Dünya NATO’dan Ukrayna’ya 100 milyar dolar

NATO’dan Ukrayna’ya 100 milyar dolar

04.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Brüksel’de toplanan NATO dışişleri bakanları, ABD seçimlerinde Donald Trump’ın yeniden işbaşına gelme ihtimaline karşı Ukrayna’ya 100 milyar dolarlık kalıcı bir paketi ele alıyor.

NATO’dan Ukrayna’ya 100 milyar dolar

Güldener Sonumut / Brüksel - İlkbahar toplantısı için Brüksel’de bir araya gelen NATO dışişleri bakanları, Ukrayna’ya verilecek askeri ve mali yardımı “bir an önce” kurumsallaştırma çabasında. Toplantı öncesi açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, müttefiklerin Ukrayna’ya verdikleri ikili düzeydeki yardımları kalıcı ve akıcı hale getirmeyi, kurumsallaştırmayı hedeflediklerin bildirdi.

Haberin Devamı

Ukrayna’nın acil ihtiyaçlarının karşılanmamasının, savaşın gidişatını değiştirebileceği vurgulayan Stoltenberg, “Bu nedenle desteğimizin dinamiklerini değiştirmemiz gerekiyor” dedi. NATO’nun askeri uzmanları, Almanya’nın Ramstein kentindeki NATO Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ABD önderliğinde toplanan Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısını, NATO şemsiyesi altında kurumsallaştırmayı hedefleyen Stoltenberg’in, Ukrayna’ya verilecek yardımların sürekliliğini sağlamak amacıyla 100 milyar dolarlık bir fon kurulmasını istediğini belirtiyor.

Engellenmesin diye

100 milyar dolarlık fonun detaylarına değinmeyen Stoltenberg, Ukrayna’ya verilecek mali ve askeri yardımı daha kalıcı, öngörülebilir kılmayı hedeflediklerini dile getirdi, bu konudaki kararın, Temmuz ayında ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenecek liderleri zirvesinde karara bağlanacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Milliyet’e açıklamalarda bulunan NATO kaynakları, İttifak’ın Ukrayna’ya yönelik desteğinin uzun soluklu olacağı mesajını Rusya’ya iletmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Bununla birlikte Ukrayna’ya yönelik güven tazelemeyi hedefleyen NATO, İttifak’ın Ukrayna’ya askeri desteğinin, ABD’deki başkanlık seçimlerini Donald Trump’ın kazanması halinde bile aksamaya uğramayacak şekilde kurumsallaştırmayı amaçlıyor.

Bu arada NATO-Ukrayna Konsey toplantısı çerçevesinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba ile bir araya gelecek bakanlar, İttifak’ın Kiev yönetimine desteğini yineleyecek. Kuleba’nın da, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in seferberlik yaşını 25’e düşürerek, muharip asker sayısını artırma çabasının karşılıksız kalmaması gerektiğini hatırlatıp, müttefiklerin Ukrayna’ya mühimmat desteğini artırması gerektiğine dikkat çekecek.

NATO’dan Ukrayna’ya 100 milyar dolar

İsveç ilk kez üye olarak katıldı

Kuzey Atlantik Konseyi Dışişleri Bakanları Toplantısı’na ilk kez üye ülke temsilcisi olarak katılan İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Konsey salonunda, Türk mevkidaşı Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İspanyol Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares Bueno’nun arasına oturdu. Billström’ün, toplantı öncesi Fidan’la ayaküstü neşeli şekilde sohbet etmesi de dikkat çekti.

Haberin Devamı

Fidan, Cameron ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO Dışişleri Bakanları toplantısı marjında İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile görüştü. Görüşmede savunma sanayii alanındaki iş birliği konuları da ele alındı. İki bakan, Gazze’deki son gelişmeler ve insani yardım ulaştırılması konusunda atılabilecek adımları da görüştü. Fidan, dün ayrıca Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile de görüştü. 

Blinken’in uçağı arızalandı

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi Fransa’nın başkenti Paris’te temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in uçağı arızalandı. Paris’ten Brüksel’e karayoluyla gelen Blinken, kendisine sağlanan eskortlu özel konvoyla toplantıya zamanında yetişti.