Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... El-Kassam Tugaylarından İsrail askerlerine pusu

Gazze'deki savaşta son dakika... El-Kassam Tugaylarından İsrail askerlerine pusu

09.01.2024 - 09:31 | Son Güncellenme:

Orta Doğu'da bugün gerilim zirveyi gördü. İsrail'in bir gün önce öldürdüğü Hizbullah komutanının cenazesine füzeler ateşledi, Lübnanlı grup ise şok bir yanıt verdi. Öte yandan El-Kassam Tugayları Gazze şeridinden sıcak görüntüleri paylaştı.

Gazze'deki savaşın doksan beşinci gününde İsrail heyetinin Mısır'a gittiği bildiriliyor. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

BLINKEN BASIN TOPLANTISINDA KONUŞTU

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’deki temaslarını tamamlamasının ardından basın toplantısı düzenledi. Blinken, Birleşmiş Milletler’in (BM) çatışmaların sona ermesinin ardından "yerinden edilmiş Filistinlilerin Gazze’nin kuzeyindeki evlerine güvenli bir şekilde dönmeleri" için bir misyon yürüteceğini ifade etti.

Filistinli sivillerin koşullar elverir elvermez evlerine dönmelerine izin verilmesi gerektiğini aktaran Blinken, Filistinlilerin Gazze Şeridi’nin dışına sürülmemeleri gerektiğini vurgulayarak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya bunu açıkça ifade ettiğini açıkladı. Blinken, "Başbakan'a da söylediğim gibi, ABD, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesini savunan her türlü öneriyi kesin bir şekilde reddediyor ve Başbakan bugün bana bunun İsrail hükümetinin politikası olmadığını bir kez daha teyit etti" dedi.

ABD’nin bölgedeki müttefiklerinin kendisine İsrail ile barışın mümkün olduğunu ifade ettiğini belirten Blinken, müttefiklerin bunun iki devletli bir çözümü içeren siyasi bir yoldan geçtiğini aktardıklarını açıkladı.

"Kimse bu çatışmada daha fazla cephenin açıldığını görmek istemiyor"

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların bölgeye yayılmasının kimsenin çıkarına olmadığını belirten Blinken, "Kimse bu çatışmada daha fazla cephenin açıldığını görmek istemiyor" ifadelerini kullanarak, bölge ülkelerinin bunun olmaması için nüfuzlarını kullandıklarını aktardı.

"Kuvvetlerimiz tehdit edilir ya da saldırıya uğrarsa uygun adımları atar, karşılık veririz"

Irak ve Suriye’de ABD askerlerinin bulunduğu üslere yönelik saldırılara ilişkin gelen bir soruya cevap veren Blinken, "Kuvvetlerimiz tehdit edilir ya da saldırıya uğrarsa uygun adımları atar, karşılık veririz" dedi.
Blinken’ın İsrail’in ardından Filistin’in Batı Şeria bölgesine geçmesi ve yarın Ramallah kentinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelmesi bekleniyor.

ÜRDÜN, MISIR VE FİLİSTİN’DEN "GAZZE" KONULU ÜÇLÜ ZİRVE

Ürdün’ün Akabe kentinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Ürdün Kralı 2. Abdullah, Gazze Şeridi’ni ele alacakları üçlü zirve düzenleyecek.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 95’inci günde devam ederken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Ürdün Kralı 2. Abdullah, Akabe kentinde Gazze Şeridi’ni ele alacakları üçlü zirve düzenleyecek. Zirvede, Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların durdurulması, Gazze Şeridi’ne insani yardım sağlamanın yolları ve çatışma sonrası Gazze Şeridi’nin geleceği ele alınacak.

Abbas'ın, zirve öncesi Filistin’in Ramallah kentinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesi bekleniyor.

İSRAİL ASKERLERİNE PUSU

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerine düzenlediği saldırılara dair yeni görüntüler paylaştı.

Haberin Devamı
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN, İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ziyareti kapsamında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savaş Kabinesi ile bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'de temaslarına devam ediyor. Bakan Blinken, başkent Tel Aviv’de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savaş Kabinesi ile bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Bakan Blinken’ın ABD’nin İsrail’e verdiği desteği bir kez daha teyit ettiği belirtilerek, Gazze Şeridi’nde sivillerin korunması ve altyapının zarar görmesinin engellenmesinin önemine vurgu yaptığı ifade edildi.

Görüşmede, esirlerin kurtarılmasına yönelik devam eden çabaların ele alındığını aktarılan açıklamada, ayrıca Gazze Şeridi’ne yönelik insani yardımların da ele alındığı ifade edildi.

Açıklamada, Bakan Blinken’ın iki devletli çözüm ve bölge için kalıcı, sürdürülebilir bir barışa yönelik desteğini yinelediği belirtildi.

HAHAMLARDAN GAZZE PROTESTOSU

ABD’nin New York kentinde bir grup haham, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde bulunan BM Güvenlik Konseyi salonunda ve Genel Kurul salonunda "Gazze Şeridi’nde ateşkes" çağrısıyla protesto düzenledi.


TEK BİR ÇADIRDA 15 KİŞİ YAŞIYOR

Birleşmiş Milletler'in Gazze'deki insani ajansı OCHA, bölgedeki çadırlarda ortalama 15 kişinin yaşadığını bildirdi. Barınmanın yanı sıra bölgede su, hijyen ve sağlık sorunları da yaşanıyor. Bölgedeki yıkılmayan evlerdeki kira fiyatları ise normal fiyatın yüzde sekiz yüz katına çıktı.

Haberin Devamı
"DESTEĞİNİZ İÇİN MİNNETTARIZ"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, başkent Tel Aviv'de İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya geldi. Herzog görüşmenin başında yaptığı açıklamada, "Desteğiniz, İsrail'in güvenliğine olan kararlı bağlılığınız ve İsrail'in bu savaşı kazanmasını sağladığınız için size minnettarız" ifadelerini kullandı. Herzog, "Perşembe günü Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davası başlayacak. Bu iddiadan daha iğrenç ve akıl almaz bir şey olamaz. Uluslararası Adalet Divanı'nda olacağız ve meşru müdafaa hakkımızı savunacağız" dedi.

GAZZE'DE SON 24 SAATTE 126 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

AFP haber ajansının haberine göre Gazze'deki sağlık bakanlığı, son 24 saatte 126 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Bakanlık, çatışmaların üç ay önce başlamasından bu yana toplam ölü sayısının en az 23.210'a çıktığını da açıklamasına ekledi. Yanı sıra, toplam 59.167 kişinin yaralandığı da belirtildi. 

BİR GÜNDE ÖLDÜRÜLEN İSRAİL ASKERİ SAYISI 9'A ÇIKTI



İsrail ordusu, öğle saatlerinde beş askerin daha Gazze'deki işgalde öldürüldüğünü açıkladı.

İki yüzbaşının da bulunduğu askerlerin ölümüyle, İsrail'in bir gündeki kaybı dokuz askere çıktı.

Ekim ayı sonundan bu yana Gazze'yi karadan işgal eden İsrail ordusunun toplam kaybı ise, 185'e yükseldi.

24 saatte dokuz asker ölümü, işgal ordusunun en ağır kayıplarından biri.

Times of Israel, askerlerden altısının Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el Bureyc'de Pazartesi günü gerçekleşen patlamada öldüğünü bildirdi.

Söz konusu patlama gündüz vakti İsrail yayın organının ordu muhabiri tarafından görüntülendi.

Haberin Devamı
MİSİLLEME SAVAŞI BAŞLADI! İSRAİL CENAZEYİ VURDU



Lübnan'nın başkenti Beyrut'taki Dahiye semtinde 2 Ocak Salı akşam saatlerinde gerçekleşen patlamalar, bir dizi saldırıyı tetikledi.

İsrail'e ait drone ya da savaş uçağından ateşlenen üç füze Hamas'ın iki numarası Salih Aruri'yi vurdu. Aruri'nin yanındaki Kassam Tugayları komutanlarının da öldüğü suikastın gerçekleştiği semt, Hizbullah'ın kalesiydi.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah misillemede bulunacağını duyurdu, Gazze'deki savaşın tüm bölgeyi sarabileceği korkusu giderek arttı.

Aslında Hizbullah ve İsrail ordusu 8 Ekim'den bu yana Lübnan sınırında çatışıyordu ancak çatışmalar sınır hattının dışına nadiren çıktı.

6 Ocak Cumartesi günü Hizbullah İsrail'e 62 roket birden fırlattı. Füzelerin hedefinde, Meron Dağı'nda konuşlu İsrail hava kontrol üssü vardı.

İsrail ordusu için fazlasıyla stratejik önemi olan Meron üssünün vurulduğu, bir gün sonraki resmi açıklamayla doğrulandı.


EN ÜST DÜZEY HİZBULLAH KOMUTANI

İran ve müttefiklerinde bayram havası estiren Meron saldırısını ise, İsrail'in misillemesi takip etti. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın önemli komutanlarından Vissam el Tavil'in içinde bulunduğu aracı drone'dan ateşlenen füzeyle hedef aldı.

Hizbullah'ın elit Rıdvan gücü komutanı Tavil'in bilinen adı Cevad'dı. Cevad, 8 Ekim'den beri İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hizbullah komutanı oldu.

BU KEZ ADRES GUNDURİYE

Lübnan medyası ise, bugün İsrail'i ait bir silahlı insansız hava aracının bir kez daha bir aracı vurduğunu duyurdu. İsrail sınırına 10 kilometre mesafedeki Gunduriye'de gerçekleşen saldırıda çok sayıda can kaybı ve yaralı olduğu bildiriliyor.

İsrail'in Vissam Tavil'in cenaze törenini vurduğu ortaya çıktı. Lübnan medyasına yansıyan haberlerde, İsrail silahlı insansız hava aracının hedef aldığı otomobil, Tavil'in evinin yanındaydı.

Cenaze töreninin başlamasına dakikalar kala, İsrail saldırısı gerçekleşti. Saldırıda üç üst düzey Hizbullah komutanının öldüğü bilgisi var.

HİZBULLAH: İSRAİL KUZEY KOMUTANLIĞINI VURDUK

Dakikalar sonra Hizbullah'tan bir misilleme daha geldi. Lübnanlı grup, İsrail ordusunun kuzey komutanlığı karargahını dronelarla vurduğunu duyurdu. Hizbullah'ın açıklamasında, Safed'deki komutanlığı hedef alan saldırının Aruri ve Tavil suikastlarına yanıt olduğu vurgulandı.

İsrail ordusu, gün içinde saldırıyı doğruladı.

Lübnan'ın güneyinden bildiren Al Jazeera muhabiri Zeyna Hodr, 'Hizbullah, İsrail'in üst düzey komutanını öldürmesine nasıl karşılık verecek?' sorusunu yanıtlıyor. Hizbullah'ın çok zor bir durumda kaldığını belirten Hodr, eğer karşılık verilmezse caydırıcılığın aşınacağını vurguluyor.

Salih Aruri'nin öldürülmesini hatırlatarak bir haftada ikinci üst düzey suikastın gerçekleştiğini kaydeden Zeyna Hodr, Hizbullah'ın ilk misillemesi olan Meron hava kontrol üssünün vurulmasının İsrail'i caydırmamış gibi göründüğünü söyledi.

Hizbullah'ın geride kalan doksan dört günde saldırıların çapını ayarlayarak topyekun savaştan kaçınmayı denediğini aktaran Al Jazeera muhabiri, "Ancak günün sonunda Hizbullah İsrail'in canını yakabilir. Tel Aviv'e, Hayfay'ya ya da İsrail'in herhangi bir yerine inebilecek füze ateşleyebilir. Ancak İsrail de Lübnan'ın canını yakabilir ve ülkeyi yok edebilir" dedi.

İsrail'in bir hafta içerisinde İran tarafından 'direniş ekseni' olarak tanımlanan güçlerin komutanlarına beş ayrı suikast girişiminde buluduğunu bildiren Hodr, "Hizbullah'ın şüphesiz yanıt vermesi gerekecek. Ancak bekleyip görmemiz gerekecek, hala bir ayarlama mı olacak veya muhtemel bir tırmanmaya mı yol açacak?" sorusunu yöneltti.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 23 BİNİ GEÇTİ

Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 23 bin 210’a, yaralı sayısının ise 59 bin 167 yükseldiğini açıkladı. Bakanlık son 24 saatte gerçekleştirilen saldırılarda ise 126 kişinin hayatını kaybettiğini, 241 kişinin de yaralandığını bildirdi.

'ABD ORDUSU SALDIRIYI ÖNLEDİ'

Irak ordusundan konuşan iki kaynağa göre ABD ordusu, Batı Irak'ta ABD ve diğer uluslararası güçlere ev sahipliği yapan Ayn el Esad hava üssüne düzenlenen saldırıyı önledi. Kaynaklar saldırının küçük bir kamyonun arkasına sabitlenmiş bir roketatarın, üssün yaklaşık 7 km doğusunda fark edildiğini ve ateşlenmeye hazır olduğunu belirtti.

Haberin Devamı
İRAN: İSRAİL'İN İŞLEDİĞİ SUÇLAR TARİH BOYUNCA HATIRLANACAK


İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney bir gün İsrail'in varlığının sona ereceğini ancak Filistinlilere yönelik eylemlerinin hatırlanacağını söyledi. Hamaney açıklamalarında "İsrail'in işlediği suçlar tarih boyunca hatırlanacak, siyonist rejim düşüp yok edilecek" dedi. ve Hamas'ın savaşı kazanacağını öngördüğünü aktardı.

İSRAİL ORDUSUNDAN DEHŞET VEREN GÖRÜNTÜ

İsrail ordusu Tulkerim Mülteci Kampı'na baskın düzenledi, 3 kişiyi öldürdü. Amatör kameralar ise bir İsrail zırhlısının yerde yatan Filistinlinin üzerinden geçtiğini kaydetti.

SON 24 SAATTE EL AKSA HASTANESİNE 57 CENAZE GETİRİLDİ

Gazze Şeridi'nin ortasındaki Deyr el Belah'ta bulunan El Aksa Hastanesi'ne onlarca yeni cenaze getirildi.

Filistinli yetkililer, Pazartesi günü İsrail saldırılarında hayatını kaybeden 73 kurbanın cenazesinin getirildiği hastaneye, bugün ise 57 yeni cenaze taşındığını bildirdi.

Bugün ayrıca işgal güçlerinin saldırılarında yaralanan 62 Filistinli tedavi için hastaneye getirildi.

El Aksa, Gazze'nin orta bölgesindeki en büyük hastane.

Haberin Devamı
İSRAİLLİLER REHİNE TAKASINI GÖRÜŞMEK ÜZERE MISIR'DA

Mısırlı yetkililer, El Arabi El Cedid gazetesine İsrail güvenlik heyetinin Kahire'ye geldiğini doğruladı.

İsrail heyeti, Mısır'da Gazze'de Hamas'ın elinde tuttuğu rehinelerin serbest bırakılması için müzakereleri sürdürecek.

Mısır'daki ateşkes ve rehine görüşmeleri, Hamas'ın iki numarası Salih Aruri'nin Beyrut'ta suikasta uğramasıyla askıya alınmıştı.

İsrail hükümeti sözcüsü Eylon Levy ise, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Hamas’la ateşkes ihtimali olmadığını söylemişti.

Kahire yönetiminin üç aşamalı ateşkes planı Hamas tarafından reddedilmişti.

Gazze'yi 2007 yılından bu yana yöneten Hamas, 7 Ekim'deki eşi benzeri olmayan baskında aralarında yabancıların da bulunduğu 240'tan fazla kişiyi rehin almıştı. Bir haftalık geçici ateşkeste 100'den fazla rehine bırakıldı, Hamas'ın elinde şu an 128 rehine bulunduğu tahmin ediliyor.

DÖRT İSRAİL ASKERİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ



İşgal ordusu, Gazze'de dört askerinin daha Filistinli gruplar tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Böylece, Ekim ayı sonunda başlayan kara işgalinde ölen İsrail askeri sayısı 180'e yükseldi.

Resmi açıklamaya göre, Gazze'deki çatışmalarda yaralanan çok sayıda asker de hastaneye kaldırıldı.

TULKERİM'DE DRONE SALDIRISI

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da birçok kent ve kasaba geceyi yine baskınlarla geçirdi, Tulkerim'de bu sabah şiddetli çatışmalar yaşandı.

Al Jazeera, Ramallah'tan Cenin'e, El Halil'den Tulkerim'e birçok noktada baskınların gerçekleştiğini bildirdi.

İsrail işgal güçlerinin birkaç haftadır özel olarak hedef aldığı Tulkerim'de, drone saldırısını İsrail askerlerinin üç Filistinliyi vurarak öldürmesi izledi.

Bir İsrail zırhlı aracının yerde yatan bir Filistinliyi ezerek üstünden geçmesi tansiyonu daha da yükseltti.

Nur Şems mülteci kampındaki baskında Aksa Şehitleri Tugayı ile İsrail işgal birlikleri şiddetli şekilde çatıştı.

Yerel medya, işgal güçlerinin Nur Şems kampını bombaladığını aktardı.

Al Jazeera muhabiri Hamdah Salhut, sabah saatlerinde halen baskının devam ettiğini, çok sayıda Tulkerim sakininin yaralandığını aktardı. Nur Şems kampına doğru çok sayıda ambulansın gittiği görüldü.

Sosyal medyada paylaşılan bir görüntüde ise, İsrail'e ait bir buldozerin patlayıcı ile havaya uçurulduğu görüldü.

Tulkerim, Batı Şeria ile İsrail sınırının sıfır noktasında bulunuyor.

7 Ekim'de başlayan savaşta Batı Şeria''daki baskınlarda en az 340 Filistinli hayatını kaybetti, can kayıplarının 60'ı Tulkerim'den. İsrail işgal ordusu, bir haftalık geçici ateşkeste bile baskınlara ara vermedi.

POLITICO: ABD, SAVAŞIN GENİŞLEME İHTİMALİNE HAZIRLANIYOR



Politico dergisi, 'Gazze'deki savaş genişleyebilir. Biden yönetimi bunun için hazırlanıyor' başlığıylabir haber yayımladı. Politico'ya göre, bu gelişme yeniden seçilmek için çetin bir kampanya yürüten Başkan Joe Biden'ı karmakarışık bir Orta Doğu çatışmasının merkezine koyabilir.

Dergiye konuşan konuya dair bilgisi olan dört kaynak arasında üst düzey bir yetkili de var. Kaynaklara göre, ABD'yi bir Orta Doğu savaşına çekme potansiyeli bulunan senaryolar Washington'da konuşuluyor.

Söz konusu kaynaklar, Kızıldeniz'den geçen ticari gemilere saldıran Yemenli Husilere karşı misilleme planları hazırlandığını söyledi.

Yanı sıra, İran destekli gruplar tarafından Suriye ve Irak'taki ABD askeri üslerine aralıksız devam eden saldırıları tahmin edip engellemenin yolları aranıyor.

Habere göre, Washington perde arkasında Tahran'ın haftalardır ikna emeye denedi ancak bu hamle başarısız oldu. İran'ın vekil güçlerinin önümüzdeki günlerde saldırılarını daha da artırması bekleniyor.

Lübnan, Irak ve İran'daki saldırılar ve patlamaların Biden yönetimindeki bazı isimleri savaşın Gazze sınırlarını aştığına çoktan ikna ettiğini belirten Politico, ABD'nin senaryoyu aylardır engellemeye çalıştığını hatırlattı.

Yaklaşan Amerikan seçimlerinde 'ABD toprakları dışındaki savaşlara ne kadar müdahil olmalı?' sorusunun kritik olabileceği yorumunu yapan dergi, mevcut tabloda ABD'nin eninde sonunda savaşa müdahale edeceği korkusunun Washington'a yansımalarını yazdı.

Habere göre, saldırıya uğrayacak muhtemel Amerikan hedefleri ve ABD'nin misilleme senaryoları hazırlandı. Şiddetin tırmanacağı korkusuyla verilen emirler, ABD'nin çatışmaya müdahale etmek zorunda kalacağı korkusunu gösteriyor.

Özellikle Kızıldeniz'i işaret eden Politico, bir ABD'li yetkilinin sözlerine yer verdi:

"Bizim görüşümüze göre, en endişe duyulacak şey Husilerin bir gemiyi batırma ihtimali. Sonra ne olur?"

BIDEN'IN KONUŞMASI ATEŞKES ÇAĞRILARIYLA BÖLÜNDÜ



ABD Başkanı Joe Biden'ın Güney Carolina eyaletinde Emanuel Ame Kilisesi'nde yaptığı konuşma 'Filistin'de ateşkes' çağrılarıyla kesildi.

Slogan atanlar kiliseden çıkarılırken, kilisede kalan kalabalık bu yıl yapılacak başkanlık seçimlerine gönderme yaparak, 'Dört yıl daha!' sloganı atarak Biden'a destek oldu.

Joe Biden Filistin'de ateşkes isteyenlerin öfkelerini anladığını belirterek İsrail'in Gazze'den çıkması için 'usulca çalıştığını' söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Cumartesi günü Türkiye'den başladığı Orta Doğu turu kapsamında bugün İsrail'de olacak.