Dünya Vnukovo kabusu! Moskova güne patlama sesleriyle uyandı

Vnukovo kabusu! Moskova güne patlama sesleriyle uyandı

04.07.2023 - 11:45 | Son Güncellenme:

Rusya'nın başkentindeki üç uluslararası havalimanından biri olan Vnukovo çevresindeki patlamalar, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerden havalanan uçakları etkiledi.

Vnukovo kabusu Moskova güne patlama sesleriyle uyandı

Vladimir Putin'in Rus tanklarına Ukrayna'yı işgal emri vermesinin üzerinden on altı aydan fazla bir süre geçti, yeryüzünü geri dönülemez şekilde değiştiren savaşta Rusya'nın başkenti Moskova'da korku dolu bir sabah yaşandı.

Haberin Devamı

Helikopterler, jetler ve tanklarla başlayan savaşta kısa sürede füzeler ve silahlı insansız hava araçları öne çıktı. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Rus anakarası ile Kırım Yarımadası'nı birbirine bağlayan Kerç Köprüsü'nün havaya uçurulmasını, Rusların radikal taktik değişikliği izledi. Ukrayna'nın elektrik ve diğer kritik enerji altyapı tesislerine füze yağdıran Rusya'nın hamlesine, Kiev yönetimini destekleyen Batılı ülkelerin işgalin ilk aylarında kimsenin hayal edemeyeceği yanıtı geldi.

Aralarında Patriot hava savunma sisteminin de bulunduğu üst düzey füze sistemleri Ukrayna'ya konuşlandırıldı. Rusya'nın İran üretimi dronelar ve uzun menzilli füzelerle saçtığı dehşetin önüne geçilirken, Ukrayna ordusu yine Batılı müttefiklerinden elde ettiği tanklarla ilkbaharda karşı taarruza girişti.

Haberin Devamı

WAGNER KRİZİ ŞİMDİLİK DİNDİ

Karşı taarruzun ortasında Rusya'da askeri ayaklanma patlak verdi, paralı asker Wagner Grubu'nun lideri Yevgeni Prigojin birliklerini Ukrayna'dan çekip Rusya'nın güneyindeki Rostov kentini ele geçirdi. Wagner paralı askerleri Moskova'nın 200 kilometre yakınına kadar ulaşırken, Soğuk Savaş'ın bitiminden bu yana en uzun 24 saatini yaşayan Rusya'daki fırtına Prigojin'in Belarus'a sürgüne gitmesiyle dindi.

Vnukovo kabusu Moskova güne patlama sesleriyle uyandı

İşgal ettiği toprakların büyük bölümünden çekilmek zorunda kalan Rus ordusu, şu anda yalnızca Donetsk'le Kırım Yarımadası arasındaki kara bağlantısını sağlayan güney hattını elinde tutuyor. Ukrayna'nın karşı taarruzunun Rus savunma hattını yarıp yaramayacağı belirsizliğini korurken, Rusya'nın başkenti Moskova bu sabaha patlama sesleriyle uyandı.

ADRES VNUKOVO HAVALİMANI

Mayıs ayında Kremlin Sarayı'nın üstünde gerçekleşen patlamayla ilk kez Ukrayna tehdidini başkentin kalbinde hisseden Rusya'nın bu kez gözünü çevirdiği yer, Moskova yakınlarındaki Vnukovo Havalimanı oldu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Moskova'yı hedef alan bir silahlı insansız hava saldırısı başlattığını ve Vnukovo Havalimanı'ndaki uçuşların başka havalimanlarına yönlendirildiğini duyurdu.

Vnukovo kabusu Moskova güne patlama sesleriyle uyandı

Moskova'nın üç uluslararası havalimanından biri olan Vnukova'daki yönlendirmelerden, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'dan gelen uçakların etkilendiği bildiriliyor.

Haberin Devamı

Rus resmi haber ajansı RIA, sabah 06.30'da servis ettiği haberde Moskova yakınlarında drone'ların düşürüldüğünü doğruladı. TASS haber ajansı ise, dakikalar sonra bir başka drone'un Kaluga bölgesinde düşürüldüğünü bildirdi.

Vnukovo kabusu Moskova güne patlama sesleriyle uyandı

HAVA ÜSSÜ VAR

Sosyal medyada Vnukovo'nın daha batısındaki Kubinka'da da patlamalar olduğunu gösteren videolar paylaşıldı. Bir hava üssünün yer aldığı Kubinka'da bir hava indirme kıtasının bulunduğu da biliniyordu. TASS, silahlı insansız hava aracının söz konusu üssün bulunduğu bölgeye düştüğünü kaydetti.

Günün hayli erken ağardığı Moskova çevresinde gökyüzüne yükselen siyah dumanlar da sosyal medyaya yansıdı. Telegram hesapları, Moskova yakınındaki Krivosheino köyünde yangın çıktığını bildirdi. Bir binaya isabet eden drone parçalarının yangına yol açtığı belirtiliyor.

İlerleyen saatlerde bir açıklama daha yapan Rusya Savunma Bakanlığı, başkent Moskova'nın Ukrayna tarafından havalandırılan beş drone ile hedef alındığını, tüm silahlı insansız hava araçlarının düşürüldüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Kiev yönetimi, daha önceki vakalarda olduğu gibi henüz resmi bir açıklama yapmış değil ve sorumluluğu üstlenmedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Kiev yönetiminin sivil uçuşların gerçekleştiği bir havalimanını hedef aldığını kaydedip saldırıları 'terör eylemi' olarak niteledi.

Vnukovo kabusu Moskova güne patlama sesleriyle uyandı

SUMİ'DE CAN KAYBI ARTTI

Rus birliklerinden henüz işgalin ikinci ayı dolmadan kurtarılan sınır kenti Sumi'de Pazartesi günü gerçekleşen drone saldırısında ise can kaybı arttı. Rus ordusu, Ukrayna'nın doğusundaki şehri Pazartesi günü silahlı insansız hava araçlarıyla hedef aldı. Yerel yetkililer, can kaybının üçe yükseldiğini, 21 yaralıdan dördünün halen hastanede tedavi gördüğü bilgisini veriyor.

24 Şubat 2022'de başlayan Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin iki taraftan da yüz binlerce can kaybına yol açtığı tahmin ediliyor. Batılı istihbarat örgütleri, Rus ordusunun 220 binden fazla askerini yitirdiğini belirtiyor. Söz konusu rakam, cephede ölen ya da yaralanıp savaşamayacak duruma gelen askerleri gösteriyor. Binlerce sivilin Rus füzeleriyle vurulduğu Ukrayna'da ise ordunun verdiği kayıpların on binleri bulduğu belirtiliyor.