Dünya 300 bin yıllık uykudan uyandı! Kuzeyden yayılacak, önceki salgınları unutun

300 bin yıllık uykudan uyandı! Kuzeyden yayılacak, önceki salgınları unutun

22.01.2024 - 11:51 | Son Güncellenme:

İnsanlar henüz dünyada yokken var olan virüsleri keşfeden bilim insanları, kuzey kutbu üzerinde bulunan bu virüslerin bağışıklık sistemi tarafından tanınmadığını bildirdi. Bu nedenden ötürü önümüzdeki yıllarda ölümcül bir pandeminin yaşanacağını belirten uzmanlar virüsle ilgili detaylı bilgileri de paylaştı.

300 bin yıllık uykudan uyandı Kuzeyden yayılacak, önceki salgınları unutun

İngiliz medyası beş gün önce Çin'de farelerde test edilen bir virüsün yüzde yüz öldürücülüğe ulaştığını yazdı. Pekin'deki Çin ordusuyla bağlantılı bilim insanları, pangolinlerde bulunan ve GX_P2V olarak bilinen Kovid benzeri bir virüsü klonladı. Virüsün farelerde nasıl tepki vereceğini öğrenmek isteyen uzmanlar bütün farelerin ölmesiyle birlikte deneyi tamamlayamadılar. Klonlanan virüsün akciğerlerde değil beyinde yayıldığını belirten uzmanlar, farelerin ölüm nedenini ise beyin enfeksiyonu olarak açıkladı.

Haberin Devamı

ZOMBİ VİRÜSLER TEKRAR HAYATA DÖNDÜ

Dünyada ses getiren bu çalışma sonrası Guardian gazetesi, insanlığın yeni ve tuhaf bir salgın tehdidiyle karşı karşıya olduğu konusunda bir analiz yayınladı. İklim değişikliği nedeniyle kutuplarda donan buzların içindeki "antik virüslerin" tekrar canlanacağını belirten uzmanlar, bu "zombi" virüslerinin küresel bazda birçok insanın ölümüne yol açabileceğini belirtti. Bu bağlamda bilim insanları, eski mikroorganizmaların neden olduğu bir hastalığın erken vakalarını tespit edecek bir Arktik izleme ağı planlamaya başladı.

Aix-Marseille Üniversitesi'nden genetikçi Jean-Michel Claverie, "Şu anda pandemik tehditlere ilişkin analizler, güney kutbundan ortaya çıkıp daha sonra kuzeye yayılabilecek hastalıklara odaklanıyor" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Kuzey kutbuna yönelik çok az önlem alınıyor. Orada insanlara bulaşıp yeni bir hastalık salgını başlatma potansiyeline sahip virüsler var"

Rotterdam'daki Erasmus Tıp Merkezi'nden virolog Marion Koopmans ise kuzey kutbunda çocuk felcinin antik versiyonu olan virüslerin bulunduğunu hatırlattı ve 2014 yılında Sibirya'da donmuş virüslerin tekrar hayata döndüğünü aktardı. Burada bulunan virüslerin birçoğu yaklaşık 50 bin yaşındaydı ve çiçek virüsü ve herpesin genom patojenini taşıyordu.

ÖLÜMCÜL GLOBAL PANDEMİ

Öte yandan dünyadaki salgın hastalıkların çıkmasının en büyük nedenlerinden birinin arazi kullanımındaki değişiklikler olduğunu hatırlatan Guardian gazetesi, Nipah virüsünun insanlar tarafından yaşam alanlarından uzaklaştırılan meyve yarasaları tarafından yayıldığını benzer şekilde maymun çiçeği hastalığının da Afrika'da artan kentleşme sonucu olduğunu bildirdi. Kutuplardaki tehlike ise insan türünün alışık olmadığı ve karşılaşmadığı virüsler. Tahmini olarak 300 bin yıl önce yaşamış bu virüsler modern insandan öncesine dayanıyor dolayısıyla mikroplarla hiç temas edilmediği için ölümcül olması ve global bir pandemiye yol açma riski taşıyor.