Dünya Dünyanın gözü Gazze'de! İsrail ve Hamas arasında rehine takası başladı! İsrailli ve Filistinli esirler serbest bırakıldı

Dünyanın gözü Gazze'de! İsrail ve Hamas arasında rehine takası başladı! İsrailli ve Filistinli esirler serbest bırakıldı

24.11.2023 - 10:13 | Son Güncellenme:

İsrail askerleri Gazze'nin kuzeyine gitmeyi deneyen Filistinlilere ateş açtı, can kaybı ve yaralılar var. AFP, işgali tek karede özetleyen bir fotoğraf geçti. Dünyanın anbean takip ettiği bölgede Hamas, 13 İsrailli ve 12 Taylandıyı serbest bıraktı. İsrail'in ise 39 Filistinli esiri serbest bıraktı.

Savaşın kırk dokuzuncu gününde geçici ateşkes hayata geçti, ilk rehineler bugün serbest bırakıldı. Bütün gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

BIDEN'DAN ESİR TAKASI AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve Hamas arasında yapılan esir takasında ilk grupların serbest bırakılmasının ardından yaptığı açıklamada, “Bu sadece başlangıç ve şu ana kadar her şey yolunda gitti” dedi.

HAMAS REHİNELERİ BIRAKTIĞI ANLARI PAYLAŞTI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrailli rehinelerin bırakıldığı anların görüntülerini servis etti.


COŞKUYLA KARŞILANDILAR

Batı Şeria'daki Ofer Hapishanesi'nden serbest bırakılan Filistinli mahkumlar, Ramallah'ın batısındaki Beitunia kasabasında coşkuyla karşılandı.

Haberin Devamı
SEMBOL İSİM DE SERBEST BIRAKILDI

İsrail'in bıraktığı Filistinli rehineler arasında 2015’te 15 yaşındayken tutuklanan ve tecritte olan Filistinli Marah Bakir'in de olduğu öğrenildi.

İSRAİLLİ REHİNELER BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

Hamas tarafından serbest bırakılan İsrailli rehineleri taşıyan bir Uluslararası Kızıl Haç aracınını fotoğrafları AFP tarafından servis edildi.


 

İSRAİLLİ REHİNELER BÖYLE BIRAKILDI

İsrail rehinelerin Mısır'da İsrail'e geçiş anlarına dair görüntüleri paylaştı. Görüntülerde çok sayıda ambulans olduğu görüldü.

Haberin Devamı
ESİRLER İSRAİL'DE

Gazze Şeridi’nde Hamas’ın serbest bıraktığı 13 İsrailli esir İsrail’e getirildi.

'FİLİSTİNİ TANIYACAĞIZ'

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez yaptığı açıklamada "AB, Filistin devletini tanımazsa İspanya kendi kararını alacaktır" ifadelerini kullandı.

39 FİLİSTİNLİ SERBEST BIRAKILDI

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ensari, İsrail hapishanelerinde tutulan 39 Filistinli kadın ve çocuğun serbest bırakıldığını duyurdu.

Haberin Devamı
13 İSRAİLLİ KIZILHAÇ'A TESLİM EDİLDİ

12 Taylandlının ardından Hamas 13 İsrailliyi daha serbest bıraktı. Kızılhaç'a teslim edilen rehineler sınıra götürülüyor. İsrail devlet televizyonu KAN da 'Hamas’ın serbest bıraktığı 13 İsrailli esir Mısır tarafına teslim edildi' bilgisini paylaştı.

12 TAYLANDLI SERBEST

96 saatlik ateşkeste ilk adımı Hamas attı. Tayland Başbakanı, Gazze'deki 12 Taylandlının serbest bırakıldığını açıkladı.

Tayland Başbakanı Srettha Thavisin yaptığı açıklamada, "Güvenlik yetkilileri ve Dışişleri Bakanlığı tarafından 12 Taylandlı rehinenin serbest bırakıldığı teyit edildi. Büyükelçilik yetkilileri, bir saat içinde onları almak üzere yolda." ifadelerini kullandı.

SICAK GÖRÜNTÜLER

Mutabakat çerçevesinde Hamas elindeki 50 esiri, İsrail ise 150 Filistinli tutukluyu serbest bırakacak. Kızılhaç görevlileri ve Filistinli esirlerin yakınları esir takası için  İsrail'in Ofer Hapishanesi önünde bekleyişleri devam ediyor. İsrail askerleri esirleri bekleyen Filistinlileri göz yaşartıcı gaz bombalarıyla dağıttı.



Haberin Devamı
HANİYE: İSRAİL YERİNE GETİRDİĞİ SÜRECE ANLAŞMAYA BAĞLIYIZ

Hamas lideri İsmail Haniye, İsrail yükümlülüklerini yerine getirdiği sürece ateşkes ve rehine takası anlaşmasına bağlı kalacaklarını söyledi.

Hamas'ın siyasi büro şefi Haniye, dört günlük geçici ateşkesin başından bu yana ilk kez açıklama yaptı.

GÖZLER OFER'DE

Filistinli kadın ve çocukları teslim alacak Kızılhaç ekibini taşıyan otobüsler, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da bulunan Ofer hapishanesine ulaştı.

Filistinli 24 kadın ve 15 erkek çocuk, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa'dan Batı Şeria'daki Ramallah'ta bulunan Ofer tutukevine naklediliyor.

39 kadın ve çocuğa karşılık, Hamas elindeki 13 rehineyi serbest bırakacak.

Yerel saatle 16.00'da gerçekleşmesi beklenen rehine takasında serbest kalanların, akşam saatlerinde aileleriyle buluşması planlanıyor.

GAZZE'YE 60 YARDIM TIRI GİRİŞ YAPTI

Tıbbi malzeme, yakıt ve gıda taşıyan en az 60 yardım kamyonu Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye geçti.

İsrail, anlaşma gereği her gün Gazze'ye 130 bin litre yakıt girişi olacağını, şimdiye kadar sekiz tankerin Refah Sınırı'nı geçtiğini bildirdi.

Haberin Devamı
SÖZÜN BİTTİĞİ YER



Gazze'nin kuzeyine gitmeyi deneyen Filistinlilerin Selahaddin Caddesi üzerinde İsrail askerleri tarafından vurulması, ateşkesin ilk gününe damga vurdu.

Yaylım ateşinde en az iki Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda yaralı var.

İsrail ordusu, bu sabah geçici ateşkes başlamadan Filistinlilere Gazze'nin kuzeyine gitmemelerini isteyen bir uyarı yayınladı. Peşinden savaş uçakları Arapça broşürleri havadan Gazze'ye attı.

Uluslararası haber ajansı AFP, Selahaddin Caddesi'nden çarpıcı bir fotoğraf servis etti. Zeytin Mahallesi'nden kaçmaya çalışan ayağı kırık bir Filistinli, yakınları tarafından İsrail tankı önünde taşınıyordu.

Amerikan Associated Press (AP) ise, İsrail işgal güçlerinin açtığı ateşte yaralanan Filistinlilerin Deyr Belah'taki Aksa Hastanesi'ne götürüldüğünü aktardı. Ajans, hastanede tedavi edilen yaralıların fotoğraflarını geçti.

TRANSFER BAŞLADI! GÖZLER OFER'DE



İsrail hapishanelerinden serbest bırakılacak Filistinli kadın ve çocuk mahkumların transferi başladı. Kuzeydeki Hayfa'da bulunan Damon ve Megiddo cezaevlerinde tutulan 24 kadın ve 15 erkek çocuk Batı Şeria'daki Ofer hapishanesine naklediliyor. 39 Filistinli mahkum, Ofer'de Kızılhaç ekiplerine teslim edilecek.

Hamas'ın elindeki 13 rehinenin Gazze'den İsrail'e nakledilmesiyle, Filistinli mahkumlar da serbest kalacak.

Haaretz gazetesi, savaşın kırk dokuzuncu gününde serbest kalacak rehinelerin yerel saatle 18.00'de İsrail'e ulaşmalarının beklendiğini yazdı. Rehineler önce hastaneye sevk edilecek, daha sonra aileleriyle buluşacak.

Gazze sınırından alınacak rehinelerin ilk durağı ise, güneydeki Hatzerim hava üssü olacak.

BASKINA UĞRAYAN ENDONEZYA HASTANESİ'NDEN SON FOTOĞRAFLAR



AFP haber ajansı, İsrail işgal güçlerinin Şifa Hastanesi'nden sonra baskın gerçekleştirdiği Endonezya Hastanesi'nin fotoğraflarını geçti.

İsrail ordusu, önce Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampına yakın bir konumdaki Endonezya Hastanesi'nin çevresini savaş uçaklarıyla bombardımana tuttu. Peşinden işgal tankları hastaneyi kuşattı ve ardından İsrail birlikleri baskın düzenledi.

AFP'nin fotoğraflarında hastane bahçesine saçılmış ilaçlar, tıbbi ekipmanlar ve sedyelerin yanı sıra bekleyen hasarlı ambulanslar da var. Hastanenin ana giriş kapısının da havaya uçurulduğu görüldü.

10 AMBULANS GAZZE ŞEHRİNE GİDİYOR

Geçici ateşkesin ilk gününde kuzeydeki Gazze şehrinden hastalar tahliye edilmeye başlanıyor.

Filistinli yetkililer, güneydeki Han Yunus'tan 10 ambulansın kuzeydeki Gazze şehrine doğru hareket ettiğini açıkladı.

Hastaların tahliye operasyonu, Birleşmiş Milletler ve Kızılhaç'al koordine edildi.

Ambulanslar 41 kilometre uzunluğundaki Gazze Şeridi'nin en büyük şehri Gazze'deki El Ehli Hastanesi'ne ulaşacak ve yaralıları alıp tekrar güneye dönecek.

El Ehli Hastanesi, halihazırda Gazze'nin kuzeyinde devre dışı kalmayan tek hastane ancak en az kapasiteyle hizmet verebiliyor.

İSRAİL'İN EN GÜNEY NOKTASINDA SİRENLER ÇALDI

Geride kalan yedi haftada birçok kez Yemen'deki Husilerin hedef aldığı İsrail'in en güney kenti Eilat'ta bugün bir kez daha sirenler çaldı.

Haaretz, bir insansız hava aracı nedeniyle hava saldırısı sirenlerinin aktif hale geldiğini bildirdi.

İsrail ordu radyosu, Kızıldeniz kıyısındaki Eilat'ta şüpheli bir drone tespit edildiği bilgisini verdi.

Eilat belediyesi ise dakikalar sonra sirenlerin çalmasının bir hatadan kaynaklandığını açıkladı. İsrail ordusu da benzer bir açıklama yaptı.

39 FİLİSTİNLİ MAHKUM OFER'DE KIZILHAÇ'A TESLİM EDİLECEK

An itibarıyla İsrail hapishanelerinden bırakılacak Filistinli mahkumlara dair daha çok bilgiye sahibiz. İsrail'in kuzeyindeki Hayfa'da bulunan iki hapishanede tutulan 24 kadın ve 15 erkek çocuk, yerel saatle 16.00 sularında Batı Şeria'daki Ofer hapishanesinde Kızılhaç'a teslim edilecek.

Filistinli yetkililer, serbest kalacak kadın ve çocuklardan bazılarının İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da Betunya belediyesinde aileleriyle buluşacağını söyledi.

İsrail hapishanelerinde en az 7 bin 200 tutuklu bulunuyor. İsrail, dünyada çocukları mahkum edip hapishaneye koyan tek ülke.

İSRAİL TANKLARI ROTAYI KESTİ, FİLİSTİNLİLERE ATEŞ AÇILDI


Ateşkesin dördüncü saatinde İsrail askerlerinin Gazze'nin güneyinden kuzeyine dönmeyi deneyen Filistinlilere ateş açtığı bildiriliyor.


Geçici ateşkes başlar başlamaz savaş uçaklarından kuzeye gidilmemesini isteyen bildiriler atan İsrail ordusu, Gazzelileri hedef aldı. Al Jazeera, İsrail askerlerinin kalabalığa ateş açması sonucu en az iki Filistinlinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin de yaralandığını duyurdu.


Al Jazeera ayrıca, ateşkese rağmen Gazze'nin doğsunda ilerleyen İsrail tanklarının görüntülerini doğruladı. İsrail tanklarının daha önce tahliye rotası olarak ilan edilen Selahaddin Caddesi'ni kestiği bildiriliyor.


Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Selahaddin Caddesi üzerinde bekleyen İsrail tankları ve askerlerinin fotoğraflarını servis etti. AP'nin karelerinde yanı sıra Gazze'nin kuzeyine geçmeyi deneyen Filistinliler var.


Silah seslerinin duyulması, Gazze'de çok tehlikeli bir ana işaret ediyor. Geçici ateşkesin tamamen uygulanması ve rehine takasının gerçekleşebilmesi, her şeyin planlandığı gibi gitmesine bağlı.

İNGİLTERE ATEŞKESİ SELAMLADI

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, X platformundan paylaştığı mesajda bugün hayata geçen dört günlük ateşkes için yoğun diplomasi yürüten Katar, Mısır ve diğerlerine teşekkür etti, insani duraklamanın kritik olduğunu vurguladı.

Sunak, mesajın devamında "Bütün rehineler güvenli şekilde geri dününceye kadar durmayacağız" yazdı.

YENİ BİR SABAHA BAŞLAYAN GAZZE'DEN İLK FOTOĞRAFLAR



Ateşkeste iki saat çoktan geride kaldı, uluslararası haber ajansı AFP Gazze'nin güneyinden ilk fotoğrafları geçti.

İsrail bombardımanı nedeniyle Birleşmiş Milletler okulları ya da diğer tesislere sığınan Filistinliler, kafileler halinde evlerine dönüyor. Bazıları dakikalar içinde İsrail savaş uçaklarının bıraktığı bombalar nedeniyle evlerinin enkaza dönüştüğüyle yüzleşecek.

Otomobillerine binenler, eşyalarını bir at arabasına yükleyenler, kedisini omzunda taşıyanlar kadraja girdi.

'İLK İSTEĞİM, BİRAZ UYUMAK!'

Al Jazeera'ya konuşan Gazze sakini Halid Hoz ise, ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından ne yapmak istediği sorulduğunda "Biraz uyumak" yanıtını verdi:

"Yapmak istediğim ilk şey bu. Aralıksız bombardımandan bezdim."


Han Yunus'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, Gazze'de bir mutluluk duygusunun hakim olduğunu ancak İsrail ordusunun bu sabah yaptığı ateşkesten sonra savaşın devam edeceği açıklamasının bu mutluluğu gölgelediğini aktardı. Muhabire göre, evlerini kontrol etmeye hazırlanan ya da aile üyelerinden geride kimin kaldığını merak eden Filistinliler için İsrail ordusunun açıklaması çok yıkıcı ve iç karartıcı oldu.

Bir diğer Al Jazeera muhabiri Tarık Ebu Azum ise, savaşın başından beri ilk kez İsrail insansız hava araçlarının sesini duymadıklarını söyledi.

İsrail ordusu yanı sıra Gazze'nin kuzeyinden güneyine göç etmek isteyenlere bir uyarıda bulundu, kuzeye dönmemelerini istedi.


Gökyüzünden bırakılan Arapça uyarılarda "Savaş henüz bitmedi. Güneyden kuzeye gitmeyi düşünmeyin, kendinizi tehlikeye atarsınız" ifadesi vardı.

KONVOY BEKLENİYOR




Dört günlük ateşkes süresince Gazze'ye yüzlerce TIR insani yardım girecek.

Sadece bugün 200 TIR'ın Mısır'dan Gazze'ye ulaşması bekleniyor. TIR'ların bazıları yakıt ve gaz taşıyacak.

Akaryakıt ve gaz taşıyan ilk üç TIR, dakikalar önce Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye giriş yaptı.

Al Jazeera muhabiri Yumna el Sayed, yakıt ve gazın ihtiyaçları tamamen karşılamasa da Gazzelilerin umutlarının yüksek olduğunu bildiriyor. Muhabire göre, Gazze sakinleri sevkiyatı önümüzdeki günlerde artıralabilecek iyi bir başlangıç olarak görüyor.

YEDİ HAFTA SONRA SİLAHLAR SUSTU

İsrail'in Gazze'yi karadan işgale giriştiği savaşın duraklaması için gerçekleştirilen müzakereler, haftalar sürdü.

Katar, Mısır ve ABD'nin dahil olduğu dört günlük geçici ateşkes anlaşması, yedi haftalık savaşta ilk duraklamayı getirdi.

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, yerel saatle 08.00 itibarıyla saldırıların sona erdiğini aktardı. Mahmud, "Gazze Şeridi'nin üstünde uçan savaş uçaklarının tamamen durmasıyla, yavaş yavaş görünür hale gelen göreceli bir sakinliğe tanık oluyoruz" dedi.

İsrail'in Gazze'yi bombardımanında bugüne kadar 14 binden fazla Filistinli yaşamını yitirdi, 6 bin Filistinli ise kayıp. 1,5 milyonu aşkın Gazzeli evlerini terk etmek zorunda kaldı, Akdeniz sahilindeki kıyı şeridinde birçok mahalle ve şehir İsrail hava saldırılarında yok edildi.

GÖZLER DAMON VE MEGİDDO'DA

CNN International, İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde bugün serbest bırakılacak Filistinli mahkumların iki hapishaneden salınacağını duyurdu.

Habere göre, 39 Filistinli kadın ve çocuk mahkum Hayfa kentindeki Damon ve Megiddo isimli hapishanelerde tutuluyor.

Mahkumlar kuzeydeki Hayfa'dan Kızılhaç tarafından son kontrollerin yapılması için Batı Şeria'daki Ofer hapishanesine götürülecekler. Filistinli kadın ve çocukların burada özgürlüğüne kavuşması bekleniyor.

NETANYAHU DİBİ GÖRDÜ



İsrail'de Hamas'ın elindeki rehinelere dair kamuoyu baskısıyla yüzleşen Başbakan Binyamin Netanyahu, anketlerde en düşük seviyeyi gördü.

Kudüs'ten bildiren Al Jazeera muhabiri Hamdah Salhut, rehinelerin İsrail toplumu için en önemli ve hassas mesele olduğunu hatırlatıyor.

Rehine aileleri 7 Ekim'den bu yana Netanyahu ve hükümetinin yakınları için çaba göstermediğini belirtip gösteri yaptı. Dahası, İsrail'in yakın dönem tarihinde eşi görülmemiş bir şekilde başkent Tel Aviv'den Kudüs'e kadar beş günlük bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

İsrail kamuoyunun artık 74 yaşındaki Netanyahu'ya güvenmediğini ve istifa etmesini istediğini aktaran Al Jazeera muhabiri Salhut, tecrübeli siyasetçiye olan güvenin her geçen gün azalıyor gibi göründüğü yorumunu yaptı.

İsrail tarihindeki en sağcı koalisyonu kuran Binyamin Netanyahu, tüm ilkbahar ve yaz mevsimini kitlesel gösterilerle yüzleşerek geçirdi. Getirilmek istenen yeni yargı sistemine karşı çıkanlar, İsrail tarihindeki en büyük protestolara imza attı.

ATEŞKES BAŞLADI



İsrail ve Hamas arasında varılan geçici ateşkes ve rehine takası anlaşması yerel saatle 07.00'de başladı.

Geçici ateşkes Gazze'nin hem kuzeyinde hem de güneyinde geçerli olacak.

Anlaşmaya göre bugün saat 16:00'ya kadar Hamas hepsi kadın ve çocuklardan oluşan 13 rehineyi serbest bırakacak. Rehineler Kızıl Haç'a teslim edilecek ancak Gazze'den hangi rotayı izleyerek çıkarılacaklarına dair detay verilmedi.

İsrail salıverilecek rehinelerin listesinin eline ulaştığını, aileleriyle iletişime geçildiğini duyurdu.

İsrail hapishanelerinde tutulan 39 Filistinli kadın ve çocuk mahkum da bugün özgürlüğüne kavuşacak.

Dört günün sonunda Hamas'ın serbest bıraktığı rehine sayısı 50'yi bulacak. İsrail ise hapishanede tuttuğu 150 Filistinli kadın ve çocuğu bırakacak.

Ateşkes anlaşması serbest bırakılacak fazladan her 10 İsrailli'ye karşılık ateşkesi bir gün uzatmaya izin veriyor.

Dört günlük ateşkes sırasında Gazze'ye günde dört yakıt tankeri ve 200 yardım kamyonunun girişine izin verilecek.

İSRAİLLİ YETKİLİ ERTELEMEYİ İZAH ETTİ: SON DAKİKAKA GECİKMELERİ NORMAL

Geçici ateşkes anlaşmasının Perşembe yerine Cuma gününe neden ertelendiğine dair iki taraftan resmi bir açıklama yapılmadı. Daha önce Hamas ile müzakerelere katılan eski İsrail askeri şefi Moty Cristal, bu tür 'son dakika' gecikmelerinin 'normal' olduğunu söyledi. Cristal, ayrıntıların kesinleşmeye devam ettiği bu sürecin 'anlaşma sonrası aşama' olarak adlandırıldığını belirtti.

"Çok fazla unsur, bulmacada bir araya getirilmesi gereken çok fazla parça var" diyen eski müzakereci Cristal, Katar ve Mısır gibi diğer ülkelerin müzakerelere katılımının da işleri yavaşlattığını ekledi.