Dünya Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüştü

Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüştü

07.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Gazze’deki kabus insani bir krizden çok daha fazlasıdır” diyerek, Gazze’de yaşananların insanlık krizine dönüştüğüne dikkat çekti.

Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüştü

New York’ta bulunan BM Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Guterres, “İsrail, sivilleri, hastaneleri, mülteci kamplarını, camileri, kiliseleri ve sığınaklar da dahil olmak üzere BM tesislerini vuruyor. Her gün kız ve erkek çocuklarının öldürüldüğü, yaralandığı Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüştü” diye konuştu.

Haberin Devamı

Guterres, BM ve ortaklarının, Gazze, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki 2.7 milyon kişi için 1.2 milyar dolarlık insani yardım çağrısı da başlattığını duyurdu.

Guterres, “Önümüzdeki yol açık. İnsani ateşkes. Hemen şimdi” diye konuştu.

ABD’ye göre ateşkes ‘şu aşamada uygun değil’

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, İsrail, Gazze ve Batı Şeria’daki son gelişmeler ele alındı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Biden ve Netanyahu’nun, “çatışmalara taktik ara verilmesini görüştüğünü” açıkladı.

İki liderin, önümüzdeki günlerde yeniden konuşmayı kararlaştırdığını belirten Kirby, ABD yönetiminin, “genel ateşkesin şu aşamada uygun olmadığı” görüşünü sürdürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

‘Taktiksel ara’

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise “İki lider, sivillere devam eden çatışma alanlarından güvenli bir şekilde ayrılmaları için fırsat verilmesi, insani yardımların ihtiyaç sahibi sivillere ulaşması ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için taktiksel duraklama ihtimalini tartıştı” denildi.

Tahran: ABD ateşkes mesajı gönderdi

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD’nin son 3 gün içinde ateşkes istediği yönünde kendilerine mesaj ilettiğini söyledi. İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Abdullahiyan, “ABDliler son üç günde bize, ateşkes istediklerini ve bu konuda adımlar attıklarını belirten mesaj gönderdiler ama fiiliyatta yalnızca Gazze’de toplu katliamı ve soykırımı destekliyorlar” dedi.

Filistin’in cesur kızına gözaltı

Filistin’de “cesur kız” lakabıyla bilinen aktivist Ahid Tamimi, Batı Şeria’daki evlerine İsrailli askerlerin düzenlediği baskınla gözaltına alındı. “Euronews”un haberine göre, İsrailli bir ordu sözcüsü, “Ahid Tamimi, şiddete ve terörist faaliyetlere teşvik şüphesiyle gözaltına alındı” ifadesini kullandı. Tamimi’nin sorgulanmak üzere İsrail güvenlik güçlerine teslim edildiği, baskın sırasında aktivistin evine zarar verildiği ve kullandığı cep telefonlarına da el konulduğu bildirildi. 14 yaşındayken, kolu alçıdaki kardeşinin tutuklamasını engellemek için İsrail askerleriyle mücadele ederken görüntülenmesinin ardından “Filistin davasının” simgesi haline gelen Tamimi’nin portresi, Beytüllahim kentinde İsrail’in Batı Şeria ile arasına ördüğü ayrım duvarına çizilmişti. Katıldığı pek çok eylemde İsrail polisine karşı geldiğini gösteren videolarla tanınan Tamimi 2017’de İsrail güçleri tarafından tutuklanmış ve 8 ay hapis yatmıştı.

Haberin Devamı

Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüştü

İsrail savaş uçakları Lübnan’ı da vurdu

İsrail ordusu, Lübnan’dan 30 roketle yapılan saldırının ardından savaş uçaklarının Hizbullah’a ait olduğu iddia edilen noktaları vurduğunu açıkladı. Lübnan basınına göre İsrail topçu birlikleri de karadan bazı beldeleri vurdu. İsrail ordusu, Lübnan’da vurulan hedefler arasında Hizbullah’a ait bir silah deposu, roket fırlatma alanı ve diğer altyapıların yer aldığını öne sürdü.

Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüştü

İran ve Hizbullah’a denizaltılı gözdağı

ABD Donanması, Ohio sınıfı nükleer denizaltısının Ortadoğu’ya ulaştığını bildirdi.

Nükleer füze fırlatma kapasitesi de olan denizaltı, Ortadoğu’da “belirlenen görev bölgesine” gitti. New York Times gazetesi, ABD’nin İran ve Hizbullah’a bölge ülkeleri aracılığıyla, “İsrail’e saldırılması halinde” askeri yanıt verileceği mesajını ilettiğini aktarıyor.