Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail'den yeni vahşet, sivilleri taradılar! İsrail basını Netanyahu'ya savaş açtı: Artık yeter!

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail'den yeni vahşet, sivilleri taradılar! İsrail basını Netanyahu'ya savaş açtı: Artık yeter!

13.12.2023 - 15:07 | Son Güncellenme:

Al Jazeera, İsrail ordusunun baskın düzenlediği okulda yaptığı katliamı dünyaya duyurdu. Görgü tanıklarının ifadeleri ise yaşanan katliamın boyutunu gözler önüne serdi. Öte yandan Biden'ın Netanyahu'yu çok sert bir şekilde eleştirmesinden sonra İsrail basını da Netanyahu'ya savaş açtı.

İsrail ordusu Gazze'deki işgalin altmış sekizinci gününde en ağır kaybını verdi. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

İSRAİL TANKLARI BÖYLE VURULDU

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 68'inci günde devam ederken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerine karşılık vermeyi sürdürüyor. Kassam Tugayları, Han Yunus ve Zeytun Mahallesi’nde İsrail güçlerine silahlı ve roketli saldırılara ait yeni görüntüleri paylaştı. Görüntülerde, Kassam Tugayları’nın çok sayıda İsrail tankını roketlerle vurduğu görüldü.

ABD ÜSLERİNE SİHA SALDIRISI

Irak ve Suriye’de ABD askerlerinin bulunduğu askeri üslere yönelik saldırılar devam ediyor. Irak’ta İran yanlısı Şii silahlı grupların çatısı altında toplandığı Irak İslami Direnişi tarafından yapılan açıklamada, Suriye-Ürdün-Irak sınır üçgeninde yer alan ABD’ye ait Al-Tanf Üssü’ne ve El-Rukban Üssü’ne silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) saldırı düzenlediği bildirildi. Açıklamada, SİHA’ların üsleri tam isabetle vurduğu belirtildi.

ABD'Lİ SENATÖR'DEN BIDEN'A ÇAĞRI

Yahudi kökenli ABD’li Senatör Bernie Sanders, ABD Başkanı Joe Biden’a yazdığı mektupta, İsrail’e yapılması beklenen 10,1 milyar dolarlık askeri yardımdan vazgeçmesi çağrısında bulunarak, "İsrail'in askeri harekatı modern tarihimizin en karanlık sayfalarından biri olarak hatırlanacak" dedi.

Haberin Devamı
İSRAİL'E ROKET SALDIRISI

İsrail’in Aşdod kentine roket saldırısı düzenlendi. Demir Kubbe hava savunma sistemi roketlere karşılık verirken, fırlatılan 6 roketin imha edildiği aktarıldı. Demir Kubbe tarafından vurulan roketlerden birinin parçası ise bir süpermarkete isabet etti. Süpermarketin çatısını delerek içeri düşen roket parçası maddi hasara neden oldu. Roket saldırısından ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi.

İSRAİL MUHALEFETİ NETANYAHU'YU HEDEF ALDI

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu eleştirerek, "Bu adam ülkenin başında kalmaya devam edemez, bu çok tehlikeli” dedi.

SULLİVAN İSRAİL'İ ZİYARET EDECEK

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 68’inci günde devam ederken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın yarın İsrail’i ziyaret edeceği bildirildi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada, Sullivan’ın iki günlük ziyareti kapsamında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savaş Kabinesi üyelerinin yanı sıra İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya geleceğini aktararak, görüşmelerde İsrail-Filistin arasındaki çatışmalardaki son gelişmelerin ele almasının beklendiğini ifade etti.

Haberin Devamı
15 KİŞİLİK İSRAİL GÜCÜNÜ PUSUYA DÜŞTÜ

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Kudüs Seriyyeleri'nin Gazze'de 15 kişilik İsrail gücüne karşı kurduğu "pusuda" ölen ve yaralananların olduğu bildirildi.

İSRAİL BASININDAN NETANYAHU'YA: GİT!

İsrail'in Haaretz gazetesi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun sorumluluktan kaçtığını ve 7 Ekim olaylarında sorumluluğu yükleyecek birini aradığını belirtti.

Haaretz'de yayınlanan "Kışkırtıcı Netanyahu geri döndü ve şimdi suçlayacak birini arıyor" başlıklı başyazıda, Netanyahu'nun, 7 Ekim olaylarının sorumluluğundan kaçma çabası içinde olduğu ve yaşananların suçunu eski Başbakanlardan İzak Rabin'e yüklemeye çalıştığı ifade edildi.

Netanyahu'nun 7 Ekim'in sorumluluğunu yüklenerek politikalarının bittiğini kabullenmiş şekilde utançla istifa etmesi gerekirken utanmadan diplomatik söylevlerini sürdürdüğü kaydedilen başyazıda, şu ifadelere yer verildi:

"Bu yalan ve nankörlük yeter. İsrail ve Filistin toplumundaki bu kahır ve aşırılık artık yeter. Netanyahu'nun yapması gereken gitmesi. İsrail de şiddet yolları üzerinden bizlerle savaşmayı seçenlere karşı, samimi diplomatik yolu benimsemeli ve demokrasi uğruna şiddetten nefret edenlere ulaşıp elini uzatmalı."

GAZZE'YE SAHRA HASTANESİ DESTEĞİ

İsrail saldırı nedeniyle sağlık sistemi çökme noktasına gelen Gazze Şeridi’nde Katar’ın Refah kentinde Filistin Kızılayı ile işbirliği içinde kurulumuna devam edilen 50 yatak kapasiteli sahra hastanesinde sona gelindi. Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu hastanenin bir hafta içinde faaliyete geçmesinin beklendiği belirtilerek, Filistin Kızılayı'na bağlı sağlık personellerinin hastaneyi yöneteceği aktarıldı.

Haberin Devamı
ABD'DEN İSRAİL ÇIKARMASI

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Perşembe günü İsrail'e gidecek. İsrail Başbakanı Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşmesi beklenen Sullivan'ın ardından gelecek hafta Pentagon Şefi Lloyd Austin de Orta Doğu'ya gelecek.

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Gazze Sağlık Bakanlığı 68 gündür devam eden İsrail saldırılarında Gazze'deki ölü sayısının 18 bin 608'e yükseldiğini duyurdu. Bakanlığın verilerine göre yaralı sayısı 50 bin 594. Öte yandan yine bakanlığın verilerine göre son 24 saatte bölgede 196 kişi yaşamını yitirdi, 499 kişi ise yaralandı, sayısız insan ise hala enkazların altında.

HAMAS: İSRAİL ASKERLERİNİ PUSUYA DÜŞÜRDÜK

Hamas, Gazze'nin merkezinde 15 İsrail askerine bir baskın düzenlediklerini bildirdi. Telegram kanalından yapılan açıklamada konuyla ilgili "15 askerden oluşan Siyonistleri pusuya düşürdük, onlarla çatışık. Bazılarını öldürdük, bazıları ise yaralandı" dedi.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSU YENİDOĞAN BEBEKLERİ BİLE ÖLDÜRDÜ

İsrail askerleri Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan Cibaliye Mülteci Kampı'nın hemen batısındaki Shadia Abu Ghazala Okulu'na baskın düzenledi. Görgü tanıkları, aralarında kadın, çocuk ve bebeklerin de bulunduğu çok sayıda kişinin okula sığınırken İsrail ordusu tarafından vurularak öldürüldüğünü kaydetti.

Al Jazeera tarafından yayınlanan videoda ise dehşet gözler önüne serildi. Birçok cesedin kameraya yansıdığı videoda bir kadın "Bütün erkekleri götürdüler, sonra sınıflara girip kadın ve çocukları öldürdüler" dedi ve ekledi "Aralarında yeni doğan bebeklerde vardı. Bu aileleri katlettiler"

"HAMAS'I ARIYORLARDI"

Saldırıya tanık olan bir başka Gazzeli ise konuyla ilgili "Okul tamamen yok edildi, sınıflarda onlarca ceset bulduk. Füze ve yanlış ateşlemeye dair bir iz görmedik. Yakın mesafeden yapılan atışlarla insanları öldürdüler. İsrail askerleri burada Hamas'ı ararken aileleri öldürdü, hepsini öldürdüler" değerlendirmesinde bulundu.

"ASKERLER AYRILANA KADAR KİMSENİN HABERİ YOKTU"

Söz konusu okuldan ilk bilgileri veren Al Jazeera muhabiri ise "Son günlerin en rahatsız edici görüntülerini gördüm. Bu okul Gazze'nin kuzeyinde bulunuyordu. Okul herhangi bir hava saldırısı ve füzeyle vurulmadı. Burada hayatta kalmaya çalışan insanlar ölü bedenleri İsrail ordusu okuldan ayrılana kadar görmedi" değerlendirmesinde bulundu.

HAMAS: SALDIRILAR DİRENİŞİ DURDURAMAYACAK

Hamas tarafından yayınlanan açıklamada İsrail ordusunun Cenin Mülteci Kampı baskınına yönelik "Bu saldırılar direnişi durduramayacak" ifadesi kullanıldı. Açıklamada ayrıca Batı Şeria'da İsrail'in yaptığı operasyonlar kınandı.

GAZZE'DE AŞI BİTTİ


Fransız haber ajansı AFP'nin bildirdiğine göre Gazzeli yetkililer, çocuklara yönelik aşıların bittiğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı AFP'ye verdiği demeçte, "Büyük bir sağlık felaketinin" önlenmesi için ihtiyaç duyulan aşıların sağlanması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı
AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN İSRAİL'E 'YAPTIRIM' AÇIKLAMASI

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik saldırılardan sorumlu İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulaması fikrine destek verdi. Leyen konuyla ilgili şöyle dedi:

“Batı Şeria'daki saldırılara yönelik yaptırım uygulanmasını destekliyorum. Birilerinin bunlardan sorumlu olması gerekiyor. Bu şiddetin Hamas'a karşı sürdürülen mücadeleyle hiçbir ilgisi yok"

RUSYA'DAN FİLİSTİN-İSRAİL SORUNUNU SONSUZA KADAR ÇÖZECEK FORMÜL



Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e İsrail-Filistin çatışmasına kalıcı bir şekilde çözüm bulmak amacıyla uluslararası bir konferans düzenleme çağrısı yaptı.

Sergey Lavrov, "Bu sorunun sonsuza kadar ve adaletli şekilde çözülmesinin yegane yolu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinin de katılımıyla uluslararası bir konferans düzenlemektir" dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden biri olan Rusya, bir Filistin devletinin kurulmasına destek veriyor. Rusya ile bir diğer daimi üye müttefiki Çin, BMGK'ya sunulan Gazze'de kalıcı ateşkes tasarılarına 'evet' oyu verdi.

İSRAİL YEDEK ASKERLERİN ORDUDAN BİR YIL BOYUNCA AYRILMASINI ENGELLEMEYE HAZIRLANIYOR



Savunma Bakanlığı tarafından İsrail parlamentosuna sunulan bir teklif, orduda bulunan yedek askerlerin emeklilik yaşının bir yıl yükseltilmesini istiyor.

İsrail medyası, düzenlemeyle savaşın ortasında subaylar ve askerlerin ordudan ayrılmasının önüne geçilmesinin hedeflendiğini yazdı.

Buna göre, İsrail ordusunun talebi bir yıl boyunca geçerli olacak.

Halihazırda Gazze'yi karadan işgal eden İsrail ordusunda askerler 40, subaylar 45, özel kuvvetler ise 49 yaşında emekliye ayrılabiliyor.

KILIÇLAR ÇEKİLDİ

7 Ekim'de savaş başlar başlamaz İsrail'in yanında saf tutup halihazırda devam eden işgal için Tel Aviv yönetimine en büyük desteği sunan ABD'de rüzgar tersine dönüyor gibi.

Gazze'deki kara işgalinin bir an önce son bulmasını isteyen Washington, yanı sıra İsrail'in birçok kez dile getirdği 41 kilometrelik Akdeniz kıyı şeridinde tampon bölge kurulmasını ya da bölgenin İsrail ordusunun kontrolünde olmasını kabul etmiyor.

Nitekim, ABD Başkanı Joe Biden savaşın altmış yedinci günü biterken İsrail'e karşı en sert eleştirileri sarf etti. ABD lideri, çoğunluğu çocuk ve kadın 18 bini aşkın Filistinliyi öldüren İsrail'in Gazze'yi 'ayrım gözetmeksizin bombalaması' nedeniyle küresel desteği kaybetmeye başladığını söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile aralarındaki derin görüş ayrılığını ilk kez kamuoyu önünde seslendiren Joe Biden, Tel Aviv'den özellikle iki devletli çözüm konusundaki yaklaşımını değiştirmesini istedi.

NETANYAHU VE EKİBİ ABD'NİN ÖNERİSİNİ REDDEDİYOR

İsrail tarihinin en sağcı hükümetini kuran ve koalisyon ortakları arasında faşist partiler bulunan Netanyahu, neredeyse tüm dünyada kabul gören bir Filistin devletin kurulmasını reddediyor.

On yıllardır süren çatışmayı sona erdirmek için uluslararası toplum tarafından sahiplenilen iki devletli çözüm, İsrail'in yanı sıra bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının önünü açacak.

"Bu hükümet İsrail tarihindeki en muhafazakar hükümet" diyen Joe Biden, İsrail'deki hükümetin kendi işini çok zorlaştırdığını söyledi, "İki devletli bir çözüm istemiyorlar" diye konuştu.

Joe Biden, Biden'ın yorumları savaştan sonra nasıl bir yol izleneceği konusunda ortaya çıkan anlaşmazlıkları yansıtıyor. ABD'nin şu anda İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın bir bölümünü yöneten Filistin Yönetimi'nin Gazze'nin kontrolünü devralması yönündeki ABD önerisine, Netanyahu ve kabinesi karşı cephe alıyor.

ABD Başkanı, İsrail'in Gazze'deki vahşetini dizginlemesi için kendi partisi Demokrat Parti de dahil olmak üzere artan bir baskıyla karşı karşıya. ABD'li üst düzey yetkililer de İsrail'in askeri müdahalesi karşısında artan bir şekilde hoşnutsuzluklarını dile getiriyor.

Beyaz Saray'ın çıkışı, beklendiği gibi uluslararası medya ve İsrail basınında geniş şekilde yankı buldu.

'İSRAİL GÖZARDI EDEMEZ'

BBC'nin deneyimli editörü Jeremy Bowen, 'İsrail Amerikalıları yok sayamaz' başlığını attığı analizinde, Washington'ın Tel Aviv'e yalnızca askeri ve finansal destek sunmadığını, ayrıca diplomatik koruma da sağladığını belirtiyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki son kalıcı ateşkes oylamasını hatırlatan Bowen, teklifi veto eden ABD'nin 'çekimser' kalması halinde İsrail'in uluslararası alanda çok çok zor bir durumda kalacağını kaydetti.

7 Ekim'deki Hamas baskınında yaşanan istihbarat zaafiyeti nedeniyle ateş püskürülen Netanyahu, halihazırda derin bir siyasi sorun içinde. Jeremy Bowen, bu sabah İsrail medyasında mevcut tablo nedeniyle Netanyahu'nun aslında kendi tabanına ve tribünlere oynadığı yönünde çok sayıda yorum olduğunu da ekliyor.

'BIDEN İSRAİL'DE NETANYAHU'DAN DAHA POPÜLER'

Al Jazeera'nın siyasi analisti Mervan Bişara ise, ABD lideri Biden'ın Netanyahu'nun fişini çekmesi gerektiğini söyledi.

İsrail Başbakanı'nın Beyaz Saray'ın savaştan sonraki Gazze planını reddettiğini kaydeden Bişara, Washington ve Tel Aviv arasında büyüyen fikir ayrılığına işaret etti. Al Jazeera analistine göre, Joe Biden'ın artık kalıcı ateşkes de dahil Netanyahu'ya rotasını değiştirmesi için baskı yapmasının vakti geldi.

Mervan Bişara, "Biden İsrail'de Netanyahu'dan daha popüler. Netanyahu İsraillilerin çoğunun güvenine sahip değil. Eğer ABD'nin görüşüne uymayı reddederse, Biden'ın Netanyahu'nun fişini çekmesi gerekiyor" dedi.

WASHINGTON'A REST

Biden'ın sözlerini geniş şekilde haberleştiren Times of Israel, Netanyahu'nun hafta sonu ABD'ye rest çektiği konuşmasını öne çıkardı. Binyamin Netanyahu, Batı Şeria'daki Filistin yönetimi ile Hamas arasındaki tek fark olduğunu savundu. Netanyahu'ya göre, Hamas İsrail'i derhal yok etmek isterken, Batı Şeria'daki Filistin yönetimi bunu aşamalı yapmak istiyor. Times of Israel'e konuşan iki ABD'li yetkili, İsrail Başbakanı ve kabinesinden Filistin yönetimine artan saldırıların Beyaz Saray'ı Netanyahu'nun 'kampanya üslubu'na girdiğine gittikçe artan bir şekilde ikna ettiğini söyledi.

'İSRAİL REHİNELERİ DENİZ SUYUYLA BOĞACAK'

İsrail bir süredir Hamas'a karşı hazırlıklarını yaptığı planı yürürlüğe koydu. Söz konusu planı ABD basını duyururken detaylar kan dondurdu.

PAPA'DAN "ACİL" ATEŞKES ÇAĞRISI

Papa Francis, Gazze'de devam eden savaş konusunda daha önce yaptığı ateşkes çağrısını yineledi ve "İsrail ve Filistinlilerin acıları son bulsun, derhal ateşkes ilan edilsin" dedi.

FÜZE SALDIRISININ AYRINTILARI NETLEŞİYOR



ABD'li bir yetkili, Husilerin bugün stratejik Babelmendep Boğazı yakınlarında bir ticari gemiye doğru iki füze ateşlediğini söyledi.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Marshall Adaları bayrağı taşıyan Ardmore Encounter adlı petrol tankerinin Kızıldeniz ile Akdeniz'i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı'na doğru giderken hedef alındığını bildirdi.

Hindistan'dan yola çıkan gemiye Yemen'in batısını kontrol eden Husilerin füzeleri isabet etmedi. AP, gemide silahlı bir güvenlik ekibinin olduğunu da ekledi.

AP'ye konuşan ABD'li yetkili, Kızıldeniz'deki bir Amerikan savaş gemisinin de Husilerin gönderdiği bir kamikaze drone'u düşürdüğünü aktardı.

Ardmore Encounter adlı petrol tankerinin sahibi olan Ardmore Gemicilik Şirketi, New York Borsası'nda işlem görüyor.

İSRAİL ORDUSUNUN BİR GÜNDEKİ KAYBI 10'A ÇIKTI, ALBAYIN ÖLDÜĞÜNÜ AÇIKLADILAR



Sabah saatlerinde bir yarbay, üç binbaşı ve bir yüzbaşının da aralarında bulunduğu sekiz askerin Salı günü Gazze'de öldürüldüğünü duyuran İsrail ordusu, saatler sonra yeni bir açıklama yaptı.

Buna göre, Gazze'deki çatışmalarda Filistinli gruplar tarafından iki asker daha öldürüldü. Öldürülen askerlerden biri, 44 yaşındaki albay Itzhak Ben Basat. Albay Basat, Golani Tugayı'ndaki komutanlardan biriydi.

Times of Israel, 44 yaşındaki albayın Gazze'deki kara işgalinde öldürülen en yüksek rütbeli İsrailli subay olduğunu yazdı.

Yayın organı, listeye eklenen eklenen albay ve diğer askerin yedi askerin havaya uçtuğu patlamada öldüğünü aktardı.

Times of Israel, İsrailli üst düzey subayların Şucaiyye'de pusuya düşürüldüğünü kaydetti.

BABELMENDEP BOĞAZI'NDA YENİ 'OLAY'



Yemen'in batısını kontrol eden Husilerin Salı günü Norveç bayraklı bir gemiyi füzeyle vurmasıyla alev alan Kızıldeniz'den muhtemelen yeni bir saldırı haberi var.

İngiltere donanmasına bağlı Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları Kuruluşu (UKMTO), Kızıldeniz ile Umman Denizi'ni birbirine bağlayan Babelmendep Boğazı'nda yeni bir 'olay' yaşandığını duyurdu.

Salı günü gerçekleşen Strinda saldırısını ilk duyuran, yine UKMTO olmuştu.

İran destekli Husiler, Afrika kıtasının doğusuyla Arap Yarımadası'nı ayıran Babelmendep Boğazı'ndan İsrail limanlarına giden her gemiyi vuracaklarını duyurdu. Şii grup, geçtiğimiz haftalarda yalnızca İsrail gemilerini hedef alıyordu; Galaxy Leader isimli gemiye el koydular ve İsrailli şirketlere ait birden fazla gemiye füze ateşlediler.

Yeni tehdidin duyurulmasından yalnızca birkaç gün sonra Aden Körfezi'nden Kızıldeniz'e doğru ilerleyen Norveç bayraklı Strinda gemisi stratejik boğazda karadan ateşlenen bir gemisavar füzesinin hedefi oldu. Strinda'nın yardım çağrısına ABD ordusuna ait USS Mason savaş gemisi yanıt verdi.

İsrail ise bugün dört yeni savaş gemisini Kızıldeniz'e konuşlandıracağını duyurdu.

GAZZE'DEN 1047 TÜRK TAHLİYE EDİLDİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada yaklaşık 70 gündür devam eden İsrail-Hamas arasındaki savaş sonrası bölgeden tahliye edilenlere dair bilgi verdi.

Keçeli söz konusu paylaşımında "8 Ekim'den bugüne kadar 1047 vatandaşımız, KKTC vatandaşı ve aile yakınları Gazze'den tahliye edildiler. Tahliye edilenler, sınır kapısının Mısır tarafında diplomatlarımızca karşılanıyor; önce kara yoluyla Kahire’ye, buradan ise hava yoluyla İstanbul’a gelmeleri sağlanıyor." ifadesini kullandı.

İSRAİL'DEN 30 SAAT ARALIKSIZ SALDIRI


İsrail ordusu yaklaşık 30 saattir Cenin Mülteci Kampı'na yönelik saldırı düzenliyor. Saldırıların ne zaman biteceği ise bilinmiyor. İsrail ordusu ayrıca Batı Şeria'daki Nablus, El Halil, Beytüllahim ve Ramallah'da da baskınlar düzenliyor.

NETANYAHU İLE BIDEN KARŞI KARŞIYA

İsrail’in 7 Ekim sonrası başlattığı operasyonları destekleyen ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki görüş ayrılıkları giderek artıyor. Biden, İsrail’in destek kaybettiğini söyledi.

GAZZE'DEKİ 8 BİN KAYIP ENKAZLARIN ALTINDA



Filistinli yetkililer, Gazze'de İsrail saldırısı nedeniyle kayıp olan kişilerin binaların enkazlarında olduğunu bildirdi.

7 Ekim'de başlayan savaş altmış sekizinci gününe girerken, Gazze'de 8 bin Filistinlinin kayıp olduğu bildiriliyor.

Al Jazeera'ye konuşan kaynaklar en fazla sivilin savaşın da yoğun olarak devam ettiği Gazze'nin kuzeyi ve güneyinde olduğunu söyledi.

İsrail bombardımanında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı ise 18 bin 200.

İSRAİL ORDUSU BİR GÜNDE SEKİZ ASKERİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI



Gazze'deki işgal altmış sekizinci gününe girerken, İsrail ordusu en ağır kaybını verdi.

İşgalci İsrail ordusu aralarında bir yarbay, üç binbaşı ve bir yüzbaşının da bulunduğu sekiz askerin son 24 saatte Gazze'deki çatışmalarda öldürüldüğünü açıkladı.

35 yaşındaki yarbay Tomer Grinberg, Golani Tugayı'ndaki bir taburun başında işgale katılıyordu.

Yarbay Grinberg'le birlikte aynı taburdaki binbaşı Roei Meldasi de Gazze'nin kuzeyindeki Şucaiyye'deki patlamada öldü.

Golani Tugayı'ndaki bir başka taburda yer alan binbaşı Moshe Avram Bar ve yüzbaşı Ben Shelly'de aynı patlamanın hedefi oldu.

İsrail hava kuvvetlerinde komutan olan binbaşı Ben Shelyy'de ölen askerler listesinde.

Sekiz askerin bir günde öldürülmesiyle, İsrail ordusunun Gazze'deki kayıpları 113'e çıktı.

İSRAİL SAVAŞ GEMİLERİNİ GÖNDERDİ, GERİLİM TIRMANIYOR



İsrail ordusu, Kızıldeniz'e ilk kez dört yeni savaş gemisi gönderiyor.

Akdeniz'den Kızıldeniz'e doğru yola çıkan gemiler İsrail ordusunun Sa'ar 6 sınıfı korvet filosunun bir parçası.

Times of Israel, bu yılın başlarında söz konusu savaş gemilerinin İsrail'in gaz sahası ve nakliye güzergahlarını korumakla görevli olduğunu bildirdi.

Al Jazeera ise, Yemen'in batısını kontrol eden Husilerin son olarak Norveç bayraklı bir kargo gemisinin füzeyle vurulduğunu hatırlatıyor. Savaşın ilk haftalarında İsrail'in en güneydeki şehri Eilat'a balistik füzeler ve kamikaze drone'lar ateşleyen Husiler, ardından taktik değiştirip İsrailli şirketlere ait gemilere Kızıldeniz ile Umman Denizi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı'nda saldırmaya başladı. Bir gemiye el koyan İran destekli grup, birden fazla gemiye ise kamikaze drone ve füze fırlattı.

Husiler hafta sonu bir adım daha ileri gitti, İsrail limanlarına doğru seyreden bütün gemilerin hedef olacağını ilan etti. Norveç bayraklı Strinda adlı geminin vurulması, tam da bu açıklamadan sonra gerçekleşti.

Al Jazeera, Norveç bayraklı Strinda'nın vurulmasının ardından İsrail'in savaş gemilerini Kızıldeniz'e konuşlandırdığını bildiriyor.

Almanya'da üretilen Sa'ar 6 sınıfı korvetler, İsrail silahlarıyla donatılmış durumda. Söz konusu savaş gemilerinin Akdeniz'den Gazze'ye füzeler ateşlediği görüntüler, İsrail ordusu tarafından paylaşılmıştı.

İSRAİL KANALI 'KIYAMET SONRASI' FOTOĞRAFI PAYLAŞTI



İsrail Kanal 12 muhabiri Nir Dvori tarafından çekilip Telegram'da paylaşılan fotoğraf, New York Times görsel araştırmalar ekibinden Aric Toler'in X platformundaki mesajıyla dünya çapında dolaşıma girdi. Aric Toler, Gazze Şeridi'nde çekilen karenin yerinin bilinmediğini ve başka bir detay da verilmediğini yazdı.

Fotoğrafta yüzlerce Fiilstinlinin bir alana toplandığı ve gözaltına alındığı görülürken, en çarpıcı detay bazı Gazze sakinlerinin İsrail askerinin kullandığı spot ışığı önünde bekletilmesiydi. Çevrede ise İsrail işgal güçlerinin bombardımanla enkaza çevirdiği binalar vardı.

İsrail yanlısı sosyal medya hesapları sarsıcı fotoğrafı kutlama yaparak paylaştı, yüzlerce Hamas üyesi savaşçının teslim olduğunu ileri sürdü.

Filistin yanlısı hesaplar ise tek bir karenin kelimelere ihtiyaç duymadan her şeyi anlattığını belirtti.

Bir kullanıcı, "Evet, dünyanın bunun için bir açıklamaya ihtiyacı var" dedi.

Bir diğeri, "Bu fotoğraf mazinin bir kalıntısı, çağının hakikatini tek bir karede zapteden tarihin görsel bir kanıtı: İsrail ordusu ve Gazzeli siviller" diye yazdı.

Bir başka kullanıcı ise, "Gerçekten dehşet verici... Hatta kıyamet sonrası"yorumunu yaptı.

Çin'in sosyal medya mecrası Weibo'daki bir yorumda ise, "Bugün bu fotoğraf bende çok rahatsız edici şeyler akla getiriyor" denildi.

İSRAİL'E DESTEK ERİYOR! ÜLKE SAYISI 121'DEN 153'E ÇIKTI



Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki oylamalarda ana müttefiki ABD'nin vetosuna güvenen İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na getirilen ateşkes tasarısında ise ezici bir mağlubiyet yaşadı.

Türkiye'nin de sunucuları arasında bulunduğu acil ateşkes isteyen tasarı, Çarşamba gününün ilk saatlerinde oylandı.

193 üyesi bulunan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 153 ülke tasarıya 'evet' oyu verdi. 23 ülke çekimser kalırken, 10 ülke ise 'hayır' oyu kullandı.

'Hayır' oyu verenlerin listesi şöyle: ABD, İsrail, Avusturya, Guatemala, Paraguay, Çekya, Papua Yeni Gine, Liberya, Mikronezya.

Çekimser kalanlar ise, Almanya, Ukrayna, İtalya, İngiltere, Hollanda, Bulgaristan, Gürcistan, Kamerun, Arjantin, Macaristan, Romanya, Uruguay, Panama, Ekvatoryal Gine, Togo, Malavi, Marshall Adaları, Cabo Verde, Tonga, Palau, Litvanya.

BM Genel Kurulu'ndaki bir önceki oylamada ateşkesi destekleyen ülke sayısı 121'di, gece saatlerinde ortaya çıkan sonuç İsrail'in giderek desteğini kaybettiğini gösteriyor.

Ateşkesi destekleyen ülkelerden Avustralya, aldığı pozisyonun nedenlerini açıkladı. Dışişleri Bakanı Penny Wong Gazze'deki vahim durumdan ciddi şekilde endişe duyduklarını belirtti, Avustralya'nın Gazze'ye acil insani yardım ulaştırılması ve rehinelerin serbest bırakılabilmesi için ateşkese destek sunduğunu söyledi.

Oylamadan birkaç saat önce Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada başbakanları kalıcı ateşkesi destekleyen bir ortak açıklama yapmıştı.

timeline

Canlı Anlatım Özeti