Dünya Dünya cenazeyi Prigojin sandı! 'Kararı ailesi verecek'

Dünya cenazeyi Prigojin sandı! 'Kararı ailesi verecek'

29.08.2023 - 16:47 | Son Güncellenme:

St. Petersburg'da yoğun güvenlik önlemi altında gerçekleştirilen cenaze töreni önce Rus yerel medyasında sonrasında ise dünya basınında manşet oldu. Prigojin'in söz konusu törende son yolculuğuna uğurlandığı iddiası kısa sürede yerini gerçeğe bıraktı. Serafimovskoe Mezarlığı'nda gömülen kişi başka biriydi.

Dünya cenazeyi Prigojin sandı Kararı ailesi verecek

Wagner’in lideri Yevgeny Prigojin'in de içinde olduğu uçak 'sürpriz' bir şekilde 23 Ağustos günü düştü. Moskova'dan Putin'in memleketi Moskova’dan St. Petersburg'a giden özel jet, sırada Tver Bölgesi’ne çakıldı. Kaza sonucu Prigojin dahil uçakta bulunan 10 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Kaza sonrası Kremlin, uçağın Rus ordusu tarafından düşürülmediğini defalarca vurguladı. Askeri uzmanlar ise uçağın içeriden patlatılarak bir sabotaj sonucu düştüğünü düşünüyor.

UÇAK DÜŞERKEN RUS LİDER NEREDEYDİ?

Dünya ajanslarının son dakika koduyla geçtiği gelişme yaşanırken Rus lider Putin Sovyetlerin İkinci Dünya Savaşı'nda kazandığı Kursk Muharebesi'nin zaferini kutlamak için özel bir etkinlikteydi. Kaza sonrası Prigojin'in kalıntılarını inceleyen adli tıp uzmanları ise otopsi çalışmalarında yaptıkları DNA testleri sonucu Prigojin'in öldüğünü kesin olarak doğruladı.

Dünya cenazeyi Prigojin sandı Kararı ailesi verecek

DEFİN İŞLEMLERİ BAŞLADI

Bütün bu gelişmeler yaşanırken an itibariyle uçakta ölenler için St. Petersburg'da bir cenaze töreni düzenleniyor. Serafimovskoe Mezarlığı'nda gerçekleşen defin işlemi şu anda polis gözetiminde devam ediyor. CNN tarafından yapılan 'Üst düzey bir Wagner yetkilisi için cenaze töreni düzenleniyor' başlıklı haberde artan güvenlik önlemleri ve olayın detaylarının yerel Telegram kanallarında hızla yayıldığı aktarıldı.

Haberin Devamı

Prigojin'in burada defnedildiği iddiası kısa sürede dünya basınında yayılırken Rus kaynaklara göre Serafimovskoe Mezarlığı'nda gömülen kişi Wagner'in lojistik işlerinden sorumlu Valeriy Chekalov.

1/10

2/10

3/10

4/10

5/10

6/10

7/10

8/10

9/10

10/10

VALERIY CHEKALOV KİMDİR?

2000'li yılların başından beri Prigojin ile birlikte çalışan Chekalov,Prigozhin'in jeolojik araştırma, petrol üretimi ve tarımın yanı sıra Wagner'in lojistiği de dahil olmak üzere yurt dışındaki tüm 'sivil' projelerden sorumlu kişiydi.

Temmuz ayında ABD Dışişleri Bakanlığı, Prigozhin adına faaliyet gösterdiği için Chekalov'a yaptırım uyguladı ve onun 'Rusya'ya silah ve mühimmat sevkiyatını kolaylaştırdığını' belirtti.

Dünya cenazeyi Prigojin sandı Kararı ailesi verecek

PUTİN KATILMIYOR

Resmi kaynaklar Prigozhin'in cenaze töreninin tarihini veya yerini doğrulayamadı ancak Kremlin, cenaze törenine Putin'in katılmayacağını açıkladı. Yerel medyada çıkan haberlerde ise Yevgeny Prigozhin ile birlikte uçak kazasında ölen Wagner üyeleri için cenaze töreni düzenlendiği doğrulandı. Prigozhin'in defin töreninin nasıl yapılacağı hala belirsizliğini korusa da Kremlin, bu kararı Wagner liderinin ailesine bıraktı.