Dünya Güney Kore ilan etti: 'Sovyet yapımı SA-5 model... Ele geçirdik!'

Güney Kore ilan etti: 'Sovyet yapımı SA-5 model... Ele geçirdik!'

09.11.2022 - 13:21 | Son Güncellenme:

Bu yıl 32 füze ateşleyerek tüm dünyayı tedirgin eden Kuzey Kore durmak bilmiyor. Uzmanlar tarafından "zamanlaması manidar" olarak yorumlanan yeni bir deneme daha yapan Kuzey Kore'ye ait bir füzenin enkazıyla ilgili, Güney Kore ordusundan açıklama geldi.

Güney Kore ilan etti: Sovyet yapımı SA-5 model... Ele geçirdik

Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'ye ait bir füzenin enkazını bulduklarını duyurdu. Öte yandan Pyongyang, bugün yeni bir füze denemesi daha yaptı.

Haberin Devamı

Güney Kore Savunma Bakanlığı'nın çarşamba günkü açıklamasında, silahın Sovyet yapımı SA-5 model uçaksavar füzesi olduğu belirtildi. Kısa menzilli balistik füzenin (SRBM) ele geçirilen enkazının üç metre uzunluğunda ve iki metre genişliğinde olduğu ifade edildi.

RUSYA, UKRAYNA SAVAŞINDA BENZERİNİ KULLANDI

Güney Kore açıklarında bin 500 ila 2 bin metre derinlikte bulunan SA-5 füzesinin karadan karaya kullanılabildiği bilgisi de paylaşıldı. Silahın geçen hafta Kuzey Kore tarafından, ABD-Güney Kore ortak tatbikatlarına yanıt olarak fırlattığı en az 80 füzeden biri olduğu bildirildi. Ayrıca açıklamada "Rusya'nın da yakın zamanda Ukrayna savaşında benzer şekilde karadan havaya bir füzeyi karadan karaya saldırı için kullandığına" dikkat çekildi.

Güney Kore ilan etti: Sovyet yapımı SA-5 model... Ele geçirdik

Haberin Devamı

ABD geçen hafta Pyongyang yönetiminin gizli şekilde Kremlin'e askeri mühimmat sattığını öne sürmüştü. Kuzey Kore ise iki gün önce iddiaları yalanlamıştı.

Hollandalı araştırmacıların 2020'de yayımladığı rapora göre Kuzey Kore, SA-5 sistemlerini 1980'lerin ortasında Sovyetler Birliği'nden almıştı. Füzeler, stratejik bombardıman uçaklarını ve diğer yüksek irtifa hedeflerini vurmak için tasarlandı.

Güney Kore ilan etti: Sovyet yapımı SA-5 model... Ele geçirdik

YEREL SAATLE 15.31'DE YENİ FÜZE DENEMESİ

Öte yandan Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin Japon Denizi yönünde bir balistik füze daha fırlattığını bildirildi. Japonya hükümetinden yapılan açıklamada, yerel saatle füzenin 15.31 sıralarında Kuzey Kore'nin batı kıyısı yakınından doğuya doğru fırlatıldığı kaydedilirken, yaklaşık 50 kilometre maksimum irtifada 250 kilometre yol alan füzenin ülkenin münhasır ekonomik bölgesinin dışına düştüğü öğrenildi.

"KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ"

Kuzey Kore'nin son denemesine sert tepki gösteren Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno, Pyongyang'ın eylemlerinin Japonya’nın, bölgenin ve uluslararası toplumun barış ve güvenliğini tehdit ettiğini belirterek, denemeleri "kesinlikle kabul edilemez" olarak niteledi.

Güney Kore ilan etti: Sovyet yapımı SA-5 model... Ele geçirdik

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, füzenin türünün saptanmaya çalışıldığını kaydetti. Japonya Savunma Bakanlığı ise Pyongyang yönetiminin bu yıl 32. kez füze denemesi kapsamında Japon Denizi yönüne balistik füze fırlattığını ifade etti.

Haberin Devamı

ZAMANLAMASI DİKKAT ÇEKTİ

Pyongyang'ın bu yılki 32. füze denemesinin, ABD'de seçmenlerin Kongre Ara Seçimi için sandık başına gittiği gün gerçekleşmesi Washington'a mesaj olarak yorumlandı. Kuzey Kore - ABD arasındaki tansiyon, Kore Yarımadası'ndaki karşılıklı askeri tatbikatlar ve füze denemeleri nedeniyle geçtiğimiz günlerde zirveye çıkmıştı.

EN ZAYIF HALKASI HAVA KUVVETLERİ

Tartışma yaratan füze denemelerinin görüntülerini yayımlayan Kuzey Kore devlet medyası, ABD ve müttefiklerinin "sorumsuz askeri histerisinin" Kore yarımadasını çatışmaya sürüklediğini öne sürdü. Öte yandan, Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan askeri analistler Kuzey Kore ordusunun en zayıf halkasının hava kuvvetleri olduğunu savundu.

Güney Kore ilan etti: Sovyet yapımı SA-5 model... Ele geçirdik

Pentagon'un geçen yıl yayımladığı verilere göre Kore Halk Ordusu'nun (KPA) en az 900 savaş uçağı, 300 askeri nakliye uçağı ve 300 helikopteri var. Fakat savaş ve bombardıman uçaklarının yarısından çoğunun Sovyetler Birliği veya Çin'den onlarca yıl önce satın alındığı ve şu anda neredeyse kullanılmaz halde olduğu düşünülüyor

Haberin Devamı

Birleşik Krallık merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün (IISS) 2020 raporuna göre, ülkenin uçakların bakım ve tamir işlemleri, yakıt masrafları ve pilotların eğitimi için yeterli bütçesi yok. ABD merkezli Küresel Barış Vakfı'ndan Ahn Chan-il, "Kuzey Kore'nin hava kuvvetlerini, neredeyse hiç düzgün eğitim alamayan ‘karadaki hava kuvvetleri' diye nitelesek abartı olmaz" dedi.

"500 SAVAŞÇIYLA DÜŞMANA KARŞI ÇIKMA AZMİNİ GÖSTERDİLER"

Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) pazartesi yayımladığı haberde Pyongyang'ın 2 ila 5 Kasım'da en 80 füze fırlattığı belirtildi. Haberde, ABD ve Güney Kore'nin geçen hafta düzenlediği ortak tatbikatlar "bariz provokasyon" olarak nitelendi.

Güney Kore ilan etti: Sovyet yapımı SA-5 model... Ele geçirdik

Kuzey Kore'nin füze denemelerinin bunlara doğrudan yanıt olarak yapıldığı ifade edildi. Ayrıca 500 savaşçının yer aldığı ve "düşmana karşı çıkma azminin gösterildiği" bir hava tatbikatı düzenlendiği de bildirildi.

Haberin Devamı

Haberde, şu ifadelere yer verildi:

ABD ve Güney Kore'nin sorumsuz askeri histerisinden kaynaklanan Kore yarımadasındaki ciddi durum, artık daha istikrarsız bir çatışmaya doğru gidiyor.

Denemelerde kullanılan füzelerin modellerine dair bilgi paylaşılmazken, perşembe günü ateşlenen ve Güney Kore'yle Japonya'nın kıtalararası balistik füze olduğunu öne sürdüğü silah hakkında da açıklama yapılmadı.