Dünya Kanada Başbakanı: Sih lider Nijjar’ın öldürülmesinin arkasında Hindistan olabilir

Kanada Başbakanı: Sih lider Nijjar’ın öldürülmesinin arkasında Hindistan olabilir

19.09.2023 - 10:20 | Son Güncellenme:

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Sih lider Hardeep Singh Nijjar’ın öldürülmesinin arkasında Hindistan hükümetinin olabileceğini söyledi.

Kanada Başbakanı: Sih lider Nijjar’ın öldürülmesinin arkasında Hindistan olabilir

Justin Trudeau, Kanada istihbaratının, Nijjar’ın öldürülmesiyle Hindistan devleti arasında "güvenilir" bir bağlantı tespit ettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Trudeau, son G20 Zirvesi'nde Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yle görüşmesinde bu konuyu gündeme getirdiğini açıkladı.

Trudeau dün Kanada Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada, "Yabancı bir hükümetin Kanada topraklarında bir Kanada vatandaşının öldürülmesine karışması egemenliğimizin kabul edilemez ihlalidir. Bu; özgür, açık ve demokratik toplumların kendilerini yönlendirdiği temel kurallara da aykırıdır" dedi.

Kanada Başbakanı, cinayetin faillerinden hesap sormakta kararlı olduğunu vurguladı.

Nijjar, 18 Haziran’da Kanada’da Vancouver'ın yaklaşık 30 kilometre doğusundaki Surrey kentinde bir Sih tapınağı dışında, maskeli iki silahlı kişi tarafından aracında vurularak öldürülmüştü.

Hindistan daha önce Nijjar'ın ölümüyle bağlantısı olmadığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Trudeau'nun sözleri sonrası Hindistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İddialar saçma ve maksatlı" denildi.

ABD'den yapılan açıklamada ise Kanada'nın iddialarının "çok kaygı verici" olduğu belirtildi, faillerin adalet önünde hesap vermelerinin hayati önem taşıdığı vurgulandı.

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Jolie, Trudeau'nun konuşması sonrası, üst düzey bir Hint diplomatı sınır dışı ettiklerini açıkladı.

Jolie, adını açıklamadığı diplomatın, Hindistan Dış İstihbarat Servisi'nin araştırma ve analiz departmanında görevli olduğunu söyledi.

Kanada daha önce de Hindistan'la serbest ticaret anlaşması müzakerelerini askıya almış; Hindistan'dan G20 Zirvesi sonrası yapılan açıklamada, Trudeau ile görüşmesinde Modi'nin Kanada'yı, "aşırılık yanlısı kesimlerin Hindistan karşıtı faaliyetlerinin önlenmesi" için yeterince çaba göstermemekle suçladığı belirtilmişti.

Hindistan'ın, Sih ayrılıkçı Halistan Hareketi'nin Kanada'daki faaliyetlerinden rahatsız olduğu biliniyor.

Hardeep Singh Nijjar da Kanada'daki önde gelen Sih liderlerdendi ve Hindistan'ın Pencap bölgesinde Sihlerin Halistan adıyla bağımsız bir devlet kurmalarını destekliyordu.

Hindistan daha önce Hardeep Singh Nijjar'ı ayrılıkçı militan bir grubu yöneten "terörist" olarak nitelendirmiş, Nijjar'ın destekçileri suçlamaları "asılsız" olarak nitelendirerek reddetmişti.

Haberin Devamı

Kanada, Hindistan'ın Pencap eyaleti dışında, en fazla Sih nüfusa sahip ülke. Kanada'da Hindistan kökenli en az 1,4 milyon kişinin yaşadığı sanılıyor.

Kaynak: BBC News Türkçe

Yazarlar