Dünya Dünyanın gözü bu zirvede! Erdoğan'dan G20'de kritik görüşmeler

Dünyanın gözü bu zirvede! Erdoğan'dan G20'de kritik görüşmeler

09.09.2023 - 08:11 | Son Güncellenme:

G20 ülkelerinin liderleri Hindistan'da gerçekleşen zirveye katılmak için başkent Delhi'ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise programı kapsamında ilk görüşmesini Japonya Başbakanı Kishida ile gerçekleştirdi.

G20 zirvesinin yapılacağı Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'nin kalabalık caddeleri yeniden asfaltlandı. Binalar ve duvarlar parlak resimlerle boyandı, şehrin her tarafı  çiçeklerle süslendi. Bu hafta sonu dünyanın en zengin ve en güçlü ülkelerinin liderleri Hindistan'ın başkentindeki iki günlük konferansa katılacak. Hindistan 2023 yılı için G20 başkanlığını devraldığından bu yana, daha önceki kilit tartışma noktalarının hiçbirinde ortak bir bildiri için fikir birliği oluşturamadı.

Haberin Devamı

En büyük engellerden biri Rusya ve Çin'in, Ukrayna işgaline atıfta bulunulan ifadelere itirazları oldu. Zirvenin üye devletler arasında olağan bir anlaşma ve ortak bir liderler bildirisi ile sona ermesi ihtimali zayıf görünüyor, ancak bu durum zirvede neler olup bittiğini takip etmenin daha önemli olduğunu gösteriyor.

MODİ DUYURDU: ANLAŞMA SAĞLANDI

Zirveye dair son dakika gelişmesini CNN TÜRK'ten Göksu Öngören Özgür paylaştı. Özgür'ün değerlendirmeleri şöyle;

Dünyanın gözü kulağı bu zirvede, açıklanacak sonuç bildirgesinde. Yeni açıklamalar da gelmeye devam ediyor. Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenleniyor G20 Zirvesi. Liderler bu zirveye katılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da burada. Liderler oldukça önemli kararların altına imza atacak.

Haberin Devamı

Rusya'nın bu zirvede olmayışı ve alınacak kararlar sonucunda Rusya'yı ne yönde etkileyip, etkilemeyeceği de aslında merak ediliyor. Geçtiğimiz yıl hatırlarsınız Rusya-Ukrayna geriliminin savaşın gölgesinde G20 zirvesi Endonezya'da düzenlenmişti. Bu yıl da Hindistan'da ilk kez düzenleniyor.

Hindistan Başbakanı G20 Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi'nde anlaştığını açıkladı. Peki bu ne anlama geliyor? Bu son dakika bilgi ışığında da devam etmek istiyorum.

Geçtiğimiz yıl Endonezya'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde savaş sebebiyle Rusya'nın kınanması sonunda mutabık kalınmadığı için G20 Sonuç Bildirgesi imzalanmamıştı. Şimdi Hindistan Başbakanı Modi G20 Lideri Sonuç Bildirgesi'nde anlaştığını açıkladı. Bu önemli bir ayrıntı. Bu zirvede Liderler Sonuç Bildirgesi'nde uzlaştı diyebiliriz.

Fakat şöyle bir bilgi de var; Sonuç Bildirgesi açıklanıncaya kadar Rusya'nın kınanıp kınanmayacağını dabilmiyorduk ki şu son dakikaya kadar. Saldırganlığı ifadesi Sonuç Bildirgesi'nde yer almıyor.

1/12

2/12

3/12

4/12

5/12

6/12

7/12

8/12

9/12

10/12

11/12

12/12

TEK DÜNYA TEK AİLE TEK GELECEK

Dünya ticaretinin yüzde 75’ini temsil eden ülkelerin liderlerinin bir araya geleceği ve dünya gündeminin tartışılacağı zirvenin bu yılki teması “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” olarak belirlendi. İki gün boyunca devam edecek toplantıların ana gündem maddeleri arasında küresel borç krizi, uluslararası borç yapısında yeniliklere gitme, kripto para düzenlemeleri, enerji ve gıda güvenliğinde jeopolitik belirsizliklerin etkisi gibi konular da yer alıyor.

Haberin Devamı

HİNDİSTAN BAŞBAKANI MODİ'DEN İLK MESAJ

Hindistan Başbakanı Nerandra Modi, zirve öncesi sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda, “Hindistan, 9-10 Eylül 2023 tarihlerinde Yeni Delhi'nin ikonik Bharat Mandapam'ında 18. G20 Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyor. Bu, Hindistan'ın ev sahipliği yaptığı ilk G20 Zirvesi olacak. Önümüzdeki iki gün boyunca dünya liderleriyle verimli görüşmeler gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. G20 Zirvesi'nin insan merkezli ve kapsayıcı kalkınmada yeni bir yol çizeceğine olan inancım tamdır. Konuklarımızın Hint misafirperverliğinin sıcaklığından keyif alacaklarına eminim” dedi

 

JAPONYA BAŞBAKANI'NI KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi için geldiği Hindistan’da Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi için geldiği Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de resmi temaslarına başladı. Ziyaret kapsamında Erdoğan, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile bir araya geldi. Başbakan Fumio’yu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konakladığı otelin girişinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan karşıladı. Kabulde Fidan'ın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanları Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ile Zafer Çubukçu da yer aldı. İki lider görüşmede küresel ve bölgesel konuları ele aldı.

Haberin Devamı

İSPANYA'YA KOVİD-19 ENGELİ

Zirveye katılımı planlanan İspanya Başbakanı Pedro Sanches, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, öğle saatlerinde yapılan Covid-19 testinin pozitif çıktığını ve bu nedenle zirveye katılamayacağını bildirdi. Sanches, G20’de İspanya’yı Başbakan Yardımcısı Nadia Calvino Santamaria ve Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares’in temsil edeceğini açıkladı.

ERDOĞAN İLK TOPLANTIYA KATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer liderler, "Tek Yeryüzü" başlıklı ilk oturuma katıldı. Yuvarlak masada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağında İngiltere Başkanı Rishi Sunak, solunda ise Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa yer aldı.

Haberin Devamı

Dünyanın gözü bu zirvede Erdoğandan G20de kritik görüşmeler