Dünya Bir hafta sonra ilk açıklama! Şoygu sonunda konuştu

Bir hafta sonra ilk açıklama! Şoygu sonunda konuştu

03.07.2023 - 17:17 | Son Güncellenme:

Wagner liderinin Rusya'yı karıştırması sonrası günlerdir açıklama yapmayan Sergey Şoygu bir hafta sonra konuyla ilgili ilk değerlendirmesini yaptı.

Bir hafta sonra ilk açıklama Şoygu sonunda konuştu

Rus güvenlik şirketi Wagner, Rus ordusu tarafından bombalandıktan sonra Moskova'ya yürüdü. 1 gün süren karışıklık sonrası ortalık yatıştı. Wagner lideri Prizgozhin ise Şoygu'nun istifasını istedi. Putin ve bakanlar ise yaşananlar karşısında Moskova'yı terk etti. Rus lider kuvvetlerine Prigozhin için ölüm emri verdi. Caddeleri tank ve zırhlı araçlarla dolduran Wagner'e karşı Moskova polisi yolları kazarak ve bariyer koyarak önlem aldı.

İki taraf arasında zaman zaman küçük çatışmalarda çıktı. Wagner Rus ordusuna ait bir helikopteri düşürdü. Dünya basını ise o anları 'Rusya'da iç savaş' başlığı altında yazdı.

Haberin Devamı

GERİLİM AYLAR ÖNCESİNE DAYANIYOR

Şoygu ve Prigozhin arasında yaşanan gerginlik aslında aylar öncesine dayanıyor. Şubat ayında Prigozhin, Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov'u hainlikle suçladı. Kendilerine yeterli silah ve mühimmat desteğinin gelmediğini belirten Prigozhin'in o sözleri bir dönem gündem oldu. Wagner'in Moskova yolculuğu ise Lukaşenko'nun araya girmesi ile son buldu. O günden beri sırra kadem basan Savunma Bakanı Şoygu'nun ise görevinden alındığı öne sürüldü ancak resmi kaynaklardan konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Bir hafta sonra ilk açıklama Şoygu sonunda konuştu

SUİKASTÇI KÖPRÜDE YAKALANDI

Gün içerisinde Kırım'da bulunan Kerç Köprüsü'nde ise Wagner paniği yaşandı. Wagner üyelerinin köprüyü havaya uçurma ihtimali için bölgede güvenlik önemleri alındı ancak bir Rus suikastçı yakalandı. Arabasından tam bombayı çıkartırken yakalanan 1988 doğumlu şahsın Ukrayna özel kuvvetleri için çalıştığı açıklandı.

Haberin Devamı

İLK KEZ KONUŞTU

Şoygu gün içerisinde konuyla ilgili ilk kez konuştu. Rusya'nın resmi devlet ajansı TASS'a açıklamalarda bulunan Şoygu, yaşananları 'Kışkırtıcı' olarak yorumladı ve 'Bu tür planlar, Rusya Silahlı Kuvvetleri personelinin yemin ettiği değerlere ve askerin görevine sadakat göstermesi nedeniyle başarısız oldu. Bu provokasyon, birliklerin eylemlerini etkilemedi. Askerler, kendilerine verilen görevleri cesurca ve özverili şekilde yerine getirmeye devam etti' dedi.

Bir hafta sonra ilk açıklama Şoygu sonunda konuştu

BAHAR TAARRUZU DEĞERLENDİRDİ

Ukrayna'nın bahar taarruzuna da değinen Şoygu birçok alman tankının imha edildiğini hatırlatarak '16 Leopard tankı dahil 920 askeri teçhizat imha edildi. Bu, Polonya ve Portekiz tarafından Ukrayna'da sevk edilen söz konusu türdeki tankların neredeyse yüzde 100'üdür' ifadesini kullandı.