Dünya Son dakika: Fas'ta 7 büyüklüğünde deprem! Çok sayıda can kaybı var

Son dakika: Fas'ta 7 büyüklüğünde deprem! Çok sayıda can kaybı var

10.09.2023 - 01:15 | Son Güncellenme:

Fas'ın El-Huz bölgesinde 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü ülkenin kuzeyindeki El-Huz bölgesi olan depremde 2 bin 12 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Fas Kraliyet Mahkemesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, deprem nedeniyle ülke genelinde bayrakların yarıya indirileceği ve 3 günlük ulusal yas ilan edileceği bildirildi.

Kuzey Afrika ülkesi Fas'da dün yerel saatle 23.10'da felaket yaşandı. Merkez üssü ülkenin kuzeyindeki El-Huz bölgesinde yerin 8 kilometre derinliğinde 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi, depremden 19 dakika sonra 4,9 şiddetinde bir artçı şok yaşandı. Son 120 yılın en büyük depremi olarak kayıtlara geçen felakette ise ilk belirlemelere göre 2 bin 12 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

HASTANELER YARALILARLA DOLU

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve son derece popüler bir turizm kenti olan Marakeş'te bir binanın çökmesi ve turistlerin dehşete kapılarak kaçması sırasında devasa bir toz bulutunun yükseldiği görülüyor. AFP'nin haberine göre, Marakeş'teki hastanelere 'büyük bir yaralı akını' yaşandı.

Fas Kraliyet Mahkemesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, deprem nedeniyle ülke genelinde bayrakların yarıya indirileceği ve 3 günlük ulusal yas ilan edileceği bildirildi. Açıklamada ayrıca silahlı kuvvetlerin, depremden etkilenen bölgelere temiz içme suyu, gıda malzemeleri, çadır ve battaniye sağlamak için arama-kurtarma ekiplerini görevlendireceği belirtildi.

Son dakika: Fasta 7 büyüklüğünde deprem Çok sayıda can kaybı var

PORTEKİZ'DEN BİLE HİSSEDİLDİ

Richter ölçeğine göre 6,8 büyüklüğündeki deprem, Fas'ın Atlas Dağları'nı vurarak Portekiz'e kadar sarsıntılara neden oldu. İçişleri Bakanlığı hasarın çoğunun şehir ve kasabaların dışında meydana geldiğini yazdı ve Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırma Kurumu, kırsal binaların bu tür depremlere dayanacak şekilde inşa edilmemesi nedeniyle ölü sayısının büyük olasılıkla artacağı konusunda uyardı.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı hasarın çoğunun şehir ve kasabaların dışında meydana geldiğini yazdı ve Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırma Kurumu, kırsal binaların bu tür depremlere dayanacak şekilde inşa edilmemesi nedeniyle ölü sayısının büyük olasılıkla artacağı konusunda uyardı.

ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fas'a taziyelerini iletti. Erdoğan mesajında, 'Dost ve kardeş Fas’ta meydana gelen deprem felaketinden etkilenen tüm Fas halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu zor gününde tüm imkânlarımızla Faslı kardeşlerimizin yanındayız.' ifadelerini kullandı.

1/16

2/16

3/16

4/16

5/16

6/16

7/16

8/16

9/16

10/16

11/16

12/16

13/16

14/16

15/16

16/16

G20'DEN MESAJ

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Fas'ta meydana gelen felaketle ilgili "can kaybından dolayı son derece acı duyduğunu" bildirdi. X üzerinden yaptığı açıklamada Modi, 'Sevdiklerini kaybedenlere başsağlığı diliyorum. Yaralıların bir an önce iyileşmesini dilerim. Hindistan, bu zor dönemde Fas'a mümkün olan her türlü yardımı sunmaya hazır' ifadelerini kullandı.

Son dakika: Fasta 7 büyüklüğünde deprem Çok sayıda can kaybı var

TÜRKİYE: YARDIMA HAZIRIZ

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Fas'ta meydana gelen depremle ilgili 'Fas’ın El-Huz bölgesinde meydana gelen depremde can kaybı yaşandığı, çok sayıda kişinin yaralandığı ve depremin ciddi hasara yol açtığı derin üzüntüyle öğrenilmiştir. Dost ve kardeş Fas halkına ve hükümetine başsağlığı; hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türkiye, yaraların sarılması için her zaman olduğu gibi her türlü desteği sağlamaya hazırdır' denildi.

Haberin Devamı

AFAD'DAN AÇIKLAMA GELDİ

X platformu üzerinden Fas'taki depremle ilgili yazılı açıklama yayınlayan AFAD, '9 Eylül tarihinde, Türkiye saati ile 01.17’de Fas’ın Marakeş şehrinde 6.9 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmiştir. Fas’tan uluslararası yardım çağrısı gelmesi durumunda bölgeye intikal etmek üzere 265 personel hazırdır. Ayrıca 1.000 adet çadırın bölgeye ulaştırılması için Faslı yetkililerden çağrı beklemekteyiz' ifadelerini kullandı.

Son dakika: Fasta 7 büyüklüğünde deprem Çok sayıda can kaybı var

İSPANYA VE İNGİLTERE'DEN YARDIM SÖZÜ

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares Fas'ta meydana gelen deprem sonrası ülkeye yardım gönderme teklifinde bulunduklarını bildirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ise Londra'nın elinden geleni yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

 

Son dakika: Fasta 7 büyüklüğünde deprem Çok sayıda can kaybı var

Son dakika: Fasta 7 büyüklüğünde deprem Çok sayıda can kaybı var

Son dakika: Fasta 7 büyüklüğünde deprem Çok sayıda can kaybı var