Dünya İsrail yine Gazze'ye saldırdı! Dışişleri'nden 'şiddetli kınama'

İsrail yine Gazze'ye saldırdı! Dışişleri'nden 'şiddetli kınama'

09.12.2017 - 09:56 | Son Güncellenme:

ABD'nin Kudüs kararını protesto etmek düzenlenen gösterilere müdahale ederek 2 Filistinliyi öldüren İsrail, bugün de abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 3 hava saldırısı düzenledi. En az 2 Filistinli daha öldü. Dışişleri Bakanlığı, "İsrail'in orantısız güç kullanımını şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmeyeceği duyuruldu. Hamas'tan yapılan açıklamada, halka tüm grup ve direnişçileriyle adil talepleri gerçekleşinceye kadar intifadayı sürdürmeye çağrısında bulunuldu.

İsrail yine Gazzeye saldırdı Dışişlerinden şiddetli kınama

Abluka altındaki Gazze'deki emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na ait 3 farklı noktaya saldırı düzenledi.

Haberin Devamı

Gazze'nin orta kesimindeki bir noktaya 3, güney kesimindeki Han Yunus kentindeki bir noktaya 2, kuzeyine de 2 füze ile saldırılar gerçekleştirildi. Saldırılarda 2 kişinin öldüğü ifade edildi.

İsrail'in, dün akşam abluka altındaki Gazze'nin batı ve kuzey kesimlerinde 3 farklı noktaya düzenlediği hava saldırılarında 1'i çocuk, 15 kişi yaralanmıştı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Orduya ait bir savaş uçağı Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait bir eğitim kampını ve cephaneliği vurdu" ifadesine yer verilmişti.

Açıklamada, saldırıların dün gün içerisinde Gazze'den İsrail'in güneyine düzenlenen iki roket saldırısına karşılık olduğu ileri sürülmüş, söz konusu roketlerden birinin füze savunma sistemi tarafından havada imha edildiği, diğerinin ise düştüğü yere dair arama çalışmalarının sürdüğü belirtilmişti.

Haberin Devamı

Dışişleri'nden 'şiddetli kınama'

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını ilan etmesinin ardından, İsrail'in Filistinli protestocuları öldürmesi, Türk Dışişleri'nin tepkisini çekti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Kudüs’ün statüsüne ilişkin olarak uluslararası hukuk ve ilgili tüm BM Kararları hilafına yapılan açıklamayı takiben işgal altındaki topraklarda protesto gösterileri düzenleyen Filistinlilere karşı İsrail güçlerince yapılan müdahale neticesinde 4 kişinin hayatını kaybetmesinden ve yüzlerce Filistinlinin yaralanmasından büyük üzüntü ve endişe duyuyoruz. İsrail'in orantısız güç kullanımını şiddetle kınıyoruz" denildi.

Abbas, Pence ile görüşmeyecek

AP’nin haberine göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile bu ay Batı Şeria’da görüşmeyecek. Abbas’ın danışmanlarından Mecdi Haldi, ABD kırmızı çizgiyi geçtiği için bu kararı aldıklarını belirtti.

Mısır'daki Kıptî Ortodoks Kilisesi'nin patriği de Pence ile konu hakkında görüşmeyi reddettiğini açıkladı.

Gösterilerde 2 Filistinli öldü

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, perşembe ve cuma günleri ABD'nin Kudüs kararını protesto etmek için düzenlenen gösterilerde 945 Filistinliye olay yerlerinde müdahale edildiği, 154 kişinin de Batı Şeria, Gazze veya Kudüs'teki hastanelere kaldırıldığı duyuruldu.

Haberin Devamı

Açıklamada, gösterilerde 2 kişinin öldüğü; 69 kişinin gerçek, 271 kişinin plastik mermilerle, 11 Filistinlinin ise İsrail askerlerince darbedilerek yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

Ayrıca açıklamada, 748 kişinin de göz yaşartıcı gazlara maruz kalarak boğulma tehlikesi geçirdiği kaydedildi.

Rezil oldular!

İsrail yine Gazzeye saldırdı Dışişlerinden şiddetli kınama

Sosyal medyada yer alan fotoğraflarda, çok sayıda İsrail askerinin bir çocuğu ve bir down sendromluyu gözaltına aldığı belirtiliyor.

Yukarıdaki fotoğrafta yer alan 14 yaşındaki Fevzi El-Junidi isimli Filistinli çocuğun dik durması, ancak etrafındaki çok sayıda İsrail askerinin teyakkuz hâlinde oluşu; sosyal medyada "İsrail'in Filistin'den korkusu" yorumlarını beraberinde getirdi.

Down sendromlu çocuğun üstü aranırken çekilen fotoğraf da, çok sayıda kişinin tepkisini çekti.

İsrail yine Gazzeye saldırdı Dışişlerinden şiddetli kınama

Hamas'tan "direnişe devam" çağrısı

Hamas, Filistin halkına Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'de sınıra yakın noktalarda toplanmaya ve Kudüs'ü savunmak için İsrail ordusuyla çatışmayı sürdürmeye çağırdı.

Haberin Devamı

Hamas'tan yapılan açıklamada, halka tüm grup ve direnişçileriyle adil talepleri gerçekleşinceye kadar intifadayı sürdürmeye çağrısında bulunuldu.

Filistinlilerin gücünü, birlik ve beraberlikten aldığı vurgulanan açıklamada, "Bu nedenle direniş sancağı altında herkesi birleşmeye çağırıyoruz. Filistin halkı, haklarını geri alıncaya kadar intifadayı sürdürecek." ifadesine yer verildi.

Açıklamada ayrıca Arap ve İslam dünyasından, Filistin halkına destek vermesi ve İsrail ile ABD'nin gerçek yüzünün ortaya çıkarılması için gayret göstermesi istendi.

Öfke günü ses getirdi

ABD, Başkan Donald Trump'ın Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamayla, BM Güvenlik Konseyinin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararı, bölgesel ve uluslararası tüm tepkilere rağmen Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan ilk ülke olmuştu.

Haberin Devamı

Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararı tüm İslam aleminde tepkiyle karşılanırken, ‘öfke günü’ olarak ilan edilen dün dünyanın pek çok noktasında ABD ve İsrail karşıtı protesto gösterileri düzenlendi.

Farklı ülkelerde cuma namazı ardından sokaklara akın eden binlerce kişi Trump’ın kararını eleştirdi. Mısır, Lübnan, Ürdün, İran, Irak, Somali, Afganistan, Pakistan, Bangladeş ve Malezya gibi ülkelerde halk sokaklara döküldü. Trump’ın kararı Makedonya gibi Avrupa ülkelerinde de protesto edildi.