Dünya ABD'ye bilgi verildi: 'İsrail rehineleri suyla boğacak'

ABD'ye bilgi verildi: 'İsrail rehineleri suyla boğacak'

13.12.2023 - 12:40 | Son Güncellenme:

İsrail bir süredir Hamas'a karşı hazırlıklarını yaptığı planı yürürlüğe koydu. Söz konusu planı ABD basını duyururken detaylar kan dondurdu.

ABDye bilgi verildi: İsrail rehineleri suyla boğacak

Yaklaşık 70 gün önce 2.3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'nin altı adeta bir yer altı şehri gibi. Yoğun tünel ağı Mısır'dan İsrail'e uzanırken bu tünellerde Hamas kuvvetleri silah, operasyon ve lojistik faaliyetlerini yapıyor. Bazı tüneller yerin 40 metre altına kadar uzanırken Hamas savaşçıları burada hızlıca konum değiştirip İsrail ordusunu sık sık vurabiliyor. İsrail savaşından başından beri tünellerin olduğu bölgeleri sık sık bombardıman yağmuruna tuttu, hatta bu saldırılarda yasaklı silah "Bunker Cluster"ı dahi kullandı. Ancak Hamas tarafından yayınlanan birçok videoda Tel Aviv'in saldırılarının yetersiz olduğu görüldü.

Haberin Devamı

WALL STREET JOURNAL DÜNYAYA DUYURDU

ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre İsrail Gazze'deki "Hamas tünelleri"ne deniz suyu pompalama planına başladı. Habere göre 7 ayrı pompa sisteminden tünellere tuzlu su basılacak ve bu işlem haftalar boyunca sürecek. Konuyla ilgili İsrail Savunma Bakanlığı sözcüsüne bir soru yöneltildi ancak yetkili güvenlik gerekçesiyle cevap vermedi. İsrail şimdiye kadar 800 tünel ağı keşfetti, ancak keşfedilmeyenlerle birlikte Gazze'deki bu ağın çok daha büyük olduğu düşünülüyor.

ABD'YE SALI GÜNÜ BİLGİ VERİLDİ

Haberin devamında İsrail'in bu planı ortaya koymadan ABD'ye dün bilgi verdiği öne sürüldü. Gazete ayrıca operasyonun henüz çok erken bir aşamada olduğunu belirtti ve bu taktiğin faydalı olup olmayacağının henüz gözlemlediğini dile getirdi.

Haberin Devamı

BIDEN'DAN İLK YORUM

ABD Başkanı Joe Biden, dün Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy ile bir basın toplantısı düzenledi. Toplantı sonrası İsrail'in bu planı ile ilgili açıklamalarda bulunan Biden şöyle dedi:

"Tünellere su basma konusuna gelince, tünellerde rehine olmadığı yönünde iddialar var ama kesin olarak bilmiyorum. Şunu biliyorum her sivilin ölümü bizim için net bir trajedidir"

REHİNE YAKINLARI İSYAN ETTİ

WSJ'nin konuyla ilgili yaptığı önceki haberlerde Biden yönetiminin su baskını taktiğine ilişkin görüşleri belirsizdi. Bazı yetkililer endişelerini dile getirirken, ABD tarafından büyük bir tepki gelmedi. İsrail yerel basınında geçtiğimiz hafta yapılan haberlerde ise rehine ailelerinin bu plandan endişe duyduğu belirtildi. Bir İsrailli kadın, kocasının tünellerde esir olarak tutulduğunu belirterek İsrail'e geri dönmemden 3 gün önce kocam benden ayırılarak tünellere götürüldü. Tünellerdeyken siz orayı deniz suyuyla doldurmaktan mı bahsediyorsunuz? Tam onların bulunduğu yerdeki tünel yollarını bombalıyorsunuz." ifadelerini kullandı.