Dünya İsrail'in işkence yöntemleri ortaya çıktı! Filistinli esirler dünyaya duyurdu

İsrail'in işkence yöntemleri ortaya çıktı! Filistinli esirler dünyaya duyurdu

19.12.2023 - 11:31 | Son Güncellenme:

İsrail ordusuna esir düşen Filistinliler, yaşadıkları insanlık dışı işkenceleri dünyaya duyurdu.

İsrailin işkence yöntemleri ortaya çıktı Filistinli esirler dünyaya duyurdu

Gazzeli 6 Filistinli erkek, İsrail askerlerinin yaklaşık 1 ay kendilerini gözaltında tuttuğunu ve dövdüğünü açıkladı. Filistinlilerden biri, İsrail askerlerinin kendisine ateş açtığını ve sağ bacağından vurulduğunu, bacağının gözaltında tutulurken kesildiğini söyledi. Savaş kuralları gereği, gözaltına alınanlara insanca davranılması gerekiyor. İsrail ordu sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada, Filistinli erkeğin bacağının kesildiği iddiasının soruşturulması için yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi. Sözcü, İsrail'in uluslararası hukuka saygılı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

BEYAZ KELEPÇELERLE İFADE VERDİLER

İsrail, 6 Filistinliyi, 14 Aralık Perşembe günü Kerem Şalom Sınır Kapısı'nda serbest bıraktı. Filistinliler, Gazze'nin güneyindeki Refah'da bulunan Şehit Muhammed Yusuf el-Neccar Hastanesi'nde tedavi edildi. Hastanede İsrail'in geçmişte gözaltına aldığı onlarca kişi var. Gözaltına alınıp serbest bırakılan erkeklerden yedisi, benimle konuşmayı kabul etti.

4 erkek hastanede bir yatağa oturdu, beşinci ise onların gerisinde ayakta durdu. Hepsi açık gri eşofman giymişti. Bazılarında derin izler ve yaralar olan morarmış bileklerini uzattılar. Diğerlerinin kollarında ise hâlâ, İsrail'in onları gözaltına alırken taktığı beyaz plastik kelepçeler vardı.

İsrailin işkence yöntemleri ortaya çıktı Filistinli esirler dünyaya duyurdu

"GÖZLERİMİZİ BAĞLAYIP TACİZ ETTİLER"

Muhammed Davud, İsrail'in Gazze'nin güneyine hareket etme talimatını uygularken gözaltına alındığını söyledi. Davud, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Kuzeydeki Beyt Lahy'dan gelmiştik. Güvenli bir koridordan güneye doğru ilerliyorduk" dedi ve ekledi:
"İsrail askerleri bizi yakaladı, sorguladı. Hamas ya da İslami Cihad'a mensup olup olmadığımızı sordu."

Haberin Devamı

Muhammed Davud 26 gün gözaltında tutulduğunu, sonunda "hakkında bir şey bulunamadığı için" serbest bırakıldığını söyledi.

Muhammed Davud yaşadıklarını söyle anlattı:

"Diğer tüm erkekler gibi benim de ellerimi ve gözlerimi bağladılar. Bizi taciz ettiler. Bize tükürdüler, saygısızca davrandılar. Hepimiz dövüldük. Hasta olduğunu ya da bacağının kesildiğini söyleyen olursa, İsrail askerleri 'Öl burada' diyordu. Konuşanları kelepçelerinden asıyorlardı."

İsrailin işkence yöntemleri ortaya çıktı Filistinli esirler dünyaya duyurdu

"BACAĞIMI KESTİLER"

Gri saçlı Mahmud'un sağ bacağı yok. Eşofmanının alt kısmında ise izleri var. Gazze'nin kuzeyindeki El Şati Kampı'ndan olan Mahmud, BBC'ye yaşadıklarını şöyle anlattı: "Evimdeydim. Onlara, hasta olduğumu, 62 yaşındaki yaşlı bir erkek olduğumu söyledim. Bana, 'Hayır. Hamas'ın ve rehinelerine nerede olduğunu bulman gerek' dediler. Onlara, nerede olduklarını bilmediğimi söyldiğimde, beni bacağımdan vurdular. Sonra da bacağımı kestiler. Bana, bacağımı kullanamadığımı belirten bir kağıt imzalattılar.

İsrailin işkence yöntemleri ortaya çıktı Filistinli esirler dünyaya duyurdu

İSRAİL'DEN YALANLAMA

İsrail ordu sözcüsü spesifik olarak bu iddiayı reddetti. Ordudan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Gözaltına alınanların kelepçelenmesi sonucu oluşan morluklara ilişkin olarak şunu açıklığa kavuşturuyoruz: Bu kişiler, oluşturdukları tehdit düzeyine ve sağlık durumlarına uygun şekilde kelepçelenmişlerdir. Gözaltına alındıkları tesiste hiçbir noktada bileklerinden asılmamışlardır."

Haberin Devamı

Muhammed, gözaltındaki diğer kişilerle aralarında sadece bir battaniye oluğunu, yağmurda dışarıda tutulduklarını, kendilerine çok az yiyecek ve verildiğini söyledi.

İsrailin işkence yöntemleri ortaya çıktı Filistinli esirler dünyaya duyurdu

İsrail ordusu ise gözaltındakilere günde üç öğün yemek, su ve tıbbi yardım verildiğini belirterek bu iddiayı da reddetti. İsrail ordusunun halen Gazze'de kaç Filistinliyi gözaltına tuttuğu ve bu Filistinlilerin halen nerede oldukları henüz bilinmiyor.