Dünya ‘En önemli taahhüt AB’

‘En önemli taahhüt AB’

19.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği’nin (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Münih Güvenlik Konferansı’nın son gününde yaptığı konuşmada, AB’nin bugün karşı karşıya olduğu en önemli jeopolitik sorunun Ukrayna, Gazze ve küresel güneyle ilgili olduğuna dikkat çekti. Kiev yönetimine güvenlik taahhütlerinin artırılması gerektiğini tekrarlayan Borrell “Ukrayna’ya verebileceğimiz en önemli taahhüt AB üyeliğidir” ifadesini kullandı.

‘En önemli taahhüt AB’

Borrell, AB ülkelerinin Ukrayna’nın silah kabiliyetinin artırılmasında defalarca tereddüt ettiğini ve gecikmenin zararlarının yaşandığını belirterek “Ukrayna’nın galip gelmesi için ne gerekiyorsa yapmanın zamanı gelmiştir. Daha fazlasını ve daha hızlısını yapmalıyız” dedi ve bu adımın AB üyeliği olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Öte yandan Ukrayna yönetiminin Bayraktar insansız hava araçları satın alma planının Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Fransa tarafından engellendiği iddia edildi. Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini’nin haberine göre konu, geçen hafta yapılan Avrupa Birliği Siyaset ve Güvenlik Komitesi toplantısında gündeme geldi. Toplantıda üç ülke yetkililerinin, Kiev’in Bayraktar İHA’larından alma planlarına karşı çıktığı, üye ülkelerinin çoğunluğunun buna destek verdiği ifade edildi.