Dünya Hiç kimse fark etmedi: Putin gizlice kovdu!

Hiç kimse fark etmedi: Putin gizlice kovdu!

23.08.2023 - 09:50 | Son Güncellenme:

Wagner ayaklanmasından bu yana bir kez bile görünmeyen 'General Armageddon'un akıbeti belli oldu, Rus resmi haber ajansı RIA bugün haberleri doğrulamak zorunda kaldı.

Hiç kimse fark etmedi: Putin gizlice kovdu

Yarın itibarıyla on sekizinci ayı dolacak Rusya'nın Ukrayna işgalinde Rus ordusu halihazırda yalnızca ele geçirdiği bölgeleri savunuyor. Amerikan New York Times gazetesi, yaz başında karşı taarruza geçen ve henüz Rus işgalcilerin 1000 kilometreyi aşan ana savunma hattını yaramayan Ukrayna ordusuna bir tavsiye geldiğini bildiriyor.

Haberin Devamı

Habere göre, ABD'li stratejistler Ukraynalılara upuzun hatta güney cephesine odaklanmalarını önerdi. Stratejistler Ukrayna birliklerinin fazlasıyla dağınık olduğunu ve en iyi muharebe gruplarının da aralarında bulunduğu binlerce askerin yanlış yerlerde savaştığını düşünüyor.

New York Times'a konuşan isimler, karşı taarruzun ana hedefinin Vladimir Putin'in 2014 yılında el koyduğu Kırım Yarımadası ile Rusya arasındaki kara hattını koparmak olduğunu, Ukraynalıların bunun yerine birlikleri doğu ve güney cephesi arasında paylaştırdığını söyledi. Haberde işaret edilen ana nokta ise, güneydeki Melitopol şehri. Rus mayın tarlalarının temizleyip savunma hattının kırılması, Ukrayna birliklerini Azak Denizi kıyısına ulaştırabilir.

Haberin Devamı

Gazete ayrıca, 10 Ağustos'ta gerçekleşen bir toplantının detaylarını sayfasına taşıdı. Buna göre, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, İngiliz mevkidaşı Tony Radakin, ABD'nin Avrupa Kuvvetleri Komutanı Christopher Cavoli Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valery Zaluzhniy'e güneye odaklanmasını önerdi. New York Times, Batılı askeri yetkililerden gelen bu tavsiyenin Ukrayna tarafından kabul edildiğini belirtiyor.

Hiç kimse fark etmedi: Putin gizlice kovdu

İKİ AYDIR BİR KEZ BİLE GÖRÜNMEDİ

Ukrayna'nın Rus şehirlerine ve askeri üslerine insansız hava araçlarıyla saldırmasının şokunu atlatamayan Rusya'da ise, tam iki aydır ortalıkta bir kez olsun bile görünmeyen 'General Armageddon'un kovulduğu ortaya çıktı.

Kremlin Haziran ayı sonunda paralı askerler Wagner Grubu'nun ayaklanmasıyla sarsıldı, Wagner'in patronu Yevgeniy Prigojin'e yakınlığıyla bilinen General Sergey Surovikin'den ise bir daha haber alınamadı. Fiili olarak Ukrayna işgalini yöneten ve Suriye'de uyguladığı şiddet nedeniyle Rus medyası tarafından 'General Armageddon' lakabı takılan Surovikin, en son 24 Haziran günü Wagner'in lideri Prigojin'e ayaklanmayı durdurmasını söylediği bir video kaydında göründü.

Söz konusu tarihten bu yana ne sosyal medyada ne de Rus basınında bir kez bile görünmeyen general Surovikin'in kaybolması üzerine, ayaklanmadan haberdar olduğu dedikodusu kısa sürede yayıldı.

Haberin Devamı

LEFORTOVO'DA TUTULDU

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'da Savunma Komitesi Başkanlığı görevini yürüten Andrey Kartapolov'un Temmuz başında sosyal medyada paylaşılan bir videosu, gözden kaçacak gibi değildi. Karapatolov'un "Sergey Surovikin halihazırda dinleniyor, şimdilik müsait değil" cümlesi soru işaretlerini daha da büyüttü.

Hiç kimse fark etmedi: Putin gizlice kovdu

Kremlin kontrolündeki askeri bloggerlar ve medya ise, General Armageddon'un gözaltına alınıp tutuklanabileceğini yazdı. Rusya Genelkurmay Başkanlığı'na yakınlığıyla bilinen Rybar hesabı, Surovikin'in Lefortovo'daki gözaltı merkezinde tutulup sorgulandığını, bir süre sonra eşiyle telefonda konuşmasına izin verildiğini bildirdi.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, General Surovikin'le birlikte 13 üst düzey ismin daha tutuklanıp sorgulandığını duyurdu.

Hiç kimse fark etmedi: Putin gizlice kovdu

622 SAYILI KARARNAME

Kremlin General Armagedon'un akıbetine dair yorum yapmayı reddederken, haftalar sonra dünya medyasında manşetlere çekilen gelişme yaşandı. 2017'den bu yana resmi unvanı Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı olan Surovikin'in Vladimir Putin tarafından kovulduğu önce Telegram kanallarında yazılıp çizildi. Hemen ardından Putin'in vaftiz kızı ve televizyon sunucusu Ksenia Sobchak, general Sergey Surovikin'in gizli bir kararnameyle görevinden alındığını bildirdi.

Haberin Devamı

BBC, geçen hafta yayımlanan başkanlık kararnamelerinden birinin gözden kaçtığını, 17 Ağustos'ta yayımlanan 622 sayılı kararnamenin fahri bir isimle basıldığını, konu başlığının ise 'Rusya Federasyonu'nun bilimsel ve teknolojik kalkınma tahminininin geliştirilmesi ve düzenlenmesi hakkında' olduğunu aktardı.

Ukrayna işgalini destekleyen askeri bloggerlar ve Rybar kanalı, 'General Armageddon'un kovulmasının birkaç gün boyunca hiç kimse tarafından fark edilmediğini kaydetti.

RESMİ AJANS DOĞRULADI

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti ise, bugün Surovikin'in kovulduğunu doğruladı. RIA, Sergey Surgovikin'in yerine Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı olarak general Viktor Afzolov'un atandığını duyurdu.

Rus ordusu 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Ukrayna işgalinde 200 bini aşkın askerini kaybetti, yanı sıra onlarca Rus generali cephe hattında öldürüldü. Rusya Savunma Bakanlığı ya da Genelkurmay Başkanlığı'nı eleştiren bazı generaller ise, hızla görevden alındı.