Dünya 'Küçük düşüren' kaçış: Ruslar fena pusuya düştü!

'Küçük düşüren' kaçış: Ruslar fena pusuya düştü!

10.05.2023 - 12:11 | Son Güncellenme:

Ukrayna Kuvvetleri tarafından kayıtlara geçirilen ve sosyal medyada milyonlarca kişi tarafından izlenen görüntülerde Rus askerlerinin kaçışı ve düşürüldükleri pusu esnasındaki ölümleri yer aldı.

15 aydır devam eden Rusya'nın Ukrayna'yı işgali kritik günlerden geçiyor. Rus tarafında Wagner lideri isyan ederken Ukrayna adım adım Kırım'ı geri almak için büyük bir taarruza hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Hatırlanacağı üzere Wagner lideri Yevgeny Prighozhin askerlerine gerekli silah ve mühimmat desteğinin verilmediğini aylardır söylüyor. Bu durum karşısında geçtiğimiz günlerde isyan bayrağını çeken Prigozhin, Wagner birliklerinin 10 Mayıs tarihinde savaşın en kritik bölgelerinden olan Bakhmut'tan çekileceğini duyurdu.

Bu açıklamadan saatler sonra geri adım adan Prigozhin gerekli desteklerin sağlanacağını sözünü aldığını belirterek çekilmeyi iptal etti. Ayrıca İngiltere, artık Wagner grubunu bir 'terör örgütü' olarak inceleyeceği de gün itibariyle açıkladı.

ZAFER GÜNÜ DALGA KONUSU OLDU

Dünyanın gözü ise dün Rusya'da gerçekleştirilen 'Zafer Günü'ndeydi. Tören boyunca her şey aslında klasik bir şekilde devam ediyordu ta ki geçit töreni başlayıncaya kadar.

Haberin Devamı

Geçmiş yıllarda onlarca uçak, tank ve askeri araçların sahne aldığı Zafer Günü bu sene oldukça sakin geçti. Törende yalnızca 2. Dünya Savaşı döneminden kalan T-34 kullandı. Rusların bu seçimi dünya basınında dalga konusu oldu.

Kızıl Meydan'daki geçit törenine yaklaşık 8.000 asker katıldı bu rakam 2008'den bu yana en düşük katılım olarak kayıtlara geçti. Kovid-19 salgını yılı olan 2020'deki geçit töreninde bile yaklaşık 13.000 asker törende yer aldı. Geçen yıl ise bu rakam 11.000 civarındaydı.

Küçük düşüren kaçış: Ruslar fena pusuya düştü

RUSLAR PUSUYA DÜŞÜRÜLDÜ

İngiliz basını tarafından 'aşağılayıcı geri çekilme' başlıklarıyla servis edilen görüntülerde ise Rusların Zafer Günü'ndeki çaresizliği kayıtlara geçti.

Rus kuvvetleri Salı günü Bakhmut'ta 'küçük' bir geri çekilme yaptı. Kaynaklardan edinilen bilgilere göre Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın 3. Taarruz Tugayı tarafından mağlup edildikten sonra Bakhmut'tan kaçtığı gösteriliyor.

Drone görüntüleri, tankın bir makineli tüfekle ateş ederken bir ağaç hattından yuvarlandığını ve Rus askerlerinin dönüp kaçtığını gözler önüne seriyor.

1/7

2/7

3/7

4/7

5/7

6/7

7/7

TEK BAŞINA KALAN ASKERİ TANK EZDİ

Videonun ilerleyen kısımlarında ise Ukraynalı askerlerin ağaçların arasından ilerlediği ve mevzilerini korumayı seçen Rusları askerleri acımasızca vurduğu, Ukrayna tankının ise tek başına kalmış Rus askerini ezdiği görülüyor.

Bakhmut'ta şehir içlerinde aktif olarak Wagner grubu savaşıyor, bölgenin dış kısımlarında ise Rus birlikler yer alıyor. ISW'ye göre Rusya'nın 3. Ordu Kolordusu'na bağlı 72. Motorlu Tüfek Tugayı'nın stratejik bir konumu terk etti. Rusların bu hamlesi sonrası 500 Wagner üyesi öldürüldü.

Haberin Devamı

Wagner grubunun şimdiye kadar Bakhmut'ta 40 bin askerinin öldürüldüğü düşünülüyor. Bu rakama rağmen Wagner şehrin büyük bir kısmını kontrol altında tutuyor. Ukrayna kuvvetleri ise bölgenin batı kanadını var gücüyle savunmaya devam ediyor.