Dünya Son dakika... Fotoğraflar Moskova'da çekildi! Buça katliamı Putin'in yanına taşındı

Son dakika... Fotoğraflar Moskova'da çekildi! Buça katliamı Putin'in yanına taşındı

05.04.2022 - 11:39 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, New York Times gazetesi Buça'daki Yablonska Sokağı'nın farklı tarihlerde çekilmiş uydu fotoğraflarını sayfasına taşıdı. Fotoğraflarda çok sayıda cesedin yerde yattığı ve 1 Nisan'da Rus işgalciler çekilinceye kadar yerlerinden kıpırdatılmadığı görüldü. Rusya'nın başkenti Moskova'da ise Buça'da ortaya çıkan korkunç tablonun benzeri var. Fotoğraflardan biri, Kremlin'in birkaç yüz metre uzağında çekildi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça (Bucha) bir ayı aşkın bir süre Rus birliklerinin işgali altındaydı. Rus işgalcilerin çekilmesiyle gün yüzüne çıkan dehşete bugün yenileri eklendi.

Haberin Devamı

Ukrayna ordusu ve uluslararası gazetecilerin hafta sonu ulaştığı Buça'da sokaklar ceset doluydu. Neredeyse tamamı yakından ateş edilerek öldürülen sivillerin bazılarının ise elleri arkadan bağlıydı.

BBC muhabiri Yogita Limaye, Buça'da sivil kıyafetli beş erkek cesedinin bırakıldığı bir evin bodrum katını gezdi. Cesetlerin elleri arkadan bağlanmıştı ve vurularak öldürülmüş haldeydiler. Limaye ayrıca, Kiev'in batısındaki Motyzhyn köyünde, Rus güçleri tarafından vurularak öldürüldüğü iddia edilen dört kişinin cesetlerinin bulunduğu sığ bir mezara da tanık oldu.

Ukrayna başsavcısı, Borodyanka kasabasının kurban sayısı açısından Kiev bölgesinde en kötü yer olabileceğini söylüyor.

Buça'da ise cesetler yalnızca sokaklar ve apartmanların bodrum katlarında değildi. Associated Press (AP) haber ajansı foto muhabiri Felipe Dana, bir bahçede elinde kedisiyle eşi, kardeşi ve başka bir erkeğin cesedinin başında bekleyen Ira Gavriluk'u kadrajına aldı.

Haberin Devamı

Son dakika... Fotoğraflar Moskovada çekildi Buça katliamı Putinin yanına taşındı

Ukraynalı yetkililer, Buça'da Rus askerleri tarafından yargısız infazla öldürülen 50 sivilin cesedine ulaştı, toplam can kaybının 300'ü aştığı belirtiliyor.

YENİ UYDU GÖRÜNTÜSÜ

Başkent Kiev'in 37 kilometre kuzeybatısında yer alan ilçedeki bir kilisenin bahçesinde ortaya çıkarılan toplu mezarda onlarca ceset vardı. Yaklaşık 15 metre uzunluğundaki toplu mezarda bazı sivil kurbanların başları dışarıdaydı, bazılarının da elleri ve ayakları.

Amerikan teknoloji şirketi Maxar, kilise bahçesindeki toplu mezarın uydu fotoğraflarını yayınladı. Maxar, St. Andrew ve Pyervozvannoho All Saints kilisesinin bahçesinde ilk toplu mezar işaretlerinin 10 Mart'ta görüldüğünü bildirdi. 10 Mart tarihinde başlayan toplu mezar kazısı takvimler 31 Mart'ı gösterdiğinde neredeyse 15 metre uzunluğa ulaşmıştı.

Son dakika... Fotoğraflar Moskovada çekildi Buça katliamı Putinin yanına taşındı

New York Times gazetesi ise, Buça'yı gösteren yeni uydu fotoğraflarında bir sokağın farklı tarihte çekilmiş görüntülerini sayfasına taşıdı. 28 Şubat tarihinde Yablonska Sokağı tertemiz ve hiçbir detay göze çarpıyor. Ancak 9 ve 10 Mart tarihlerine gelindiğinde sokaktaki cesetler açık şekilde seçiliyor. New York Times, 19 Mart'ta alınan bir görüntüyü haberinde kullandı.

Haberin Devamı

Son dakika... Fotoğraflar Moskovada çekildi Buça katliamı Putinin yanına taşındı

Rus işgalcilerin çekildiği 1 Nisan tarihinde cesetler aynı şekilde sokakta duruyordu. Uydu fotoğraflarını New York Times'a analiz eden uzmanlar, cesetlerin neredeyse üç hafta boyunca aynı pozisyonda durduğunu kaydediyor.

Son dakika... Fotoğraflar Moskovada çekildi Buça katliamı Putinin yanına taşındı

Yablonska Sokağı'nda çekilen ikinci videoda üç ceset daha var. Biri bisikletinin yanında yatıyor, diğeri terk edilmiş bir aracın yanında. Uydu fotoğrafları, terk edilmiş araç ve yanındaki cesedin 20 ve 21 Mart tarihinde Yablonska Sokağı'nda olduğunu kanıtlıyor.

Son dakika... Fotoğraflar Moskovada çekildi Buça katliamı Putinin yanına taşındı

New York Times, dünyayı dehşete sürükleyen diğer cesetlerin Yablonska Sokağı'nın bir kilometre çevresine dağılmış olduğunu da haberinde belirtiyor.

MOSKOVA'DA BUÇA PROTESTOSU

Rus lider Vladimir Putin, ülkesinde 'savaş', 'işgal', 'saldırı' gibi kelimelerin kullanımını yasakladı, Ukrayna'nın işgaline karşı sokaklara dökülen binlerce insanı gözaltına aldı. Ancak buna rağmen savaş karşıtı protestoların önünü kesemedi.

Son dakika... Fotoğraflar Moskovada çekildi Buça katliamı Putinin yanına taşındı

Bir Rus sanatçı, Buça'da ortaya çıkan korkunç tablonun benzerini Moskova sokaklarında sergiledi. Sanatçı, elleri arkadan bağlı şekilde Moskova'nın ünlü caddelerinde yere yattı.

Haberin Devamı

Son dakika... Fotoğraflar Moskovada çekildi Buça katliamı Putinin yanına taşındı

Protestonun gerçekleştiği yerler Alexander Bahçesi, Kurtarıcı İsa Katedrali Köprüsü, Nikolskaya Sokağı ve Eski Arbat. Alexander Bahçesi, Kızıl Meydan'ın hemen yanında ve Kremlin'e birkaç yüz metre uzaklıkta.

Son dakika... Fotoğraflar Moskovada çekildi Buça katliamı Putinin yanına taşındı

İLK KEZ KİEV'DEN AYRILDI, BUÇA'YA GİTTİ

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, işgalin başından bu yana ilk kez Kiev'den çıkarak katliam görüntülerinin geldiği Buça'ya gitti. Zelenskiy , sadece Buça ilçesinde 300'den fazla sivilin işkenceye uğradığını ve öldürüldüğünü söyledi. Zelenskiy bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne hitap edecek. Zelenskiy'nin BMGK'ya Buça'da gördüklerini anlatması ve katliama yönelik kanıtlar sunması bekleniyor.

Son dakika... Fotoğraflar Moskovada çekildi Buça katliamı Putinin yanına taşındı

Daha sonra döndüğü başkent Kiev'deki ofisinden Ukrayna halkına seslenen Zelenskiy, 'savaş suçlarına dair' kanıtlar topladıklarını belirtti. Zelenskiy "İşgalcilerin yaptıklarına dair soruşturmamız başladı. Şu an elimizde, sadece Buça'da 300'den fazla insanın işkenceye uğradığı ve öldürüldüğü bilgisi mevcut. Kentin tamamındaki incelemeler tamamlandığında bu sayının yükselmesi de çok olası. Ve bu sadece bir kentte yaşananlar" dedi.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı, Rus ordusunun geri çekildiği Borodyanka gibi kentlerde ölenlerin sayısının çok daha yüksek olabileceğini belirtti:

"Kiev'in kurtarılan bölgelerinde, Çernigiv ve Sumi'de yerel halk 80 yıl önceki Nazi işgalinde görmediklerini gördü. İşgalciler bunun sorumluluğunu kesinlikle üstlenecek. Rusya sahte röportajlarla, montajlanmış görüntülerle ve başkaları tarafından öldürüldüğünü iddia etmek üzere insanları öldürerek, yaptıkları toplu infazları gizlemeye çalışıyor."

HEMEN BAŞKENTE DÖNMEYİN

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko başkenti terk etmiş olan sivillere, geri dönmeden önce birkaç gün beklemeleri çağrısında bulundu. Kliçko "Öncelikler Kiev çevresindeki sokağa çıkma yasağı sürüyor. İkinci olarak da, Kiev yakınındaki bazı kentlerde, Rus işgalcilerin döşediği mayınlar ve patlamamış mühimmat olabilir" dedi.

Ukrayna medyası Kiev yakınlarındaki Brovary, Buça ve Vyshhorod'da sokağa çıkma yasağının 7 Nisan'a kadar geçerli olduğunu ve bu süreçte Ukrayna ordusunun bölgeyi temizleme çalışmaları yapacağını yazdı.

Son dakika... Fotoğraflar Moskovada çekildi Buça katliamı Putinin yanına taşındı

DÜNYA ŞOKA UĞRADI

Buça'dan hafta sonundan itibaren yayılan görüntüler bütün dünyada kelimenin tam anlamıyla şok etkisi yarattı. ABD Başkanı Joe Biden, Rus lider Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savaş suçları nedeniyle yargılanması gerektiğini söyledi.

"Buça’da olanları gördünüz. Putin bir savaş suçlusu" diyen Biden, her ne kadar Putin’in savaş suçlusu olarak nitelendirse de Ukrayna’da yaşanan durumu 'soykırım' olarak değerlendirmekten kaçındı.

ABD lideri, "Ukrayna’ya ihtiyaç duydukları silahları sağlamaya devam etmeliyiz. Toplayabildiğimiz tüm ayrıntıları toplamalıyız ki bir savaş suçları mahkemesi yargılaması olabilsin" diye konuştu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise, Putin’in Ukrayna’da işlenen savaş suçlarının bedelini ödemesini sağlamak amacıyla Başkan Joe Biden’ın müttefiklerle istişarelerde bulunacağını açıkladı. Sullivan, ABD’nin savaş suçları işlendiği konusunda dava dosyası oluşturmak amacıyla istihbarat hizmetleri, Ukraynalılar’ın sahadaki gözlemleri, BM gibi uluslararası örgütler ve küresel bağımsız medyayla mülakatlar dahil olmak üzere dört kaynaktan bilgi istediklerini belirtti.

Sullivan’a Buça'daki katliamların Putin’in emriyle gerçekleştirilmiş olabileceği ya da Rus güçlerin tek başlarına hareket etmiş olabilme ihtimali soruldu. ABD'li yetkili, işgalden önce Washington’un Rusya’nın bu savaşta muhalifleri öldürme ve Ukrayna’da işgal altındaki topraklarda bir terör yönetimi dayatma niyetinde olduğu konusunda uyarıda bulunduğunu hatırlattı. Ulusal Güvenlik Danışmanı, "O nedenle bunun rastlantısal bir durum olduğunu düşünmüyoruz. Bunun planın bir parçası olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Türkiye, Pazartesi günü "Buça'daki katliam görüntüleri dehşet verici, bağımsız bir soruşturma bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

Son dakika... Fotoğraflar Moskovada çekildi Buça katliamı Putinin yanına taşındı

YENİ YAPTIRIM DALGASI GELİYOR

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya'ya yönelik "sert yeni yaptırımlar" sözü verdi. Ukraynalı mevkidaşı Dimitro Kuleba ortak bir basın toplantısı yapan Truss, İngiltere ve müttefikleri tarafından Putin’in savaş hamlelerini durdurmak için yeni bir yaptırım dalgası olacağını söyledi.

Kuleba ise Buça da dahil olmak üzere pek çok yerde Rusya'nın işlediği 'korkunç suçlar' nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Konseyi'nden ihraç edilmesi çağrısında bulundu. Truss bu çağrıyı destekledi.

Kuleba, meseleye dair “herhangi bir şüphesi olan” ve de fosil yakıt da dahil olmak üzere hala Rusya ile ticaret yapmaya devam eden herhangi bir G7 ve AB ülkesinin, Ukrayna'daki toplu mezarlardan herhangi birini ziyaret ederek karara varmaları gerektiğini söyledi.

Buça’daki görüntülerin “buzdağının yalnızca görünen kısmı” olduğunu belirten Kuleba, "Abartsız ama büyük bir üzüntüyle söyleyebilirim ki, Mariupol'daki durum çok daha kötü" dedi.

avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin müfettiş göndermeye hazır olduğunu söyledi.

Almanya, 40 Rus görevlisini sınır dışı etti, ancak Rusya’dan enerji ithalatına yönelik bir ambargoyu reddetti.

Fransa da Rus diplomalatları sınır dışı etme kararı aldı. Fransız haber ajansı AFP, Dışişleri Bakanlığı'na yakın bir kaynağın 35 kişinin sınır dışı edileceğini söylediğini aktardı.

'SİZ KİMİ KANDIRDIĞINIZI SANIYORSUNUZ SAYIN LAVROV?'

Son dakika... Fotoğraflar Moskovada çekildi Buça katliamı Putinin yanına taşındı

Moskova, başından beri Buça'da bir katliam gerçekleştirdiği yönündeki haberleri hiçbir kanıt göstermeden yalanlıyor. İngiliz Daily Mail gazetesi, bugünkü manşetinde 'Siz kimi kandırdığınızı sanıyorsunuz Sayın Lavrov?' dedi ve Rus Dışişleri Bakanı'nın açıklamalarına tepki gösterdi. Sergey Lavrov, Rusya'nın Bucha katliamından sorumlu olmadıklarını kanıtlayan 'ampirik kanıtlara' sahip olduğunda ısrar ediyor.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzia ise, Buça kasabasındaki bir aylık işgal sırasında hiçbir sivilin zarar görmediğini ileri sürdü, Ukrayna'yı delil uydurmakla suçladı. New York’ta bir basın toplantısında konuşan Nebenzia, bu görüntülerin Batılı ülkeler tarafından 'tezgahlanan birer provakasyon' olduğunu savundu.