Dünya Ukraynalı askerin yaptığı şey ülkede gündem oldu! Kahraman ilan edilecek

Ukraynalı askerin yaptığı şey ülkede gündem oldu! Kahraman ilan edilecek

26.02.2022 - 07:16 | Son Güncellenme:

Rus birlikleri Ukrayna topraklarında ilerleyişini sürdürüyor. Rus ordusunu durdurmaya çalışan Ukrayna askerleri ise zaman zaman kendilerini feda etmek pahasına direniş gösteriyor. Ukraynalı asker Vitaly Skakun'un yaptıkları da ülkede gündem oldu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu kahramanlığından ötürü askere kahramanlık nişanı verileceğini açıkladı.

Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – Tüm dünya Rus ordusunun Ukrayna topraklarına başlattığı saldırıya kilitlenmiş durumda. Ukrayna askerleri ülkenin her noktasında Rus ordusunun ilerleyişini durdurmak için direnişini sürdürürken, bu direniş içinden sıyrılan ve film senaryolarına konu olacak hikâyeler basında kendine geniş yer bulmaya başladı.

Haberin Devamı

Karadeniz’de bulunan ve 17 hektarlık alana sahip olan Yılan Adası'nı savunurken hayatını kaybeden 13 Ukrayna askerinin ardından benzer bir direniş hikâyesi de Azak Denizi'nin kıyısında yaşandı. Kırım ve Ukrayna ana karası arasında geçişleri sağlayan Henichesk Köprüsü'nü Rus ordusunun kullanmasını engellemeye çalışan ordu mühendisi Vitaly Skakun, köprüyü kendisiyle birlikte havaya uçurdu.

Ukraynalı askerin yaptığı şey ülkede gündem oldu Kahraman ilan edilecek

Ukrayna ordusuna bağlı özel birlikler ülkenin birçok noktasında Rus birliklerinin ilerleyişini durdurmaya çalışıyor. Özel Kuvvetler bünyesinde görevli askerler Rus ordusunun lojistik sıkıntılar yaşaması için bazı bölgelerde köprüleri patlatıyor.

GENELKURMAY AÇIKLADI: GÖREVİ GÖNÜLLÜ OLARAK KABUL ETTİ

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamaya göre Kırım’dan Ukrayna ana karasına geçiş noktalarından biri olan Henichesk Karayolu Köprüsü, Rus ordusuna ait askeri araçlarının geçişini engellemek için patlatıldı. Köprüyü patlatma görevini gönüllü olarak kabul eden ordu mühendisi Vitaly Skakun, görevini tamamladıktan sonra geri çekilmeye zaman kalmadığı için köprüyle birlikte kendini de patlattı.

Haberin Devamı

Ukraynalı askerin yaptığı şey ülkede gündem oldu Kahraman ilan edilecek

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Vitaly Skakun’un kendini kahramanca feda ettiğini resmi hesabından duyurduğu paylaşımda, “Kardeşimizin kahramanca eylemi düşmana ait tankların topraklarımıza girmesini yavaşlattı. Düşmanın harekât planı bozuldu ve bizim yeni bir savunma hattı kurmamızı sağladı” sözleriyle duyurdu.

KAHRAMANLIK NİŞANI VERİLECEK

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, askere kahramanlık nişanı verilmesi için Rusya Genelkurmay Başkanlığı'na başvuru yapıldığını açıkladı.

Ukraynalı askerin yaptığı şey ülkede gündem oldu Kahraman ilan edilecek

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Vitaly Skakun’un hayatını kaybettiğine yönelik yaptığı paylaşımda, “Rus işgalciler, bilin ki dünya ayaklarınızın altında yanacak! Sizinle hayatta olduğumuz sürece savaşamaya devam edeceğiz!” şeklinde Rus askerlerine gözdağı verdi.

YILAN ADASI'NDA DİRENEN 13 ASKER HAYATINI KAYBETTİ

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Karadeniz açıklarında bulunan ve Zmiinyi olarak da bilinen Yılan Adası'nda Rus donanmasına karşı direnen ve saatlerce süren çatışmanın ardından hayatını kaybeden 13 Ukrayna askere de kahramanlık nişanı verileceğini açıkladı.

Ukraynalı askerin yaptığı şey ülkede gündem oldu Kahraman ilan edilecek


Zelenski, "Adada bulunan bütün askerlerimiz kahramanca savaştı ve ülkeleri için öldüler. Onları kahramanlık nişanıyla onurlandıracağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yılan Adası'nda bulunan askeri tesiste görev yapan 13 Ukrayna askeri, Rus donanmasına ait savaş gemisinden gelen 'Teslim ol' çağrılarına sert şekilde karşılık vermiş ve çıkan çatışma sonucunda hepsi hayatını kaybetmişti.

RUSYA’DA SAVAŞ KARŞITI PROTESTOLAR

BBC Türkçe'nin haberine göre Rus ordusunun Ukrayna’ya gerçekleştirdiği saldırı Rusya sokaklarında da şaşkınlık ve endişe yarattı. BBC muhabirleri Devlet Başkanı Putin'in izlediği siyaset konusunda Rusya halkının derin bir görüş ayrılığına sahip olduğunu düşünüyor. Rusya'nın St. Petersburg ve Moskova da dahil birçok şehrinde yapılan savaş karşıtı gösterilerde, Rus ordusunun Ukrayna'ya girişi protesto edilmeye devam ediyor. "Savaşa Hayır", "Benim Savaşım Değil" gibi pankartların taşındığı gösterilere polis sert bir şekilde müdahale etti ve yüzlerce kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Ukraynalı askerin yaptığı şey ülkede gündem oldu Kahraman ilan edilecek


BBC muhabirlerine röportaj veren bazı Rusya vatandaşları yaşananlarla ilgili şaşkınlıklarını gizleyemedi. Bir genç, "Şoke olduk. Benim hayatım boyunca hiç savaş olmadı ve şimdi ilk kez savaş göreceğiz" sözleriyle yaşadığı şaşkınlığı ve endişeyi dile getirdi.

Haberin Devamı

Yine sokaktan geçen birçok kişi yaşananlardan dolayı endişe duyduğunu belirtti. İsmini vermeyen bir kişi, "Korkunun dışında, ülkemizi yönetenlerin yaptıkları ile ilgili bir dehşet ve bir utanç var. Benim çevremdeki arkadaşlarım arasında bu duygu çok yaygın. Şu an iktidarda olan kişilere hiçbir zaman oy vermedim ve şu anda Rusya'da bir bireyin siyasi hayata etkide bulunabilmek için yapabileceği her şeyi yaptım. Protestolara katıldım. Fakat şu anda herkes protestoya katılmaktan da korkuyor" dedi.

Genç bir adam BBC'ye, "Sabahtan beri ağlıyorum. Ukrayna'da insanlar ölüyor. Çocuklar ölüyor. Savaşan erkekler ölüyor. Sonra ne olacak? Bizim gibi 19-20 yaşlarında genç Rus erkekleri de savaşmaya mı gönderecekler?" diye konuştu.

Ukraynalı askerin yaptığı şey ülkede gündem oldu Kahraman ilan edilecek


Gençlerin aksine orta ve ileri yaşlı insanlar işgale daha sıcak bakıyor. Orta yaşlı bir adam Ukrayna'daki Rusların korunması gerektiğini belirterek bu konuda Ukraynalıları suçladı: "Bu duruma gelinmesi onların hatası. Tarih boyunca hep sorunluydular zaten."

Haberin Devamı

Yaşlı bir kadın da Ukrayna'daki Rus nüfusun korunması gerektiğini söyleyerek "Orada Ruslar yaşıyor" dedi. Ukraynalılar hakkında düşündükleri sorulduğunda ise "Ukraynalıların çoğu terörist" diye soruyu cevapladı.