Dünya Cep telefonu bile yasak! 'Gübre kralı'ndan dudak uçuklatan mega tatil köyü

Cep telefonu bile yasak! 'Gübre kralı'ndan dudak uçuklatan mega tatil köyü

02.05.2023 - 12:57 | Son Güncellenme:

Milyoner Yunan armatör Aristotle Onassis’in 1962 yılında satın aldığı İyon Denizi'ndeki Skorpios Adası, Onassis’in torunu tarafından 'Gübre kralı' olarak anılan Rus milyardere satıldı. Şimdilerde üzerine mega tatil köyü inşa edilen adada cep telefonu kullanmak bile yasak. Bir haftalık konaklama ücreti ise duyanların dudağını uçuklatıyor.

Cep telefonu bile yasak Gübre kralından dudak uçuklatan mega tatil köyü

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğin yerini savaşa bırakmasıyla birlikte, birçok Rus milyarder Batı dünyasının yaptırım listelerine girmiş ve batı Blkelerinde bu kişilere ait mal varlıklarına el konulmuştu. Yaptırım listelerine her geçen gün yeni isimler ekleniyor olsa da bazı isimler uygulanan yaptırımlardan muaf kalmaya devam ediyor. Uzmanlar, yaptırım kararı alınırken siyasi, ekonomik ve jeostratejik hususlara dikkat edilerek hareket edildiğini düşünüyor. Yaptırım listelerine dahil olmayan Rus oligarklardan birisi de kızı Ekaterina'nın sahibi olduğu ve Fransız liginde bulunan AS Monaco futbol kulübüne başkanlık yapan Rus milyarder Dmitry Rybolovlev. Rus milyarder, 2013 yılında milyoner Yunan armatör Aristotle Onassis’in tek varisi olan torunu Athina Onassis’ten Yunanistan’ın batısında İyon denizinde bulunan Skorpios Adası'nı satın almıştı. Uzun süredir adada devam eden inşa çalışmaları tamamlanmasının ardından, Rybolovlev, savaşın gölgesinde mega tatil tesisini hizmete açmaya hazırlanıyor.

Cep telefonu bile yasak Gübre kralından dudak uçuklatan mega tatil köyü

Haberin Devamı

DEDESİNDEN KALAN ADAYI SATTI

Yunanistan’ın deniz ticaretinde dünyanın en önemli ülkelerinden birisi olmasında önemli rol oynayan ünlü milyoner Aristotle Onassis’in 1962 yılında satın aldığı İyon denizindeki Skorpios Adası, uzun süre atıl vaziyette kalmasının ardından tekrar misafirlerine hizmet vermeye hazırlanıyor. Daha önce suikaste kurban giden eski ABD başkanı John F. Kennedy’nin eşi Jacqueline Kennedy ile Aristotle Onassis’in nikahına da ev sahipliği yapan ada, birçok kişi tarafından 'Onassis Adası' biliniyor. Adada Aristotle tarafından diktirilen 200'den fazla ağaç türü, pembe bir köşk, tenis kortları ve özel bir iskele bulunuyor.

Aile mesleğini seçip tıp okuyan Rybolovlev, 1990’da kardiyolog olarak çalışmaya başladı. Daha sonra ticarete atılarak alternatif tıp ürünleri ve ilaç yapımında kullanılan maddeleri sattı. Ardından, bankacılık eğitimi alarak 1994’te kendi bankasını kurdu. Bir yıl sonra tüm hisselerini satıp gübre yapımında kullanılan potasyuma yatırım yaptı. Potasyum fiyatları kısa sürede 5 kat artınca Uralkali adlı gübre şirketinin değeri 35 milyar dolara çıktı. 2010’da Uralkali’deki yüzde 53 hissesini 4 milyar euroya sattı. 

Armatörün ölümüyle adanın tüm hakları kızı Christina’ya geçmiş, onun da ölümünden sonra Christina’nın kızı Athina’ya kalmıştı. Athina’nın, adanın satışı üzerindeki çok katı miras kurallarına rağmen satışa çıkarmıştı. Satılığa çıkarılan ada uzun süre birçok ünlü isimle birlikte anılmış olsa da Athina, adayı 2013 yılında Rybolovlev'in kızı Ekaterina'ya 100 milyon sterlin (2.4 milyar lira) tutarında olduğu tahmin edilen bir fiyata satmıştı. 5.4 milyar sterlin (131 milyar lira) servete sahip olduğu tahmin edilen milyarderin, Kızıl Haç örgütüne büyük bağışlar yaptığı ve kendisini Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimiyle ilişkilendirmemek için çaba göstermesi sebebiyle uluslararası yaptırımlardan etkilenmediği belirtilen Dmitry Rybolovlev, satışın ardından adayı dünyanın en varlıklı kişilerine hizmet sağlayacak 'mega tatil tesisi' haline getirmek için çalışmalara başladı.

Cep telefonu bile yasak Gübre kralından dudak uçuklatan mega tatil köyü

Haberin Devamı

'VIP Exclusive Club' adlı iddialı proje, Aralık 2020'de Yunan hükümeti tarafından onaylandı ve 2023'ün sonunda tamamlanması hedefleniyor. Adanın 2024 yazında ilk misafirlerini ağırlamaya hazır olması bekleniyor.

İNŞAAT İŞÇİLERİNİN TELEFONLARINA EL KONULUYOR

Rybolovlev ailesinin, belirli zamanlarda kalacağı adanın diğer zamanlarda sınırlı sayıda kişiye tatil köyü hizmeti verecek ve Yunanistan hükümeti tarafından uluslararası organizasyonlarda kiralanabilecek. Hâlihazırda adada Onassis'in ünlü 'Pembe Köşkü'nün bakım ve yenileme çalışmaları da dahil olmak üzere lüks ve çevreye uyum sağlayacak oteller, spor alanları, restoranlar, eğlence faaliyetleri için amfi tiyatro ve yatların yanaşabileceği bir marina inşa edildiği belirtiliyor. 'Pembe Köşk'ün Aristotle Onassis’in anılarını yaşatmak için müzeye dönüştürülüp dönüştürülmeyeceğiyse henüz gizemini korurken, inşaatlar sırasında üst düzey güvenlik önlemleri alınan adaya gelen inşaat işçilerinin adada yürütülen inşa faaliyetlerini görüntülememesi için çalışanların telefonlarına el konuluyor.  Adanın hizmet vermeye başladığında da üst düzey güvenlik önlemlerine sahip olması ve silahlı güvenlik görevlileri tarafından korunacağı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Cep telefonu bile yasak Gübre kralından dudak uçuklatan mega tatil köyü

Adada inşa edilecek olan yapıların çevre adaların mahremiyetine ve bölgenin doğasına zarar vermeyecek şekilde inşa edileceğine dikkat çeken Rybolovlev 2020 yılında, “Temel fikir, mevcut manzarayı, yapıyı ve adanın eşsiz güzelliğini mümkün olan en iyi şekilde kullanarak yeşil bir ada oluşturmak. Ailemizin hedefi Yunanistan'da özel bir adada yer alan ilk lüks konaklama kompleksini inşa etmek. Akdeniz'de eşi benzeri olmayacak. Aynı zamanda tüm çalışmalar çok dikkatli ve çevre ile tam bir uyum içinde yapılıyor” demiş ve adanın internet altyapısı ile güçlendirilerek “akıllı şehir” konsepti ile inşa edileceğini ifade etmişti.

Haberin Devamı

İlk etapta adada yapılan çalışmaların toplamda 200 milyon sterlin (4.8 milyar lira) tutacağı ifade edilmiş olsa da, inşa faaliyetlerinin zaman içinde 350 milyon sterlin (8.5 milyar lira) olacağı tahmin ediliyor. Adada ilerleyen zaman içinde dünya küresel ekonomik foruma ev sahipliği yapan İsviçre’nin Davos Kasabası'na benzer hizmetleri sunmak için çok işlevli bir merkez inşa edilmesi de planlanıyor. Lüks adanın tek seferde sadece 50 kişiye hizmet vereceği ve ziyaretçilerin adada 1 hafta konaklamak için 1 milyon euroyu (21 milyar lira) gözden çıkarması gerektiği belirtiliyor.

Cep telefonu bile yasak Gübre kralından dudak uçuklatan mega tatil köyü

Daha önce boşandığı eşine yaklaşık 4,5 milyar dolar (87.5 milyar lira) ödemesine karar verilmesiyle gündeme gelen Rus milyarder Dmitry Rybolovlev, kızı Ekaterina’nın 25’inci yaş gününü de Skorpios Adası’nda kutlamış, en az 4 milyon dolar harcanan ve ünlü isimlerin katıldığı doğumgünü partisi üç gün sürmüştü. 

Yazarlar