Dünya Dünyada son dakika... Fransız ordusuna savaş talimatı! 'Avrupa kıtası nükleer savaşla yok olacak'

Dünyada son dakika... Fransız ordusuna savaş talimatı! 'Avrupa kıtası nükleer savaşla yok olacak'

08.03.2024 - 16:52 | Son Güncellenme:

Fransa lideri Macron, Rusya'nın Ukrayna'da iki şehri daha alması durumunda Fransa'nın Ukrayna'ya asker göndereceğini açıkladı.

Dünyada son dakika... Fransız ordusuna savaş talimatı Avrupa kıtası nükleer savaşla yok olacak

İkinci yılı çoktan dolan Rusya'nın Ukrayna'yı işgale giriştiği savaşta 741'inci günde dünya yine Karadeniz'e kilitlendi. 2023 yazında Batılı müttefiklerinin yoğun silah desteğiyle ikinci karşı taarruzu başlatan Ukrayna ordusu, topraklarının beşte birini işgal altında tutan Rus birliklerini geri püskürtmeyi başaramadı. 1000 kilometreyi aşan cephe hattındaki ölümcül çatışmalar sonucu değiştirmezken, Rus işgalciler Mayıs 2022'den sonra ilk ciddi zaferlerini geçtiğimiz ay Avdiivka'yı ele geçirerek elde etti. Donetsk yakınlarındaki Avdiivka kasabası, savaştan önce bile silah seslerinin kesilmediği bir noktaydı.
Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, savaşın ikinci yıldönümünde ülkesinin Rus işgalcilere karşı mücadele ederken 31 bin asker kaybettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Rus ordusu savaşın ilk aylarında birkaç resmi açıklama yapsa da şu an Rusya'nın kaç asker yitirdiği bilinmiyor. Batılı istihbarat örgütleri, Rusya'nın kaybının 300 binden fazla olduğunu belirtiyor. Bu sayıya ölen askerlerin yanı sıra bir daha savaşamayacak şekilde yaralanan askerler de dahil.

Dünyada son dakika... Fransız ordusuna savaş talimatı Avrupa kıtası nükleer savaşla yok olacak

MACRON: NATO ASKER GÖNDERMELİ

Geçtiğimiz günlerde Fransa lideri Macron dün adeta Rusya ve NATO askerlerinin karşı karşıya getirecek planını açıkladı.
ABD, Almanya ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda NATO ülkesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "hiçbir şeyin dışlanmaması gerektiğini" söylemesinin ardından, Ukrayna'ya asker göndermeyi düşünmediklerini açıkladı.

"2 ŞEHİR DÜŞERSE FRANSA UKRAYNA'YA GİRECEK"

Fransız lider bugün ise muhalefet liderleriyle bir araya geldi ve onlara Rus birliklerinin önümüzdeki aylarda Ukrayna hatlarını aşabileceğini söyledi. Macron söz konusu toplantıda haritada 2 şehri göstererek Rus ordusunun Kiev ile Odesa'ya giden potansiyel rotalarını çizdi ve orduya hazır olma emrini verdi.

Haberin Devamı

Macron ayrıca başta Almanya olmak üzere batılı ülkeleri Rusya'ya karşı 'korkak' olmakla suçladı. Fransız medyası ise muhalefet liderlerinin Ukrayna'ya destek vermekte hem fikir olduklarını ancak asker göndermeyi reddettiklerini bildiriyor.

Dünyada son dakika... Fransız ordusuna savaş talimatı Avrupa kıtası nükleer savaşla yok olacak

PEŞ PEŞE TEPKİLER

LFI parti lideri Manuel Bompard toplantı için 'Endişeli geldim, daha da endişeli ayrılıyorum' dedi. Fransa Ulusal Meclisi Üyesi Manuel Bompard ise toplantı sonrası X üzerinden yaptığı açıklamalarda endişelerini dile getirdi. Fransız vekil Jean-Luc Mélenchon ise "Böyle bir durum Avrupa'da nükleer yıkım başlatır" değerlendirmesinde bulundu. Fransa'nın Avrupa Parlamentosu vekili Jordan Bardella ise "Dünya barışı tehlikeye girecek" dedi.

Yazarlar