Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail ve Hamas rehine takasında anlaştı

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail ve Hamas rehine takasında anlaştı

21.11.2023 - 06:23 | Son Güncellenme:

Netanyahu'dan son dakika rehine açıklaması geldi. Hamas, esir takasının detaylarını duyurdu. İsrail'deki koalisyon ortakları bir krizi tetikledi. Lübnan'daki İsrail saldırısında bir televizyon muhabiri ve kameraman öldü. İsrail devlet televizyonu ise ülkede güvenlik için üst düzey yetkililerin yalan makinasından geçeceğini bildirdi.

İsrail'in Gazze'yi işgale giriştiği savaşta rehinelerle ilgili flaş gelişme yaşandı, dakika dakika aktarıyoruz.

50 İSRAİLLİ ESİRE KARŞILIK 150 FİLİSTİNLİ ESİR

Hamas: Bırakacağımız 50 İsrailli esire karşılık 150 Filistinli esir serbest bırakılacak, 4 gün ateşkes olacak ve insani yardım malzemesi taşıyan yüzlerce tır Gazze’ye girecek.

ESİR TAKASI VE ATEŞKES ANLAŞMASI

İsrail Resmi Yayın Kuruluşu: İsrail hükümeti, Hamas Hareketiyle esir değişimi anlaşmasını ve geçici ateşkesi kabul etti.

İRAN: İSRAİL VE ABD YARGILANMALI

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail'in Gazze Şeridi’ndeki savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınmasını desteklediklerini belirterek, “İsrail'in yanı sıra ABD'de insanlığa karşı suçlar ve çocukları öldürme suçlarından uluslararası mahkemelerde yargılanmalı” dedi.

Haberin Devamı
REHİNE KONUSUNDA ANLAŞILDI

İsrail kamu yayıncısı KAN'ın haberine göre İsrail ile Hamas arasında esir takası yapılması konusunda anlaşma sağlandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ve Filistin ile yapılması beklenen esir takası anlaşmasına yönelik İsrail kabinesindeki oylama öncesi açıklamalarda bulundu. Netanyahu, tüm kabineyi Gazze Şeridi'nde esir İsraillilere karşılık Filistinli mahkumların takas edilmesini öngören anlaşmayı desteklemeye çağırarak, "güvenlik güçlerinin anlaşmayı desteklediğini ve Hamas'a karşı savaşın devam edeceğini" söyledi. Netanyahu, "Bu gece önümüzde zor bir karar var ama bu doğru bir karar. Tüm güvenlik güçleri bunu tamamen destekliyor. Savaş kabiliyetimizin zarar görmeyeceğini, tam tersine IDF'nin savaşın devamı için hazırlanmasına olanak sağlayacağını anladılar. Burada bir kez daha açıkça ifade etmek istiyorum. Savaş devam ediyor, tüm hedeflerimize ulaşana kadar da devam edecek” dedi.

İsrail kabinesinde anlaşmaya ilişkin tartışmalar devam ederken, anlaşmaya dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

İSKOÇYA PARLAMENTOSUNDAN GAZZE İÇİN ATEŞKES ÇAĞRISI

İskoçya parlamentosu Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısında bulundu. İskoçya parlamentosunda Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısında bulunulan önerge 28’e karşı 90 oyla kabul edildi. Önergede ayrıca, Gazze Şeridi’ndeki rehinelerin derhal serbest bırakılması ve sivil can kayıplarının durdurulması çağrısında bulunuldu.

İskoçya’nın ilk Müslüman başbakanı Humza Yousaf ise, oylama öncesi İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’a yazdığı mektubunda Filistin tanıması çağrısında bulundu. Yousaf mektupta, İngiltere hükümetinin Filistin'i 1967'de belirlenen sınırlar içinde tanımasını isteyerek, "İngiltere’nin İsrail hükümetine ve dünyaya, iki devletli çözüme destek doğrultusunda Gazze'de sadece Filistinlilerin otorite sahibi olabileceğini açıkça belirtmesi elzem ve acildir” dedi.

“İngiltere için iddia ettiğiniz uluslararası liderliği göstermeye davet ediyorum”

İngiltere’nin bölgede birbirini izleyen şiddet döngülerini bir an önce kırmak için uluslararası toplumla birlikte çalışması gerektiği ifade edilen mektupta, “Dokuzu Avrupa Birliği üyesi olmak üzere 130'dan fazla Birleşmiş Milletler üyesinin yaptığı ve yeni İspanyol hükümetinin taahhüt ettiği gibi İngiltere’nin 1967 sınırları dahilinde Filistin devletini tanıması buna yardımcı olacaktır. Tanıma, Filistinlilere adil ve kalıcı bir siyasi çözümün mümkün olduğuna dair umut verecektir. İsrail hükümetine askeri çözümün hayal olduğunu ve Filistinlilerin Gazze'den sürülmesinin kabul edilemez olduğunu açıkça gösterecektir. Tüm taraflara derhal ateşkes çağrısında bulunarak ve Filistin devletini tanıdığını açıklayarak İngiltere için iddia ettiğiniz uluslararası liderliği göstermeye davet ediyorum” dedi.

GÜNEY AFRİKA'DAN İSRAİL KARARI

Güney Afrika parlamentosu yapılan oylamada, başkent Pretoria’daki İsrail Büyükelçiliğinin kapatılmasına yönelik verilen önerge 91’e karşı 248 oyla kabul edildi.

İsrail ve Güney Afrika arasındaki siyasi kriz derinleşti. İsrail'in Güney Afrika Büyükelçisi Eli Belotserkovsky'nin Güney Afrika tarafından yapılan son açıklamaların ardından dün istişareler için geri çağırması sonrası Güney Afrika parlamentosunda başkent Pretoria’daki İsrail Büyükelçiliğinin kapatılmasına yönelik verilen önerge oylandı.

Oylamada 91’e karşı 248 oyla İsrail Büyükelçiliğinin kapatılmasına yönelik önerge kabul edildi. Büyük ölçüde sembolik olan kararın uygulanıp uygulanmayacağı Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa hükümetine bağlı olacak.

Güney Afrika-İsrail krizi

Bu ayın başında Güney Afrika, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılara tepki olarak İsrail'deki büyükelçisini ve diplomatik misyonunu geri çağırmıştı. Geçtiğimiz hafta ise Güney Afrika’da iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC) partisinin bir sözcüsü, partinin "İsrail rejiminin soykırım eylemlerine seyirci kalamayacağını" söylemişti. Güney Afrika Devlet Başkanı Ramaphosa, Katar ziyareti sırasında ülkesinin Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları nedeniyle İsrail'i Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikayet ettiğini ifade etmişti.

Haberin Devamı
108 BM PERSONELİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, saldırılarında hayatını kaybeden Birleşmiş Milletler (BM) personeli sayısı da her geçen gün artıyor. UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nde öldürülenlerin 3’te 2’sinden fazlasının kadın ve çocuk olduğunu belirterek, 108 UNRWA personelinin saldırılarda öldüğünü açıkladı.

BM bayrağı altındaki insanları bile koruyamadıklarını belirten Lazzarini, “17'si doğrudan olmak üzere yaklaşık 67 UNRWA tesisi vuruldu. Bunların çoğu, insanlara güvenlik sözü verilen orta bölgelerde ve güneydeydi. Bu tesislerde barınan 176 yerinden edilmiş kişinin öldüğü ve en az 778 kişinin yaralandığı bildirildi. Bu sayıya, UNRWA'ya ait iki okula düzenlenen ve çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan son saldırılar da dahil” dedi.

Gazze halkı için hiçbir yerin güvenli olmadığını ifade eden Lazzarini, “Gazze halkı ne evinde, ne BM bayrağı altında, ne hastanede, ne Kuzey'de, ne de Güney'de güvende değil” dedi.

CAN KAYBI 14 BİNE YÜKSELDİ

Gazze Şeridi’ndeki hükümet tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 14 bin 128’e yükseldiği, yaralıların sayısının ise 33 bini aştığı ifade edildi.

Açıklamada, hayatını kaybedenlerin en az 5 bin 600’ünün çocuk ve en az 3 bin 550’sinin kadın olduğu aktarılarak, 6 bin 800'den fazla kişinin ya enkaz altında ya da kayıp olduğu ifade edildi.
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında Gazze Şeridi’nde 44 bin konutun yıkıldığı aktarılan açıklamada, 230 bin konutun hasar gördüğü ve konutların yüzde 60'ının yaşanamaz hale geldiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Gazze Şeridi’ndeki 26 hastane ve 55 sağlık merkezinin hizmet dışı kaldığı aktarıldı.

BIDEN'DAN REHİNE AÇIKLAMASI

Biden, "Hepinizin bildiği gibi haftalardır bu konu üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Ekibim bölgede başkentler arasında mekik dokuyor” dedi. Anlaşmanın artık çok yakın olduğunu ifade eden Biden, "Artık çok yakınız. Bu rehinelerden bazılarını yakında eve getirebiliriz” ifadelerini kullandı. Anlaşmanın henüz tamamlanmadığı uyarısında bulundan Biden, şu anda her şeyin iyi göründüğünü yineledi.

Haberin Devamı
ÇİN'DEN ATEŞKES ÇAĞRISI

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, "Gazze" konulu BRICS olağanüstü toplantısında, Gazze’de acilen ateşkes sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.


PUTİN'DEN AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamada, “BRICS başkanlığı dönemimizde İsrail-Filistin sorununun çözümü için temaslar başlatacağız” dedi. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS grubu liderleri İsrail’in Gazze Şeridi’ne sürdürdüğü saldırıları ele almak için olağanüstü toplandı. Video konferans yoluyla gerçekleşen toplantıya BRICS Dönem Başkanı Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Hindistan Dışişleri Bakanı Subramaniam Jaishankar, Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid en-Nehyan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres katıldı.

“BRICS başkanlığı dönemimizde İsrail - Filistin sorununun çözümü için temaslar başlatacağız”

Toplantıda konuşan Putin, 2024 yılından itibaren BRICS dönem başkanlığının kendilerine geçeceğini hatırlatarak, “Meslektaşım az önce çok sayıda çocuğun ölümünden bahsetti. Bu çok korkunç bir şey ancak çocuklara anestezi uygulanmadan yapılan ameliyatları izlediğinizde bu, kötü duygular uyandırıyor. Binlerce insanın hayatını kaybetmesi, sivil nüfusun kitleler halinde yerinden edilmesi ve ortaya çıkan insani felaket en ciddi kaygıya yol açıyor. İsrail - Filistin çatışmasının daha da genişlememesi için BRICS bünyesinde tartışmaya devam etmenin son derece yararlı olduğunu düşünüyoruz. Herhangi bir itirazın bulunmaması durumunda önümüzdeki yıl Rusya başkanlığında temaslar başlatacağız” dedi.

“ABD arabuluculuk görevini tekeline almak istiyor”

Filistin topraklarındaki sivil ölümlerden ABD’nin de sorumlu olduğunu dile getiren Putin, “Tüm bu olaylar ABD’nin, İsrail - Filistin anlaşmazlığında arabuluculuk görevini tekeline alma arzusunun ve Orta Doğu'daki uluslararası arabuluculardan oluşan dörtlünün faaliyetlerini engellemesinin doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı.

IRAK'TA ABD ÜSSÜNE SALDIRI

Irak'taki ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bulunduğu üslere saldırılar artmaya başladı. Irak'ın batısında yer alan Anbar ilindeki Ayn el-Esed Askeri Hava Üssü, İHA ile hedef alındı.

İran yanlısı Şii milis grupların çatısı altında toplandığı "Irak İslami Direniş" adlı grup saldırıyı üstlendi. Gruptan yapılan açıklamada İHA'nın hedefe ulaştığı belirtilerek, saldırının "Düşman güçlerin Gazze'ye yaptığı saldırılara karşılık olarak gerçekleştirildiği" ifade edildi.

Haberin Devamı
YARDIM TIRLARI GAZZE'YE GİRDİ


Gıda ve tıbbi malzeme taşıyan 50 kamyon Refah sınır kapısı üzerinden Gazze'ye giriş yaptı. Al Jazeera'ye göre Gazze'ye girmesi beklenen yardımlardan şimdiye kadar yalnızca yüzde otuzu girdi.

TEL AVİV'DE BÜYÜK ŞOK! YALAN MAKİNASI DEVREDE

İsrail Devlet Televizyonu KAN, , İsrail Başbakanlık Ofisinin, kabine toplantılarında tartışılan güvenlik konularının dışarıya sızmasının engellenmesi için yeni bir yola gidileceğini duyurdu. Buna göre oturumlara katılan vekil ve yetkililer yalan makinasına bağlanarak test edilecek.

KAN, Başbakan Netanyahu'nun yalan makinesi testinden İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet'in (Şabak) sorumlu olması yönünde talimat verdiğini belirtti.


NETANYAHU MUAF!

Tasarıya göre hükümetin hukuk danışmanı, güvenlik teşkilatları başkanları ve yetkililer dahil kabine toplantılarına katılan herkesin yalan makinasından geçmesinin şart koşulacağı aktarıldı. Bazı kaynaklarda Netanyahu'nun vücudundaki kalp pili nedeniyle bu testten muaf tutulacağı öne sürüldü.

KATAR: REHİNE MÜZAKERELERİ SON AŞAMADA

Katar, İsrail ile Hamas arasında rehineler konusunda yapılan pazarlıkların son aşamada olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanı Majed Al-Ansari'nin Times of İsrail'e verdiği açıklamada konuyla ilgili "Şimdiye kadarki en yakın noktadayız" ifadesi kullanıldı.

İngiliz medyasına göre rehine pazarlığıyla birlikte çatışmalara birkaç gün ara verilecek. Hamas 50'ye yakın rehineyi, İsrail'de gözaltında tutulan Filistinli kadın ve çocuklar karşılığında serbest bırakacak.

Haberin Devamı
DSÖ: TAHLİYE EDİLEN BEBEKLERDEN İKİSİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sözcüsü Christian Lindmeier, Gazze'de kuşatma altındaki sağlık kompleksinde bakıma alınan 33 prematüre bebekten ikisinin Pazar günkü tahliyeden önce yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Lindmeier Cenevre'de gazetecilere verdiği demeçte "Çocuklar, bakım eksikliğini nedeniyle öldü" dedi. Yanı sıra UNICEF, Mısır'a tahliye edilen 28 bebekten 20'sinin "refakatsiz" olduğunu açıkladı.

GÖZLER MOSKOVA'DA



Çin'in başkenti Pekin'i ziyaret eden Katar Başbakanı ile Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Endonezya ve Filistin dışişleri bakanları, bugün Rusya'nın başkenti Moskova'da.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, konuklarıyla birlikte gazetecilerin önüne çıktı.

Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nı temsil eden beş ülkenin dışişleri bakanları, Rusya ile Gazze'deki savaşı ele alacak. Gazze'yi yerle bir eden şiddetin derhal durdurulması, zirvenin ana gündemi.

Moskova'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Yulia Shapovalova, Rusya'nın Arap-İsrail çatışmasında arabuluculuk rolü için uğraştığı yorumunu yaptı.

İSRAİL HAPİSHANELERİNDE KAÇ FİLİSTİNLİ VAR?

İsrail ve Hamas'ın 7 Ekim'de başlayan savaşta ilk kez geçici ateşkes anlaşmasını duyurması bekleniyor. Beş günlük ateşkeste Hamas Gazze'ye kaçırdığı rehinelerden kadınlar ve çocukları serbest bırakacak. Buna karşılık İsrail hapishanelerinde tutulan kadın ve çocuk Filistinliler de özgürlüğüne kavuşacak.

Peki, İsrail hapishanelerinde kaç Filistinli var? İsrail, en az 8 bin Filistinliyi hapiste tutuyor. Bunların 3 binden fazlası, 7 Ekim'de başlayan savaşın ardından Batı Şeria'da tutuklananlar. İsrail, işgal altında tuttuğu Batı Şeria şehirlerinde her gün onlarca Filistinliyi gözaltına aldı.

İsrail, çocukları cezaevinde tutan ve askeri mahkemelerde yargılayan dünyadaki tek ülke.

AFP haber ajansı ise, ateşkes anlaşmasıyla 50 ila 100 kadar İsrailli ve diğer ülkelerden rehinenin bırakılacağını, İsrail'in ise 300 çocuk ve kadını hapisten çıkaracağını duyurdu.

Ateşkesin Gazze'ye yardım kamyonlarının sevk edilmesini ve yaralıların tedavi için diğer ülkelere nakledilmesini de kapsayacak.

MUHABİRİN SON YAYINI OLDU



İsrail'in Lübnan'a gerçekleştirdiği saldırının detayları ortaya çıktı. Hizbullah yanlısı El Meyadin televizyonu, Tir Harfa köyünden yayın yapan muhabir Ferah Ömer ve kameraman Rabi el Memari'nin İsrail saldırısında hayatını kaybettiğini duyurdu.

Televizyona göre, köydeki ekip İsrail tarafından bilerek hedef alındı.

Muhabir Ferah Ömer, ölmeden bir saat önce canlı yayına bağlanıp sınır hattındaki son gelişmeleri izleyicilere aktardı.

İsrail sınırına kuş uçuşu üç kilometre uzaklıkta bulunan Tir Harfa'ya ateşlenen roket, 350 nüfuslu köyde ayrıca bir sivilin daha ölümüne yol açtı.


Al Jazeera muhabiri Zeyna Khodr, bir İsrail silahlı insansız hava aracından ateşlenen füzenin gazeteciler ve diğer sivili öldürdüğünü aktardı.

Lübnan ordusu saldırıya dair soruşturma başlatması beklenirken, Zeyna Khodr 13 Ekim'den bu yana Lübnan sınırında gazetecileri hedef alan üçüncü saldırının kayıtlara geçtiğini bildirdi.

Lübnan'da günün erken saatlerinde bir başka İsrail saldırısı can almıştı. Güney Lübnan'daki Kefr Kila'yı vuran İsrail, 80 yaşındaki bir kadının yaşamını yitirmesine neden olmuştu.

CANLI YAYINDA TÜNEL İTİRAFI!

İsrail'in eski başbakanı Ehud Barak ABD merkezli CNN International'e yaptığı açıklamalarda Hamas ve tünellere dair dikkat çekici ifadeler kullandı. CNN sunucusu ise o anlarda şaşkınlığını gizleyemedi.

"MORGLARIN ÖNÜNDEKİ CANSIZ BEDENLER AVLUYA GÖMÜLECEK"

Gazze'nin en büyük tıp tesisi Şifa Hastanesi'ni basan İsrail askerlerinin bir sonraki işgal adımı Endonezya Hastanesi oldu. Tankların çevirdiği hastane bombardımana tutulurken, en az 12 kişi yaşamını yitirdi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Endonezya Hastanesi'ne İsrail'in düzenlediği saldırıdan dehşete kapıldığını duyurdu. WHO, hastaneden ayrılmak isteyenlere İsrail askerlerinin ateş açtığını da bildirdi.

"HASTANEDEN MEZARLIĞA DÖNÜŞTÜ"

Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü Salı günü CNN'e yaptığı açıklamada, Gazze'deki Endonezya Hastanesinin "tıbbi hizmet sağlayan bir merkezden toplu mezarlığa" dönüştürüldüğünü söyledi.
Sözcü, hastanenin özellikle hemşirelere ait bölümünde çok sayıda ceset ve malzeme eksikliği olduğunu aktardı ve şöyle dedi:

"Morgların önünde 60 cenaze var, bunlar hastanenin avlusuna defnedilecek, durum çok zor"

İSRAİL JETLERİ FİLİSTİNLİ YETKİLİNİN EVİNİ VURDU: 17 ÖLÜ

Gazze sağlık bakanlığının sözcüsü Eşref Kudra Al Jazeera'ye açıklamalarda bulundu. Kudre bu sabah İsrail jetlerinin sağlık bakanlığı müsteşar yardımcısının evini hedef aldığını belirtti. Kurtarma ekiplerinin evden 17 cansız beden çıkardığını belirten Kudre, evde toplamda 56 kişinin olduğunu kaydetti.

RUSYA'DAN GAZZE'YE İNSANİ YARDIM

Rus basını, Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın Gazze için Mısır'a daha fazla insani yardım göndermek için harekete geçtiğini yazdı.

Haberlere göre bugün bir uçağın Moskova saatiyle sabah 6.20'de havalandığı kaydedildi. Bakanlık ise konuyla ilgili "Yastıklar, hijyen ürünleri, yiyecek ve bebek maması" dahil olmak üzere daha önce bölgeye yedi defa sevkiyat gönderdiklerini bildirdi.

İSRAİL LÜBNAN'A SALDIRDI, EN AZ 4 ÖLÜ



Lübnan, güney komşusu İsrail'den gerçekleşen saldırıda 80 yaşındaki bir kadının hayatını kaybettiğini, iki kişinin de yaralandığını açıkladı.

Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Meyadin televizyonu, İsrail saldırısının güney Lübnan'daki Kef Kila köyünü hedef aldığını duyurdu.

Yaralılardan biri, yaşamını yitiren kadının kız torunu.

İsrail Kefr Kila'daki saldırıdan saatler sonra bu kez Tir Harfa'yı vurdu. Lübnan resmi medyası, aralarında iki gazetecinin de bulunduğu üç kişinin öldüğünü bildirdi.

İsrail'in sınırın 1,5 kilometre kadar yakınındaki köye roket ateşlediği bilgisi var.

İSRAİL'DE ATEŞKES ÇATLAĞI



Aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, kısa sürede açıklanması beklenen geçici ateşkes ve rehine anlaşmasına karşı çıktı.

Binyamin Netanyahu'nun kurduğu koalisyon hükümetinde yer alan Yahudi Gücü Partisi lideri Ben Gvir, "Çok endişeliyim çünkü bazı anlaşma görüşmeleri var. Detayların dışında tutuluyoruz ve bize gerçekler bize söylenmedi" deyip ekledi:

"Şalit anlaşmasına (İsrail askeri Gilat Şalit'in serbest kaldığı 2011 rehine anlaşmasından söz ediyor) benzer büyük bir hatanın bir kez daha yapılacağına dair dedikodular var."

Aşırı sağcı bakan, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli mahkumları serbest bırakacak ve Gazze'ye yakıt sağlayacak bir anlaşmayı 'felaket' olarak niteledi.

İSRAİL İSTİHBARAT BAKANI KRİZ ÇIKARDI



İsrail İstihbarat Bakanı Gila Gamliel, Gazze'de savaş nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kalan Filistinlileri Batılı ülkelerin almasını önerdi.

Jerusalem Post gazetesinde bir yazısı yayımlanan bakan Gamliel'in sözleri, İsrail'de krize yol açtı.

İsrail'in Washington Büyükelçiliği Amerikalı gazetecilere söz konusu yazıya dair bir açıklama yaptı.

Haaretz gazetesi, büyükelçiliğin söz konusu açıklamasında teklifin hükümetin görüşünü yansıtmadığını vurguladığını bildirdi.

Açıklamada, Bakan Gila Gamliel'in savaş kabinesi üyesi olmadığı bu nedenle 'karar verme süreçlerinin de dışında olduğu' savunuldu.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Gazze'deki savaşta geride kalan bir buçuk ayda verilerine göre Gazze'de 1.5 Filistinli evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Mısır ve Lübnan kesin bir dille kitlesel göç kabul etmeyeceklerini söylüyor.

Lübnan böylesi bir zorlamayı savaş nedeni olarak göreceğini de kaydediyor.

İSRAİL: CİBALİYE KUŞATMASI TAMAMLANDI

Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampına son 24 saatte birçok hava saldırısı düzenleyen İsrail ordusu, kampın kuşatmasının tamamlandığını açıkladı.

İşgal güçlerinin bir sonraki aşama için hazır olduğunu belirten İsrail ordusu, Cibaliye'de 250 Hamas hedefine saldırı gerçekleştirdiğini savundu.

HİZBULLAH METULLA SALDIRISINI ÜSTLENDİ



Pazartesi günü bir İsrail karakolunu yok eden Lübnan merkezli Hizbullah örgütü, sınırdaki Metulla'da İsrail askerlerinin kullandığı bir evi vurduğunu duyurdu.

Saldırıyı üstlenen Hizbullah, misillemenin İsrail ordusunun sınırdaki Lübnan köylerindeki evleri vurması nedeniyle gerçekleştiğini kaydetti.

8 Ekim tarihinden bu yana İsrail'le çatışan Hizbullah'ın saldırılarında son günlerde bir artış göze çarpıyor. Sınırdaki İsrail mevzilerine her gün ortalama 10 saldırı gerçekleşiyor.

İSRAİL CİBALİYE'DE BİR OKULU HEDEF ALDI, NUSEYRAT'TA CAN KAYBI ARTIYOR

İsrail ordusunun Gazze'deki iki mülteci kampı olan Cibaliye ve Nuseyrat'a gerçekleştirdiği hava saldırılarında tablo netleşiyor.

İsrail jetlerinin Cibaliye'deki bir okulu vurduğu bildiriliyor. Binada İsrail saldırılarından kaçıp okula sığınan Filistinliler vardı.

Al Jazeera, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye'de bir binayı vurması üzerine en az üç Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, kurbanların cesetlerinin bina enkazından çıkarıldığını bildiriyor. Yanı sıra birçok kişinin yıkılan binanın enkazı altında kaldığı tahmin ediliyor.

İsrail savaş uçakları Nuseyrat mülteci kampını gece yarısı bombardımana tuttu. Al Jazeera muhabiri Tarık Ebu Azum, Nuseyrat'ın çok sayıda saldırıya hedef olduğunu aktardı.

Nuseyrat'taki İsrail saldırılarında vurulan iki evde can kaybı 20'ye çıktı.

İsrail jetleri ayrıca kamptaki BM okulunu bombaladı, üç evi daha vurdu.

Nuseyrat mülteci kampı, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde.

İKİ İSRAİL ASKERİ DAHA GAZZE'DE ÖLDÜRÜLDÜ

Ekim ayının son gününde Gazze'yi karadan işgale girişen İsrail ordusu, savaşta iki askerinin daha öldürüldüğünü açıkladı. Ordu açıklamasına göre, çatışmada beş asker de yaralandı.

İsrail'in kara işgalindeki kayıpları 68 askere yükseldi.

ATEŞKES ANLAŞMASI AN MESELESİ



İsrail ve Hamas arasında yapılması günlerdir beklenen ateşkes anlaşmasına dair sabaha karşı açıklamalar geldi.

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye, tekliflerini İsrail tarafına Katar aracılığıyla ilettiklerini bildirdi. 

Al Jazeera yayınına bağlanan Hamas yetkilisi İzzet Rişk, Katar'ın anlaşmayı duyuracağını söyledi. Ateşkesin Gazze'ye yardım kamyonlarının sevk edilmesini ve yaralıların tedavi için diğer ülkelere nakledilmesini kapsadığını da ekledi.

İsrail medyası ise, savaşın durmasını sağlayacak bir anlaşmaya 'yeşil ışık' yakıldığını duyurdu. İsrail medyası bir anlaşmanın hazırlandığını yazdı, Kudüs'ten bildiren Al Jazeera muhabiri Hamdah Salhut medyaya göre anlaşmanın içeriğinin beş günlük ateşkes karşılığında kadın ve çocuk rehinelerin serbest bırakılması olduğunu aktardı. Yanı sıra, İsrail hapishanelerinde tutulan kadın ve çocuk Filistinliler de serbest kalacak.

Al Jazeera muhabiri, İsrail'in çocukları cezaevinde tutan ve askeri mahkemelerde yargılayan dünyadaki tek ülke olduğunu hatırlatıyor.

İsrail'i halihazırda yöneten savaş kabinesinden henüz resmi bir açıklama yok.

AFP haber ajansı ise, ateşkes anlaşmasının 50 ila 100 kadar İsrailli ve diğer ülkelerden rehinenin serbest kalmasını içerdiğini bildirdi. İsrail hapishanelerindeki 300 çocuk ve kadın da anlaşma çerçevesinde özgürlüğüne kavuşacak.

İsrail ve Hamas arasındaki müzakereler Katar'ın arabulucuğunda haftalardır devam ediyordu.

ABD lideri Joe Biden, Hamas'ın duyurusundan saatler önce Gazze'deki bazı rehinelerin bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmanın yakın olduğuna inandığını söyledi. Biden, rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşmanın yakın olup olmadığına ilişkin soruya, "Öyle olduğuna inanıyorum" yanıtını verdi.

Ateşkes anlaşmasına oldukça yaklaşıldığını, Amerikan Washington Post gazetesi Pazar günü yazmıştı.

BASKIN GÖRÜNTÜSÜNDE DİKKAT ÇEKEN UÇAK GEMİSİ DETAYI


Pazartesi günü Kızıldeniz'den Umman Denizi'ne doğru ilerleyen bir gemiye el koyan Yemen'deki Husi grubu, baskının görüntülerini yayınladı.

İran destekli Şii grup, İsrailli şirketlere ait ya da İsrail bayrağı taşıyan ticari gemileri hedef alacağını duyurmasından günler sonra baskın gerçekleşti.

Babülmendep Boğazı'ndan geçen Galaxy Leader isimli dev kargo gemisine helikopterle inen silahlı Husi güçleri, kaptan köşküne girdi.

Husiler 25 mürettebatı bulunan geminin İsrailli bir işadamına ait olduğunu açıkladı. İsrail ise geminin Japonya merkezli olarak işletildiğini ve sahiplerinin İngiliz olduğunu belirtiyor.

Tel Aviv yönetimi ayrıca, gemi kaçırma ile ilgili olarak İran’ın 'terörizm'le suçlayan bir açıklama yaptı.

Japonya’nın Dışişleri Bakanı Pazartesi günü Suudi Arabistan, Umman ve İran ile temas kurulduğunu ve geminin serbest bırakılması çağrısı yapılmasının istendiğini söyledi.

Geminin mürettebatının Romanya, Meksika, Ukrayna ve Filipin gibi farklı ülkelerden olduğu aktarılıyor.

Hamas’ın Beyrut’taki lider kadrosundan Usame Hamdan, Husilerin gemiye el koymasını 'selamlayan' bir açıklama yaptı.

Husi sözcülerinden Muhammed Abdulselam, baskın görüntüleriyle birlikte yayınlanan açıklamasında "Bu yalnızca başlangıç" dedi. Husilerin internet sitesinde yayınlanan açıklamada ayrıca Amerikan uçak gemilerinin hedef tahtasına konulduğu görüldü.

Babülmendep Boğazı’nı kapsayan sular, Süveyş Kanalı’na açılması ile dünya üzerinde en işlek deniz trafiğine sahip bölgelerden biri. Uzmanlar bu bölgede güvenlik endişelerinin yaratacağı kayıplar nedeniyle dünya ekonomisinin etkileneceğini değerlendiriyor. Bu hat üzerinden dünya petrol trafiğinin beşte biri gerçekleşiyor.

AFP ŞOK FOTOĞRAFLARI SERVİS ETTİ



İsrail'in Gazze'deki işgalinde bir buçuk ay geride kaldı, savaşta 13 bin 300 Filistinli İsrail tarafından katledildi. Bombardımanda can veren kurbanların en az 5 bin 600'ü çocuk, 3 bin 550'si kadın.

İsrail 7 Ekim'den bu yana Gazze'nin yanı sıra işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da baskınlarını artırdı. Batı Şeria'daki İsrail saldırılarında 217 Filistinli yaşamını yitirdi.

İsrail hem Gazze hem de Batı Şeria'da yüzlerce insanı da gözaltına aldı. Uluslararası haber ajansı AFP, Gazze'deki işgal güçlerinin gözaltına aldığı Filistinlilerin fotoğraflarını servis etti.

Gözleri beyaz bezle bağlanan Filistinlilerin askeri araçlara bindirildiği karelerin bazılarının çekildiği yer, Gazze'deki Zeytin mahallesi.

ENDONEZYALI GÖNÜLLÜLERLE BAĞLANTI KOPTU



Gazze'nin en büyük tıp tesisi Şifa Hastanesi'ni basan İsrail askerlerinin bir sonraki işgal adımı Endonezya Hastanesi oldu. Tankların çevirdiği hastane bombardımana tutulurken, en az 12 kişi yaşamını yitirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Endonezya Hastanesi'ne İsrail'in düzenlediği saldırıdan dehşete kapıldığını duyurdu. WHO, hastaneden ayrılmak isteyenlere İsrail askerlerinin ateş açtığını da bildirdi.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan hastaneye kimsenin girip çıkmasına izin verilmezken, gönüllü Endonezyalı çalışanlarla ise bağlantı koptu.

Endonezya Dışişleri Bakanlığı, hastanedeki gönüllü öğrenciler Ferid Zenzebil el Eyübi, Rıza Aldilla Kurnivan ve Fikri Rufil Hak'la iletişim kurulamadığını açıkladı.

Endonezyalı yetkililer, Rıza Kurnivan'ın 2013'te Gazze'ye üniversite öğrenimi için geldiğini, diğer iki yardım gönüllüsünün ise 2019'da Filistin topraklarına ayak bastıkları bilgisini verdi.

NUSEYRAT'A HAVA SALDIRISI, CİBALİYE'DE BİR BİNA VURULDU

İsrail savaş uçaklarının Nuseyrat mülteci kampını gece yarısı bombardımana tutmasıyla en az 17 can kaybı var. Yerel yetkililer, kurbanlar arasında çocuklar ve kadınların da bulunduğunu açıkladı. Gazze Şeridi'nin orta kesiminde bulunan mülteci kampında ayrıca çok sayıda yaralı var.

İsrail işgal kuvvetlerinin Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye'de bir binayı vurması üzerine en az üç Filistinli hayatını kaybetti.

Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, kurbanların cesetlerinin bina enkazından çıkarıldığını bildiriyor. Yanı sıra birçok kişinin yıkılan binanın enkazı altında kaldığı tahmin ediliyor.

timeline

Canlı Anlatım Özeti