Dünya İdlib'de kimyasal silahlı saldırı doğrulandı

İdlib'de kimyasal silahlı saldırı doğrulandı

30.06.2017 - 13:47 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler, Suriye'de 89 insanın feci şekilde can verdiği saldırıda sarin gazı kullanıldığını resmen duyurdu.

İdlibde kimyasal silahlı saldırı doğrulandı

Birleşmiş Milletler'e bağlı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kentinde üç ay önce gerçekleşen saldırıyla ilgili raporunu açıkladı.

Haberin Devamı

Numuneleri inceleyen ve görgü tanıklarıyla da görüşen OPCW, raporunda 'Bazıları hayatını kaybeden çok sayıda kişi, Sarin ya da Sarin benzeri bir maddeye maruz kaldı' sonucuna vardı.

Raporun özetinde, "Bu tür bir gaz salımının sadece Sarin'in bir kimyasal silah olarak kullanılmasıyla mümkün olduğudur" ifadesi dikkati çekiyor.

Henüz kamuoyuna açıklanmayan raporu Anadolu Ajansı'na değerlendiren OPCW Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, "Yapılan bu acımasız saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bu, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi (CWC) normlarına tamamen aykırı olan bir saldırıdır. Bu korkunç saldırıyı yapanlar işledikleri suçları için sorumlu tutulmalı" dedi.

Birleşmiş Milletler, halihazırda saldırının sorumlusunu resmi olarak araştırıyor. Araştırmanın sonucu, sorumluların hesap vermesi açısından önem taşıyor.

Haberin Devamı

Han Şeyhun kasabasındaki feci saldırıda en az 89 sivil hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi zehirli gazdan etkilenmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, saldırıyı gerçekleştiren savaş uçaklarının havalandığı Şayrat hava üssünü füzelerle vurmuştu. Akdeniz'deki savaş gemilerinden fırlatılan 59 Tomahawk füzesi, Rusya ve ABD'yi savaşın eşiğine getirmişti.