Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Dünya İran'ın İsrail'e teklifini konuşuyor! Umman üzerinden ABD'ye iletildi

Gazze'deki savaşta son dakika... Dünya İran'ın İsrail'e teklifini konuşuyor! Umman üzerinden ABD'ye iletildi

08.04.2024 - 14:42 | Son Güncellenme:

Suriye'nin başkenti Şam'da gerçekleşen saldırıda Devrim Muhafızları komutanlarının ölmesiyle Orta Doğu sarsıldı, İran'ın misillemesi beklenirken sürpriz teklifin zamanlaması özellikle dikkat çekici. Öte yandan Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Ali Baraka, Mısır’ın başkenti Kahire’de Hamas ve İsrail arasında devam eden ateşkes müzakerelerinde kendilerine sunulan son teklifi reddettiklerini açıkladı.

Gazze Şeridi'ni yok eden savaşın 186'ıncı gününe girilirken, İsrail işgal ordusu kuzeyde çatıştığı Hizbullah'ın üst düzey bir komutanını hava saldırısıyla hedef aldı. Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah'ın elit Rıdvan biriminin komutanı ve yanındakiler, güneydeki el Sultaniye köyünde vuruldu. Yerel kaynaklar, enkaza dönen binada Hizbullah komutanının yanı sıra iki kişinin daha öldüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Elinde 150 bin kadar füze olduğu tahmin edilen Hizbullah ile İsrail ordusu, Gazze'deki savaştan bir gün sonra, 8 Ekim'de çatışmaya başladı. Altıncı ayı dolan çatışmalar çoğunlukla sınır hattındaydı ancak İsrail zaman zaman 100 kilometre içerideki Bekaa Vadisi'ndeki Hizbullah üslerini bile bombardımana tuttu.

Sınır çatışmalarında Hizbullah yaklaşık 270 üyesini kaybetti, İsrail tarafında ise aralarında komutanların da olduğu 10'dan fazla asker öldürüldü. İsrail saldırılarında ayrıca üçü gazeteci 60 sivil yaşamını yitirdi.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'tan işgal birliklerini Pazar günü büyük oranda geri çeken İsrail ordusu, kuzeydeki Lübnan sınırına yığınak yapıyor. Ağır silahlar Lübnan sınırına taşınırken, ordunun Batı Celile ve Hayfa çevresinde büyük bir tatbikat yapacağı duyuruldu. Tatbikata hava ve deniz kuvvetleri de katılıyor.

Haberin Devamı

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI BİR HAFTA SONRA ŞAM'DA

1 Nisan Pazartesi günü Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Büyükelçiliği'ni vuran İsrail, bir haftadır misilleme bekliyor. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bugün Devrim Muhafızları Ordusu'nun yurt dışı operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü'nün önemli komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi'nin öldürüldüğü Şam'ı ziyaret ediyor.

TAHRAN'IN WASHINGTON'A TEKLİFİ

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in üst düzey danışmanlarından biri, Pazar günü hiçbir İsrail büyükelçiliğinin artık güvende olmadığını söyledi. Tahran yönetiminin nasıl bir yanıt vereceği belirsizliğini korurken, İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi İran'ın Umman aracılığıyla ilettiği teklifi yazdı.

'İran, eğer ABD Gazze'de ateşkesi güvenceye alırsa Şam saldırısına yanıt vermemeyi teklif etti' başlığını atan Jerusalem Post, haberini İran basınına dayandırdı.

GÖZLER BİR DİĞER BAŞKENTTE

İran'ın söz konusu öneriyi ABD'ye Umman üzerinden ilettiğini aktaran gazete, teklifin zamanlamasına özel olarak vurgu yaptı. Zira, Gazze Şeridi'ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas ile İsrail heyeti, Mısır'ın başkenti Kahire'de bir kez daha müzakere yürütüyor.

Mısır basını Pazar günü geç saatlerde ateşkes müzakerelerinde ilerleme sağlandığını duyurdu. Medyada çıkan haberlerde ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda ilerleyen görüşmelerde önemli bir ilerleme kaydedildiği aktarıldı. El Kahire gazetesi, Katar ve Hamas heyetlerinin Mısır'dan ayrıldığını ve anlaşmaya son şeklini vermek için iki gün içinde geri dönmelerinin beklendiğini yazdı.

Haberin Devamı

Ancak hem Hamas kanadı hem de İsrail tarafı müzakerelerde ciddi bir ilerleme sağlandığı yönündeki haberleri doğrulamadı. Lübnan'da yayın yapan El Meyadin televizyonuna konuşan bir Filistin yetkilisi, arabulucuların yoğun çabasına rağmen İsrail engeline takıldıklarını söyledi, Tel Aviv yönetiminin hiçbir esneklik göstermediğini aktardı.

İsrail tarafından da "Ufukta bir anlaşma görmüyoruz. Taraflar arasındaki mesafe halen çok uzun" açıklaması geldi.

Başta İsrail'in en sıkı müttefiki ABD olmak üzere arabulucular kutsal Ramazan ayından önce bir ateşkese varılmasını istiyordu ancak bu gerçekleşmedi. Mevcut tabloda Ramazan Bayramı öncesinde de bir ateşkese ulaşılması zor görünüyor.

Haberin Devamı

Hamas İsrail işgal birliklerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesi, evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin geri dönüşüne izin verilmesi ve 2,3 milyon insanın yaşadığı bölgeye insani yardım girişinin sağlanmasını talep ediyor.

YIKIM GÖRÜNTÜLENDİ

İsrail ordusuna bağlı 98. Komando Tümeni'nin 4 ay sonra Han Yunus kentinden çekilmesinin ardından kentteki büyük yıkım görüntülendi. Kentteki camiler, hastaneler ve okullar da dahil olmak üzere çok sayıda bina enkaza dönerken, altyapının da büyük bir yıkıma uğradığı görüldü. İsrail ordusunun kentte hareketi kısıtlamak için çok sayıda yolu yıktığı ortaya çıktı. İsrail ordusunun hedef aldığı Nasır ve El-Emel hastanelerinde ambulansların ve tıbbi ekipmaların tahrip edildiği görüldü.
İsrail saldırıları nedeniyle kenti terk eden Filistinliler ise İsrail ordusunun çekilmesinin ardından yeniden Han Yunus’a dönmeye başlarken, evlerinin enkazlarında eşyalarını aradı.

Gazzedeki savaşta son dakika... Dünya İranın İsraile teklifini konuşuyor Umman üzerinden ABDye iletildi

Gazzedeki savaşta son dakika... Dünya İranın İsraile teklifini konuşuyor Umman üzerinden ABDye iletildi

Filistinli yetkililer, İsrail güçlerinin Han Yunus’un batısından tamamen çekildiğini ancak doğuda konuşlanmaya devam ettiklerini söylemişti.

Haberin Devamı

Gazzedeki savaşta son dakika... Dünya İranın İsraile teklifini konuşuyor Umman üzerinden ABDye iletildi
Gazzedeki savaşta son dakika... Dünya İranın İsraile teklifini konuşuyor Umman üzerinden ABDye iletildi

NETANYAHU’DAN REFAH’A OPERASYON SİNYALİ

Çok sayıda ülkenin tepkisini çekmesine rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nin Refah kentine askeri harekat düzenlemeye kararlı olduklarını söyledi. Netanyahu, yaptığı açıklamada İsrail ordusunun 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı kente gireceği tarihin belli olduğunu duyurdu. Mısır'ın başkenti Kahire'de İsrail ve Hamas arasında devam eden müzakerelere değinen Netanyahu, "Bugün Kahire'deki görüşmelere ilişkin ayrıntılı bir rapor aldım. Başta tüm rehinelerimizin serbest bırakılması ve Hamas'a karşı tam bir zafer elde etmek olmak üzere hedeflerimize ulaşmak için sürekli çalışıyoruz" dedi.

Refah'a yönelik askeri harekat hakkında ayrıntı vermeyen Netanyahu, “Bu gerçekleşecek, bir tarih var" dedi.

ABD'DEN İSRAİL'E SORUŞTURMA

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İsrail'in Gazze Şeridi’nde işlediği savaş suçlarıyla ilgili çeşitli soruşturmalar başlattığını ancak henüz IDF'nin Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğine dair bir sonuca varmadığını söyledi. Miller, "Bürolarımızda gerçekleri inceleyen, bunların uluslararası hukuka uygunluğuna bakan ve değerlendirmeler yapan bir dizi farklı uzmanımız var. Bu değerlendirmeler devam ediyor. Şu anda henüz İsrail'in uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiği sonucuna varmadık, ancak bir dizi farklı cephede devam eden değerlendirmelerimiz var" dedi.

HAMAS'TAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

ABD, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda Mısır’ın başkenti Kahire’de Hamas ve İsrail arasında ateşkes müzakereleri devam ederken, Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Ali Baraka müzakerelerde kendilerine sunulan son teklifi reddettiklerini açıkladı. Adı açıklanmayan bir Hamas yetkilisi, müzakerelerde herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini söylemişti.

Müzakerelere yakın olan bir kaynak ise, ateşkes teklifinin ilk aşamasının yerinden edilmiş Filistinli sivillerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine geri dönmesini ve günde 400 ila 500 tırlık gıda yardımının bölgeye ulaştırılmasını içerdiğini ifade etti.