Dünya Dünyanın gözü Londra'da... 'Yüzyılın resepsiyonu!'

Dünyanın gözü Londra'da... 'Yüzyılın resepsiyonu!'

19.09.2022 - 13:04 | Son Güncellenme:

73 yaşınaki Kral Charles, Buckingham Sarayı'nda 'yüzyılın resepsiyonu'na ev sahipliği yapıyor: Charkes, 96 yaşında hayatını kaybeden Kraliçe'nin cenaze töreninin arifesinde kendisine taziyelerini ileten ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa'dan Emmanuel Macron da dahil olmak üzere dünya liderlerini selamlıyor.

Dünyanın gözü Londrada... Yüzyılın resepsiyonu

Dünya liderleri ve üst düzey yabancı devlet adamları, Kraliçe'nin cenaze töreninden önce Kral Charles'a saygılarını sunmak için Buckingham Sarayı'na akın etti. Dünyanın nefesini tutarak takip ettiği cenaze, pek çokları tarafından 'yüzyılın resepsiyonu' olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı

Yeni taç giyen Kral Charles ve eşi Konsort Kraliçe Camilla; ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill'in yanı sıra Fransız lider Emmanuel Macron ve eşi Brigitte'i ışıltılı ancak bir o kadar da hüzünlü bir şekilde karşıladı.

Dünyanın gözü Londrada... Yüzyılın resepsiyonu

Dünyanın dört bir yanından liderleri ve İngiliz Kraliyet Ailesini içeren bu karşılama, Kraliçe II. Elizabeth'in babası VI. George'un 1952'deki ölümünden, yani 70 yıldan uzun bir süreden bu yana görülmedi.

Westminster Kilisesi'ndeki cenaze töreni için resmi bir davetli listesi yayımlanmadı. Ancak Avrupa'daki Kraliyet aileleri törene katılıyor. Bunlar arasında Belçika, Hollanda ve İspanya kralları ve kraliçeleri var. Daha uzaklardan ise Japonya İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçesi Masako katılıyor.

Haberin Devamı

İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron da törene katılan liderler arasında.

Dünyanın gözü Londrada... Yüzyılın resepsiyonu

İngiliz Milletler Topluluğu üyesi ülkelerin liderleri de törene katılıyor. Güney Afrika ve Kenya'nın liderleri de törene katılmak üzere Londra'ya ulaştı.

"Programım el verirse katılmak istiyorum" diye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20-26 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek BM toplantısına katılacak olması ve yoğun programı sebebiyle Kraliçe Elizabeth'in cenaze törenine katılamıyor. Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlit Çavuşoğlu cenazeye katılacak.

Kraliçe'nin vefatından iki gün önce yeni görevine atadığı İngiltere Başbakanı Liz Truss ile birlikte çok sayıda siyasetçi ve muhalefet lideri törende bulunuyor. Kraliçe'nin ailesi ve arkadaşlarının yanı sıra, Victoria Cross ve George Cross onur ödüllerinin sahiplerinin yanı sıra desteklediği hayır kurumlarından temsilcilerin de törende olması bekleniyor.

Kraliçe'nin binden fazla dünya liderinin katılacağı cenazesi, Nelson Mandela'nın 2013'te Güney Afrika'da çok sayıda yas tutan kişi nedeniyle bir stadyumda yapılması gereken anma törenine benzetti.

Suriye, Venezuela ve Afganistan'dan ise hiçbir siyasi davetli listesine alınmadı. Bunun sebebi de İngiltere'nin bu ülkelerle üst düzey diplomatik ilişkisinin olmaması.

Haberin Devamı

Rusya, Belarus ve Myanmar'dan da liderler veya herhangi bir temsilci davet edilmedi. Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler de büyük bir krize girdi. Moskova'dan yapılan açıklamada, "Putin'in törene katılmayı düşünmediği" belirtildi. İngiltere'den de Putin'e davetiye gitmedi. Ukrayna işgali kısmen Belarus topraklarından yapıldığı için bu ülke de törende temsil edilmeyecek.

Geçen yıl düzenlenen askeri darbe sonrası Myanmar'la da diplomatik ilişkilerin seviyesi gerilemişti. Kuzey Kore ve Nicaragua'ya da sadece büyükelçilerini göndermeleri için davetiye gönderildi.