçilen Katzav, 23 senedir politikanın içinde olmasına ve Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı görevlerinde bulunmasına karşın uluslararası planda hiç tanınmayan bir siyaset adamı.
       Likud Partisi'nin önde gelen üyelerinden biri olarak gösterilen Katzav, Filistin ile yapılan barış görüşmelerinde Başbakan Ehud Barak'a karşı aldığı sert tutumla dikkati çekti. Barak, cumhurbaşkanlığı seçiminde Perez'i destekledi. Knesset'teki ilk tur oylamada adaylardan hiçbiri seçilmek için gerekli olan 61 oya ulaşamadı ve favori gösterilen Peres 57, Katzav da 60 oyda kaldı.
       Gözlemciler oylama sonucunun, cumhurbaşkanı adayı olmak için hükümetteki Bölgesel İşbirliği Bakanlığı koltuğundan ayrılan Şimon Peres'in siyasi yaşamının sonunu getirebileceğini belirtiyorlar.
       Eski cumhurbaşkanı Ezer Weizman hakkındaki yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları yüzünden 2. dönem görev süresinin sona ermesine 3 yıl kala 10 Temmuz'da istifa etmişti.
       İsrail'de cumhurbaşkanının görev ve yetki alanı daha çok temsili bir anlam taşıyor, yürütme üzerinde fazla etkisi bulunmuyor.
       İki kez başbakanlık yapan Şimon Perez'in çok az tanınan Katzav karşısındaki yenilgisi kurt politikacı Peres'i şoke ederken İsrail halkı da olayı büyük şaşkınlıkla karşıladı. Seçimden önce yapılan anketlere göre, halkın üçte ikisi Perez'i cumhurbaşkanlığı koltuğunda görmeyi tercih ettiğini belirtti. Seçimi kaybeden Peres, Tek İsrail Partisinden bazı mkilletvekillerinin Katzav'a oy vermiş olabileceğini ileri sürerek Başbakan Barak'ı dolaylı olarak eleştirdi.