Dünya Hintlileri çileden çıkartan Bayraktar TB2 hamlesi: Türklerden aldıkları SİHA'larla ateşle oynuyorlar

Hintlileri çileden çıkartan Bayraktar TB2 hamlesi: Türklerden aldıkları SİHA'larla ateşle oynuyorlar

14.03.2024 - 10:28 | Son Güncellenme:

Uluslararası arenada kendini kanıtlayan Baykar, geçtiğimiz günlerde Maldivlere Bayraktar TB2 model SİHA satışını gerçekleştirdi. Hintli yetkililer ise bu satış sonrası yerel medyaya adeta öfke kustu.

Ermenistan ile Azerbaycan arasında 2020 yılının Eylül ayında patlak veren savaşta iki taraftan en az 150 asker hayatını kaybetti. Savaşı Azerbaycan kesin bir zaferle kazanırken, Bayraktar TB2 o dönem Ermenistan kanadına adeta cehennemi yaşattı. Askeri uzmanlar ve savunma analistleri, Dağlık Karabağ'da 44 gün süren çatışmaların Azerbaycan'ın lehine sonuçlanmasında ve savaş sahasında Ermenistan'a karşı üstünlük kurmasında silahlı ve silahsız insansız hava araçlarının (İHA) etkin bir şekilde kullanmasının önemli rol oynadığını düşünüyor. Azerbaycan lideri Aliyev ise Bayraktar TB2 ile Ermenistan'a yaklaşık bir milyar dolarlık bir zarar verdiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Bayraktar TB2'in adını dünyada duyurması ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle oldu. İlk kez geniş çaplı bir savaşta havalanan ve Rus ordusunun yüzlerce tankını etkisiz hale getiren Bayraktar TB2 için Ukrayna halkı şarkı dahi yazdı. Savaşın ilk günlerinde kilometrelerce zırhlı araçlık konvoyla Kiev'e girmeye hazırlanan Rus ordusu, TB2'ler nedeniyle başkentten geri çekilmek zorunda kaldı. İHA'ların savaştaki etkisini gören Ruslar ise çareyi İran'da buldu. Tahran'dan 'Shaded-134' isminde intihar dronu satın alan Moskova yönetimi sık sık Ukrayna hatlarına saldırı düzenledi. Geride kalan yıllarda Baykar firması Afrika'dan, Orta Doğu'ya, Avrupa'dan, Asya'ya birçok ülkeye Bayraktar TB2 satışı gerçekleştirdi. Bu satışlardan sonuncusu ise birkaç gün önce Maldivlere yapıldı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI GÖREVE BAŞLAR BAŞLAMAZ İMA ETTİ

Hindistan merkezli EuroAsian Times'da yer alan haberde ise bu satın alımın Maldivler tarihinde bir ilk olduğu belirtildi ve Kasım 2023'te göreve başladıktan kısa bir süre sonra Maldivler Cumhurbaşkanı Mohamed Muizzu'nun Türkiye'ye geldiğini ve burada birçok askeri teçhizatı incelediğini ve TB2'ler konusunda anlaşma yaptığı aktarıldı.

Çin ile yakın ilişkileri bulunan Muizzu, geçtiğimiz yılın başlarında Pekin'e yaptığı ziyarette SİHA ve İHA almak istediklerini Çin hükümetine iletti. Muizzu'nun göreve gelmesinden hemen sonra Hint ve Maldivler ordusu arasında gerilim de yaşandı. Maldivler kanadı, Hindistan'dan adanın güneyinde bulunan askerlerini geri çekmesini istedi.

Hintlileri çileden çıkartan Bayraktar TB2 hamlesi: Türklerden aldıkları SİHAlarla ateşle oynuyorlar

GENERAL MANDİP: ATEŞLE OYNUYORLAR

Hint basınına açıklamalarda bulunan Tümgeneral Mandip Singh Bayraktar TB2 insansız hava araçlarının Maldivler'e konuşlandırılmasının Hindistan'ın güvenliği açısından bir tehdit olduğunu belirtti ve "Maldivler ateşle oynuyor" deyip ekledi:

"Maldivler ve Türkiye arasındaki anlaşmanın değeri 37 milyon dolar, parça başına 5 milyon dolara denk geliyor. Bu SİHA'lar 9 milyon kilometrelik bir alanda devriye gezerek güvenliğimiz için sorun oluşturacak"

Hintlileri çileden çıkartan Bayraktar TB2 hamlesi: Türklerden aldıkları SİHAlarla ateşle oynuyorlar

Sing ayrıca Maldivlerin TB2'ler sayesinde Hint donanmasını çok rahat bir şekilde gözetleyebileceklerini belirterek Pakistan'ın da TB2'lere sahip olduğunu hatırlattı ve Çin-Türkiye arasındaki askeri işbirliğinin önümüzdeki yıllarda daha da artmasını beklediğini ifade etti.