Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... ABD'den 'ateşkes dursun katliam sürsün' mesajı! Rehine takasında sıcak gelişme...

Gazze'deki savaşta son dakika... ABD'den 'ateşkes dursun katliam sürsün' mesajı! Rehine takasında sıcak gelişme...

30.11.2023 - 15:07 | Son Güncellenme:

İsrail basını, İran'ın Tel Aviv'e karşı geliştirdiği son savaş taktiğini yazdı. İHA'ların başrolde olduğu planın ana amacı ise İsrail'e saldırmaktan ziyade bambaşka bir hamleyi içeriyor. Öte yandan İsrail ve Hamas arasındaki rehine takası sürüyor. Bir kez daha İsrail'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Gazze'de 7 Ekim'de başlayan savaşta elli beşinci güne girildi, dünya altı gündür silahların sustuğu bölgeye kilitlendi. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

ATEŞKES BİR GÜN DAHA UZATILDI

Mısırlı yetkililer İsrail ve Hamas'ın ateşkesi bir gün daha uzattığını duyurdu.

HAMAS 6 İSRAİLLİYİ DAHA SERBEST BIRAKTI

İsrail Ordusu Hamas'ın 6 İsrailliyi daha serbest bıraktığını açıkladı. Serbest bırakılanlar Kızılhaç'a teslim edildi.

BLINKEN: EN BÜYÜK AMACIMIZ ARAYI UZATMAK

ABD Dışişleri Bakanı Blinken bir kez daha ziyaret ettiği İsrail'in Tel Aviv şehrinde şu açıklamalarda bulundu: En büyük amacımız insani arayı uzatmak. Hala rehine olarak tutulanlar var. Tüm rehineleri ailelerine kavuşturana kadar çalışmayı bırakmayacağız. Aynı zamanda insani yardımları Gazze'ye sokmaya devam edeceğiz. Daha fazla yardımın Gazze'ye girmesi için çabalıyoruz. 7 Ekim'de yaşananlar bir daha yaşanmamalı. İsrail elinden geleni yapabilir. İsrail'in kalıcı güvenliğinden emin olmamız gerekiyor. Hepimiz adil bir barış için elimizi taşın altına koymaya hazırız.

 

 

Haberin Devamı
BEYAZ SARAY'DAN 'ATEŞKES' AÇIKLAMASI

Beyaz Saray, Gazze'de kalıcı ateşkesi desteklemediklerini, ancak 7 günlük "insani ara"nın 8, 9, 10'a ve ötesine uzatılmasını görmek istediklerini açıkladı.

İSRAİLLİ ESİRDEN NETANYAHU'YA TEPKİ

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, dün İsrail hava saldırısında öldüğünü açıkladığı 10 aylık Kfir Bibas ve 4 yaşındaki Ariel Bibas’ın babası Yarden Bibas’ın görüntülerini yayınladı. Bibas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya seslenerek, "Netanyahu, ailemi bombaladın. Karımı ve çocuklarımı öldürdün, onları anlaşmalar yoluyla evlerine döndürmek yerine onları öldürdün. Hamas cenazelerini alıp İsrail'e gömmeyi teklif etti ama siz reddettiniz. Sizden cenazeler alıp İsrail'e gömmenizi istiyorum" dedi.

BEYAZ SARAY'DAN 'ATEŞKES' AÇIKLAMASI

Beyaz Saray, Gazze'de kalıcı ateşkesi desteklemediklerini, ancak 7 günlük "insani ara"nın 8, 9, 10'a ve ötesine uzatılmasını görmek istediklerini açıkladı.

Haberin Devamı
İNGİLTERE'DE TABUTLU GAZZE PROTESTOSU

İngiltere’nin başkenti Londra’da Başbakanlık Konutu’nun yakınına İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde hayatını kaybeden çocukların anısına 450'den fazla sembolik çocuk tabutu bırakıldı.


FİLİSTİN DEVLET BAKANI ABBAS, BLINKEN İLE GÖRÜŞTÜ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Filistin’in Ramallah kentinde bir araya geldi. Filistin Devlet Başkanı Abbas, Blinken’a İsrail'in Gazze Şeridi’nde ve Kudüs dahil Batı Şeria'da işlediği suçları belgeleyen kapsamlı bir dosya verdi.

REHİNE TAKASI SÜRÜYOR! LİSTE PAYLAŞILDI

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Hamas’ın 2 esiri daha serbest bırakarak Kızılhaç ekiplerine teslim ettiği bildirilerek, esirlerin İsrail topraklarına doğru yola çıktığı ifade edildi. Hamas bugün İsrail'in serbest bırakacağı 8 kadın ve 22 çocuğun listesini paylaştı.

Haberin Devamı
İTALYA: BAE İLE SAHRA HASTANESİ AÇMAK İSTİYORUZ

İtalya hükümeti, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Gazze'de ortak bir sahra hastanesi açmaya hazırlandıklarını bildirdi. İtalya halihazırda bölgeye iki uçakla insani yardım malzemeleri gönderirken 3 Aralık tarihinde donanmaya ait bir hastane de Mısır'a demir atacak.

ALMANYA VE BELÇİKA'DA HAMAS DESTEKÇİLERİNE BASKIN

Almanya'nın en büyük haber ajansı DPA'ya göre Alman ve Belçika polisi Hamas sempatizanı olduğu iddia edilen kişilerin evlerine baskın düzenledi. Polis tarafından yapılan açıklamada bu baskınların söz konusu kişilerin sosyal medyada Hamas'ı destekledikleri için olduğu kayıtlara geçirildi.

İRAN'IN İSRAİL'E KARŞI YENİ SAVAŞ TAKTİĞİ

50 günden fazladır devam eden İsrail-Hamas savaşındaki gerilim geçtiğimiz günlerde Hint Okyanusu'na sıçradı. İsrail'e ait bir gemi burada bir silahlı İHA tarafından vuruldu. İsmi açıklanmayan bir ABD'li savunma yetkilisine göre, insansız hava aracı İran'a ait bir Shahed 136 idi. Shaded'ler geçtiğimiz yıldan beri Rusya tarafından Ukrayna üzerinde sık sık kullanılıyor.

"FAKİR ADAMIN SEYİR FÜZESİ"

İran raporlarına göre Shahed 136, 2.500 kilometre menzile sahip, yaklaşık 200 kilogram ağırlığında ve 50 kiloya kadar mühimmat taşıyabiliyor. Batılı ülkeler tarafından "Fakir adamın seyir füzesi" olarak tanımlanan Shaded'ler aynı zamanda batı teknolojisine bağımlı bir İHA modeli.


TAHRAN FORMÜLÜ BULDU!

Jerulasem Post tarafından yayınlanan analizde ise İran'ın bu droneları nasıl İsrail'e karşı kullandığı belirtildi. İran'ın düzenlediği saldırılarının yıkıcılıktan uzak olduğunu belirten gazete, İran'ın dronelar aracılığı ile korku iklimi yaymaya çalıştığını öne sürdü. İran'ın tehditlerini kademeli olarak artıracağını belirten gazete bu taktikle birlikte Tahran'ın İsrail'i yanıt vermeye mecbur hissettirmek yerine gelen saldırılara karşı savunmaya geçmesini sağladı. İran'ın bu hamlesiyle birlikte İsrail ordusunun dengesini bozmuş oldu.


UÇAK GEMİSİ ORTA DOĞU'DA

Öte yandan İran destekli Husilere karşı ABD donanmasına bağlı USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisinin Hürmüz Boğazı üzerinden Basra Körfezi'ne girdi. Buradaki gemi trafiğinin güvenliğini sağlayacak olan Eisenhower ile ilgili ABD "USS Dwight D. Eisenhower, 26 Kasım'da CENTCOM görevlerine destek olmayı sürdürürken, Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Basra Körfezi'ne girişini tamamladı" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
BLINKEN-NETANYAHU GÖRÜŞMESİ SONLANDI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasındaki görüşme sona erdi. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Blinken'ın Gazze'nin güneyindeki sivillerin güvenliği ve insani yardımların dikkate alınması gerektiğini söylediğini belirtti.

Blinken toplantı sonrası Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmek üzere Ramallah'a geldi.

HAMAS: PERŞEMBE GECESİ 10 ESİR DAHA SERBEST KALACAK

Bir Hamas kaynağı, Perşembe gecesi 10 İsrailliyi serbest bırakacaklarını AFP'ye söyledi. Kaynak esirlerin hepsinin yaşadığını belirterek "İsraillilere ait üç cesedin yer aldığı listeyi Tel Aviv reddetti" dedi.

MISIR VE KATAR ATEŞKES İÇİN BASTIRIYOR

Mısırlı ve Katarlı müzakereciler ateşkesin iki gün daha uzatılması için hem Hamas hem de İsrail tarafına baskı yapıyor. Mısır Devlet Bilgi Servisi'nden yapılan açıklamada "Mısır, Gazze Şeridi'nin kuzeyi ve güneyine insani yardım akışının devamını sağlamak için elinden gelen çabayı göstermeye devam edecek" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı
6 GÜNDE BİN 132 YARDIM TIRI

Filistin Kızılayı ateşkesin başladığı Cuma gününden bu yana Gazze'ye insani yardım taşıyan toplam bin 132 kamyonun giriş yaptığını bildirdi. Yardım tırlarının bölgeye giriş yaptığı konum ise Mısır'da bulunan Refah Sınır Kapısı.

AL JAZEERA ANALİSTİ: BİR DÖNÜM NOKTASI



ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana üç kez Orta Doğu turuna çıktı. Bölge ülkelerini ziyaret eden ve bir kez de Türkiye'ye gelen Blinken'ın uçağı, gece yarısı Tel Aviv'deki Ben Gurion havalimanının pistine yeniden teker koydu.

ABD'nin bir numaralı diplomatı Perşembe sabahı gün ağardığında temaslarına başlamadan geçici ateşkes tekrar uzatıldı. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'la bir araya gelen Antony Blinken'ın vereceği mesajlar merakla beklenirken, ABD Dışişleri Bakanı ateşkesin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Al Jazeera'nin kıdemli siyasi analisti Mervan Bişara 50 günlük savaşın ardından ABD'nin büyük bir güvenilirlik kaybettiğini, yanı sıra dünya çapındaki saygınlığının hasar gördüğünü belirtiyor. "Apaçık ABD'den bazı güçlü mesajlar var" diyen Mervan Bişara, İsrail'in artık Washington'ın söylediklerini daha dikkatli bir şekilde dinlemesinin beklendiğini yazdı.

Antony Blinken'ın bölgeyi bir kez daha ziyaret etmesinin savaşa dair ilişkilerde bir dönüm noktası olduğu yorumunu yapan Al Jazeera analisti, "Bence Washington sırada ne olduğunu anlayıncaya kadar İsrail'in birkaç saat veya birkaç gün sakinleşmesini istiyor" dedi.

Savaşın durması fikrinin yalnızca İsrail hükümetindeki fanatikler değil ordu tarafından da hazmedilemeyeceğini dile getiren analist, Hamas'ı mağlup etmeden durma fikrinin İsrail ordusu tarafından kabul edilebilir olmadığını vurguladı. Mervan Bişara, bunun önümüzdeki 50 gün içinde neler olacağına dair tartışmanın başlangıcı olduğunu da ekledi.

İSPANYA BAŞBAKANI: İSRAİL'E KARŞI ŞÜPHELERİM VAR

İspanya devlet televizyonu TVE'ye verdiği röportajda İsrail-Hamas savaşına dair konuşan Pedro Sanchez 'İzlediğimiz görüntüler ve artan çocuk ölümleri nedeniyle İsrail'in uluslararası hukuka uyduğu konusunda ciddi şüphelerim var" dedi.

BATI ŞERİA'DA TUTUKLU SAYISI 3600'Ü GEÇTİ

Filistinli Esirler Grubu işgal altındaki Batı Şeria'da en az 40 kişinin tutuklandığını bildirdi. Grup ayrıca 7 Ekim'den itibaren tutuklananların sayısının 3.365'e ulaştığını ekledi.

RUSYA'DAN HAMAS'A TEŞEKKÜR

Rusya Dışişleri Bakanlığı, geçici ateşkeste iki Rus kadın rehineyi serbest bırakan Hamas'a teşekkür etti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Moskova'nın başvurularına daima olumlu yanıt veren Hamas hareketinin liderliğine teşekkür edildi, Gazze'deki diğer rehinelerin serbest kalması için çabanın süreceği belirtildi.

ABD: ATEŞKES OLUMLU SONUÇ VERDİ

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail-Hamas arasındaki ateşkesin sonuç verdiğini ve devam etmesi gerektiğini söyledi. Blinken İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile Tel Aviv'de yaptığı görüşmede, "Geçen hafta rehinelerin evlerine dönmeleri, aileleriyle yeniden bir araya gelmeleri konusunda çok olumlu görüntüler gördük" dedi.

17 TAYLANDLI REHİNE ÜLKELERİNE DÖNDÜ



Hamas'ın serbest bıraktığı 17 Taylandlı rehineyi taşıyan uçak, başkent Bangkok'a indi.

Gazze Şeridi'nde Uluslararası Kızılhaç yetkililerine teslim edildikten sonra İsrail'e geçen Taylandlı rehineler, bugün ülkelerine uçtu.

AFP haber ajansı, 17 rehinenin Bangkok'taki havalimanında kendilerini bekleyen aileleriyle buluştuğunu bildirdi.

Hamas bugüne kadar toplam 23 Taylandlıyı bıraktı, rehinelerden altısı halihazırda İsrail'de.

"İSRAİL ÇATILARA KESKİN NİŞANCI KONUŞLANDIRDI"

Bir gazeteci, 6 gündür ateşkesin devam ettiği Gazze'de dün İsrailli keskin nişancılar tarafından vurulan bir adamın sedyeyle hastaneye götürüldüğü görüntüleri yayınladı. Gazeteci, İsrail ordusunun birçok çatıya keskin nişancı yerleştirdiğini ve kendilerine yaklaşanlara ateş açtığını bildirdi.

 

ALMANYA CUMHURBAŞKANINA KATAR'DA BÜYÜK ŞOK

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Orta Doğu turunun son durağı olan Katar'a geldi. Burada kendisini kimse karşılamaya gelmeyince Steinmeier, uçağın kapısında beklemeye başladı. Söz konusu görüntüler kısa sürede dünyada yankı uyandırdı.

REHİNE GÖRÜNTÜLERİ İSRAİL'DE ŞOK DALGALARI YAYDI



Gazze'yi yöneten Hamas, altı günlük geçici ateşkeste 7 Ekim baskınında rehin aldığı 102 kişiyi serbest bıraktı. Gazze'den çıkışına izin verilenlerin 76'sı İsrailli, 26'sı yabancı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, Uluslararası Kızılhaç yetkililerine teslim ettiği rehinelerin görüntülerini paylaşıyor.

Çarşamba akşamı serbest bırakılan 10 İsrailli rehinenin Kızılhaç araçlarına binerken Kassam Tugayları üyelerine hoşçakal diyerek el salladığı görüldü. 53 gün rehin tutulduktan sonra evlerine dönen İsraillilerin isimleri Raya Rotem, Raz Ben Ami, Liat Beinin Atzili, Liam Or, Ofir Engel, Amit Shani, Gali Tarshansky, Yarden Roman, Itay Regev, Moran Stela Yanai.

Geride kalan altı günlük geçici ateşkeste benzer görüntülerin yayımlanması, İsrail'de beklendiği gibi büyük bir rahatsızlığa yol açmış durumda. Rehinelerin Gazze'de herhangi bir kötü muameleye ve işkenceye maruz kalmadıklarını anlatması, rahatsızlığı artıran faktörlerden biri.

İsrailli aşırı sağcılar, televizyonlarda ekrana getirilen görüntülere ateş püskürüyor. Video kayıtarının Hamas'ı 'insani' gösterdiğini savunanlar, görüntülerin İsrail televizyonlarında yayınlanmamasını istedi.

Geçici ateşkesin bu sabah bir kez daha uzatılmasıyla bugün yeni rehinelerin serbest bırakılması bekleniyor. İsrailli yetkililer, Hamas'ın kendilerine sekiz kadın ve çocuğun ismini bildirdiğini açıkladı.

ÜÇ CESET İÇİN MÜZAKERE

Gazze'de rehin tutulurken İsrail bombardımanında ölen üç kişinin cesedini almak için müzakere yürütülüyor. İsrailli yetkililer, söz konusu cesetlerin rehine takası kapsamına girebileceği bilgisini verdi.

KUDÜS'TE SİLAHLI SALDIRI



Geçici ateşkesin uzatılmasından dakikalar sonra Kudüs'te silahlı saldırı gerçekleşti. Haaretz gazetesi, Kudüs'ün girişinde bu sabah silah seslerinin duyulduğunu bildirdi. Al Jazeera, olay yerine ulaşan ambulansların görüntülerini paylaştı.

ÜÇ ÖLÜ, ÇOK SAYIDA YARALI

Otobüs durağında gerçekleşen saldırıda 24 yaşında bir kadın ile 73 yaşında bir erkek öldü. İsrailli yetkililer, hastaneye ağır yaralı halde getirilen bir yaralının daha öldüğünü açıkladı. Son bilgilere göre, hastanedeki 16 yaralıdan üçünün durumu ağır.

İsrail polisi, M-16 otomatik silah ve bir tabanca kullanan iki saldırganın öldürüldüğünü belirtti. 

TAMİMİ ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU



2017 yılında İsrailli bir askere tokat attığı video ile tanınan Filistinli Ahed Tamimi, savaşın başlamasından bir ay sonra Batı Şeria’da tutuklandı.

İsrail işgal kuvvetleri, 22 yaşındaki Tamimi’yi bir Instagram paylaşımı nedeniyle tutukladı. İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, kendi sosyal medya hesabından Tamimi’nin gözaltında olduğunu gösteren bir fotoğraf paylaştı.

Geçici ateşkes ve rehine takasının başlamasıyla hapishanelerde tuttuğu Filistinli kadın ve çocukları serbest bırakan İsrail, altıncı gün 22 yaşındaki Ahed Tamimi'yi listeye ekledi. Filistinli genç kadın, Çarşamba akşamı Batı Şeria'daki İsrail cezaevi Ofer'den çıkıp sevdiklerine kavuştu.

Ahed Tamimi, henüz 16 yaşındayken ilk kez İsrail tarafından tutuklandı. 2017 yılında yaşadığı Nabi Saleh köyünde İsrailli bir askere vurduğu videonun viral olmasından sonra gözaltına alınıp hapse konuldu. Filistin'in 'cesur kızı' olarak bilinen Tamimi, sekiz ay cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

Tamimi o gün askerlere saldırmasının gerekçesi olarak 15 yaşındaki kuzeni Muhammed'in kafasına İsrail askerleri tarafından plastik mermiyle ateş açılmasının yarattığı öfkeyi gösterdi.

Tamimi'nin posterleri ve resimleri dünyanın dört bir yanında sokaklarda yer alırken babası tarafından serbest bırakılması için başlatılan imza kampanyasına da 1,7 milyon kişi imza verdi.

Filistinli aktvist Tamimi, Batı Şeria ile İsrail arasındaki ayrım duvarına iki İtalyan ressam tarafından çizilen resmiyle de tanınıyor. Filistinli aktiviste ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından cesaret madalyası da verilmişti.

SİLAH SESLERİ DUYULDU

Gazze'deki geçici ateşkese rağmen işgal altında tuttuğu Batı Şeria'daki baskınlarına devam eden İsrail ordusu, bir kez daha Tulkerim mülteci kampını bastı. Kamptan silah sesleri duyulduğu bildiriliyor.

İsrail işgal kuvvetlerinin Batı Şeria'da Çarşamba günü gerçekleştirdiği baskında iki Filistinli çocuk vurularak öldürülmüştü.

Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da 3 bin 300'den fazla Filistinliyi gözaltına alarak tutuklayan İsrail'in operasyonlarında 200'den fazla can kaybı gerçekleşti.

DAKİKALAR KALA DUYURDULAR


İki gün uzatılarak altı güne çıkan geçici ateşkesteki belirsizlik son dakikada bitti. Hamas Çarşamba günü elindeki 16 rehineyi daha serbest bıraktı. Gazze Şeridi'nden çıkışına izin verilenlerden 10'u İsrailli, dördü Taylandlı, ikisi Rus. Serbest kalanlardan 49 yaşındaki Liat Atzili hem İsrail hem ABD vatandaşı.

İsrail ise hapishanelerde tuttuğu 30 Filistinli mahkumu daha serbest bıraktı.

Böylece rehine takasının başladığı 24 Kasım'dan bu yana İsrail hapishanelerinden çıkan Filistinli kadın ve çocukların sayısı 200'ü aştı.

Hamas'ın serbest bıraktığı rehineler ise 102 oldu. Bunların 76'sı İsrailli, diğerleri yabancı. Tel Aviv yönetimi, Çarşamba günü Hamas'ın elinde 161 rehine olduğunu duyurdu. Son takasla birlikte bu sayıdan 16 kişi daha eksildi.

İsrail ve Hamas arasındaki geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasının süresi yerel saatle 07.00'de (TSİ 08.00) doluyordu.

Taraflar arasında geçici ateşkesin uzatılması için son dakikada bir anlaşma sağlandı. İsrail ordusu, ateşkesin uzatıldığını duyurdu ancak zaman aralığı belirtmedi. Hamas da aynı anda geçici ateşkesin yedinci gün de süreceğini açıkladı.

İsrail ordusu, rehinelerin serbest bırakılması için arabuluculuk çalışmalarına süre tanınması amacıyla ateşkesin uzatıldığını kaydetti.

İSRAİL ÖNCE REDDETTİ

Hamas, sabaha karşı İsrail'in yeni rehinelerin serbest bırakılması karşılığında ateşkesin uzatılması teklifini reddettiğini açıklamıştı. Gazze'yi yöneten Hamas, yedi kadın ve çocuk rehinenin yanı sıra İsrail bombardımanında ölen üç rehinenin cesedini vermeyi önermiş ancak Tel Aviv yönetimi bu teklifi geri çevirmişti.



YAZILI OLMAYAN KURALI ÇİĞNEMEDİLER

Doğu Kudüs'ten bildiren Al Jazeera muhabiri İmran Han, müzakerecilerin ateşkesin süreceğinden hala emin olduklarını aktarmıştı.

İsrail'in geride kalan altı günlük geçici ateşkeste ilk kez bir rehine listesini reddettiğinin altını çizen Al Jazeera muhabiri, İsraillilerin ve yerel medyanın "Bu listedeki insanların nesi var?" sorusunu sorduğunu bildirmişti

Yanı sıra, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bir kez daha İsrail'in başkenti Tel Aviv'de. İsrail diplomasisinde yazılı olmayan kurala göre, üst düzey bir ABD'li yetkili geldiğinde askeri ya da siyasi büyük bir gelişme olmayacak demektir. İsraillilerin bu yazılı olmayan kuralı çiğnemediği görülüyor.

ABD İRAN KAMİKAZE DRONE'UNU VURDU



ABD ordusu, Kızıldeniz'de görev yapan savaş gemisi USS Carney'in Yemen'deki Husilerin ateşlediği bir silahlı insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu.

ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Yemen'in batısını kontrol eden Şii grup Husilerin gönderdiği kamikaze drone'un savaş gemisine doğru geldiği bilgisini verdi.

Dahası, yerel saatle akşam 23.00'te havada vurulan drone İran üretimi bir KAS-04'tü.

CENTCOM, USS Carney'in olay sırasında Kızıldeniz ile Umman Denizi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı'ndan geçmekte olan iki askeri gemiye eşlik ettiğini bildirdi. Söz konusu iki askeri gemi, İsrail'i silah götürüyordu.

İran destekli Husiler, İsrail'e savaş ilan etmiş durumda. İsrail'e birçok balistik füze ve kamikaze drone gönderen Yemenli grup, yanı sıra Babülmendep Boğazı'nda bir İsrail kargo gemisine el koydu ve Umman Denizi'nde bir başka kargo gemisine drone'la saldırdı.