Dünya Kiev ile NATO’dan yeni strateji hamlesi

Kiev ile NATO’dan yeni strateji hamlesi

28.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş sürerken, sürecin farklı bir evreye geçtiği konuşulmaya başlandı. Nitekim geçtiğimiz hafta içinde Kırım’a doğru harekete geçen Kiev’in, NATO ile de 2024 yılı için yeni bir strateji hazırladığı öne sürüldü.

Kiev ile NATO’dan yeni strateji hamlesi

İngiliz “The Guardian” gazetesinin haberine göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valery Zalujniy, Ağustos ortasında Polonya-Ukrayna sınırındaki gizli bir noktada, üst düzey NATO komutanıyla “savaş konseyi olarak nitelenen” 5 saatlik bir toplantı yaptı. NATO Başkomutanı Christopher Cavoli ve İngiltere Genelkurmay Başkanı Anthony Radakin’in de katıldığı toplantının hedefi, Ukrayna’nın askeri stratejisini sıfırlayarak, tamamen yeni bir strateji belirlemek olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

ÖNCELİK ZAPORİJYA

Komutanlar, bu görüşmede, Ukrayna’nın karşı taarruzundaki ilerlemenin durmasını masaya yatırırken, 2024’e kadar uzayacağı belli olan savaşta kışa yönelik planları ele aldı. Gazete, uzun süren görüşmelerde Ukrayna ordusunun stratejisinin değiştiğini, artık Zaporijya cephesine daha fazla odaklanıldığını yazdı. Buna göre Ukrayna ordusu Azak Denizi’ne ulaşmaya çalışacak.

Bu arada Vladimir Zelenskiy’in başdanışmanı Mihail Podolyak, Ukrayna birliklerinin başkomutanı Zalujniy’in Polonya-Ukrayna sınırında NATO generalleriyle gizli saklı bir toplantıya katıldığını doğruladı. Gazete de, Radakin’in katıldığı bu toplantının bir ilk olmadığını, hatta İngiliz Genelkurmay Başkanı’nın sözü edilen son toplantı öncesi Ukrayna başkentine giderek Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’le 45 dakika görüştüğünü, yeni stratejiler ve Batı’nın hangi noktalarda yardımcı olabileceği hakkında bilgi verdiğini yazdı.

Haberin Devamı

Bununla birlikte gazetenin haberinde, ABD’nin Ukrayna-Rusya savaşına doğrudan müdahil görünmek istemediği için Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley’i gizli toplantıya göndermediği, ayrıca Ukrayna başkentine seyahat etmesini yasakladığı da aktarıldı.

TOPLANTI SONUCU MU?

Bununla birlikte Washington merkezli düşünce kuruluşu Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün (ISW), geçtiğimiz günlerde Ukrayna kuvvetlerinin Zaporijya bölgesinde ilerlemeye başladığını öne sürmesi de akıllara toplantıyı getirdi.

Cephe hattında yaşananları yakından izleyen ISW, Ukrayna ordusunun Zaporijya’nın batısında önemli taktik başarılar elde ettiğini, muhtemelen savunma hattının en zorlu bölümüne ulaşıldığını yazdı. Mayın tarlaları ve tahkimatların aşıldığını belirten analistler, Ukraynalıların artık bir sonraki savunma hattını vurabilecek konuma geldiğini kaydediyor. Ukrayna askerleri, şimdi Rus güçlerinin tankların cephe hattına geçişini engellemek amacıyla yerleştirdiği “ejderha dişleriyle” yüzleşecek.