Dünya Son dakika... Putin'e Kremlin'de suikast önlendi

Son dakika... Putin'e Kremlin'de suikast önlendi

03.05.2023 - 14:45 | Son Güncellenme:

Moskova, Kremlin Sarayı'nı hedef alan iki insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu. Rusya, saldırıdan doğrudan Kiev yönetimini sorumlu tutarken Ukrayna tarafından konuyla ilgili ilk açıklama geldi.

On beşinci ayına giren Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde Rus topraklarını hedef alan birçok saldırı düzenleyen Kiev yönetimi, ilk kez Kremlin'e kadar sokuldu.

Haberin Devamı

Rusya, Kremlin Sarayı'nı hedef alan iki insansız hava aracının düşürüldüğünü ve saldırının Putin'e suikast amacı taşıdığını duyurdu. Moskova Belediyesi, şehir üstünde insansız hava araçlarının uçurulmasını yasakladı.

Rusya'nın işgal ettiği toprakların büyük bir kısmını geri alan Ukraynalılar, 24 Şubat 2022'den bu yana Rus topraklarında birçok noktayı hedef aldı.

İKİ HAFTA ÖNCE ATILAN TWEET: PUTİN'E YAKLAŞIYORUZ

Geçtiğimiz aylarda Moskova'nın güneybatısındaki Engels üssünde konuşlu stratejik bombardıman uçaklarını vuran Ukraynalılar, Kremlin etrafında ilk kez drone uçurmuş oldu.

Alman Bild gazetesi, Nisan ayının sonunda Ukrayna ordusunun 17 kilogram C4 plastik patlayıcı yüklü UJ-22 insansız hava aracını Putin'in ziyaret edeceği Moskova yakınlarındaki yeni inşa edilen bir sanayi bölgesine doğru gönderildiğini yazmıştı.

Haberin Devamı

Söz konusu bölgenin Ukrayna sınırına uzaklığı, 60 mil yani yaklaşık 100 kilometreydi. Haberin devamında bu saldırının başarısız olduğu iddia edilerek Ukraynalı aktivist Yuriy Romanenko'nun konuyla ilgili bir tweet'ine atıfta bulundu.

Bild'in alıntıladığı bir tweet'te Romanenko, "Putin'e yaklaşıyoruz. Moskova'ya uçan ama patlamayan insansız hava aracıyla ilgili haberi herkes gördü mü?" demişti.

Son dakika... Putine Kremlinde suikast önlendi

İLK GÖRÜNTÜLER

Kiev istihbarat servisleriyle yakın bağları olduğunu iddia eden Romanenko, Ukrayna gizli servis ajanlarının Putin'in sanayi bölgesine yaptığı açık gezi hakkında 'bilgi' aldıklarını ve Rus lidere suikast girişiminde bulunmak için ölümcül insansız hava aracını fırlatmaya karar verdiklerini iddia etmişti.

Ukrayna'da bataklığa saplanan Rusya lideri Putin, mevcut koşullarda olağanüstü şekilde korunuyor. Rusya'dan kaçan bir istihbarat yetkilisi, internet, telefon ve uçak kullanmayan Putin'in kendisi yerine gideceği yerlere dublörlerini gönderdiğini savunmuştu.

BBC Rusça'nın yayınladığı bir video görüntüsü, Kremlin Sarayı üstünde Çarşamba gecesi bir patlama gerçekleştiğini ileri sürüyor. 'Komşular-Yakimanka-Zamoskvorechie' adlı Telegram kanallarından birinde paylaşılan kayıtta, patlamanın yanı sıra alkış seslerinin duyulduğu belirtildi. Videonun çekildiği nokta, Kremlin'in karşısında yer alan Serafimovich Caddesi.

Haberin Devamı

Son dakika... Putine Kremlinde suikast önlendi

Bir diğer video kaydında ise, insansız hava aracının Kremlin'in üstünde uçtuğu ve patladığı yer aldı. 

PUTİN'İN SON FOTOĞRAFI

Kremlin, Moskova semalarında imha edilen drone'ları 'terör eylemi' olarak nitelendirdi ve misilleme sinyali verdi. Resmi açıklamada ayrıca, drone'lar Moskova semalarında süzülürken Putin'in Kremlin Sarayı'nda olmadığı bilgisi verildi.

Son dakika... Putine Kremlinde suikast önlendi

Rus resmi haber ajansı Sputnik, Putin'in bugün Moskova dışındaki resmi konutunda Nizhny Novgorod Valisi'yle buluştuğunu gösteren bir fotoğraf servis etti. Novo-Ogaryovo adlı resmi konut, Moskova'nın hemen dışında yer alıyor.

ZAFER BAYRAMI KUTLAMALARI İPTAL

Her yıl 9 Mayıs'ta İkinci Dünya Savaşı'ndaki Sovyetler Birliği zaferini kutlayan Rusya'da, bu yıl birçok şehirde etkinlikler iptal edildi. Törenlerin iptal edildiği yerlerin çoğu Ukrayna sınırına yakın şehirler.

Yanı sıra, Moskova'nın sembolü Kızıl Meydan'da her yıl binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen devasa törene bu yıl sivil kimse alınmayacak. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, güvenlik gerekçesiyle halkın törende yer almayacağını söyledi:

Haberin Devamı

"Bu tür saldırıların, 'terör eylemleri'nin arkasında olan Kiev rejiminin kampanyasını sürdürmeyi planladığının elbette farkındayız."

UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Mikhaylo Podolyak Kremline' gerçekleştirilen İHA saldırısının arkasında Ukrayna'nın olmadığını söyledi. Polodyak konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

'Kremlin'e yönelik saldırılarıyla hiçbir ilgimiz yok. Ukrayna Kremlin'e saldırmayacak çünkü bu hiçbir şeyi çözmez'

Ukrayna tarafından bir açıklama da Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Sözcüsü Serhiy Nikiforov'dan geldi. Nikiforov söz konusu gelişmeyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

'Kremlin'e gerçekleştirilen sözde saldırılar hakkında bilgimiz yok. Başkan Zelenskiy'nin daha önce defalarca söylediği gibi Ukrayna başkalarına saldırmak için değil, kendi topraklarını özgürleştirmek için elindeki tüm imkanları kullanıyor'

 

KREMLİN SARAYI SALDIRISININ ARDINDAN PUTİN’İN PROGRAMI DEĞİŞMEDİ

Kremlin Sarayı’na gece saatlerinde 2 İHA ile düzenlenen saldırının ardından konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in programının değişmediğini belirterek, Putin’in 9 Mayıs'ta Kızıl Meydan'da düzenlenecek olan Zafer Bayramı törenine katılacağını açıkladı.

 

Kremlin Sarayı’na gece saatlerinde 2 İHA ile düzenlenen saldırının ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 9 Mayıs'ta Kızıl Meydan'da düzenlenecek olan Zafer Bayramı töreninin iptal edilip edilmeyeceğine dair soruya cevap veren Peskov, Putin’in 9 Mayıs'ta Kızıl Meydan'da düzenlenecek olan Zafer Bayramı törenine katılacağını belirterek, “Geçit töreni yapılacak. Programda herhangi bir değişiklik yok. Başkanın programında da bir değişiklik yok" dedi. Kremlin'e yapılan saldırının ardından Putin'in çalışmalarını Kremlin Sarayı'nda mı yoksa Novo Ogaryovo'daki konutunda mı sürdüreceğine dair gelen soruya Peskov, "Gününde size haber vereceğiz" karşılığını verdi. Putin'in şuan nerede olduğuna açıklık getiren Peskov, "Bugün Novo Ogaryovo'daki konutunda çalışıyor" ifadelerini kullandı. Peskov ayrıca, saldırı sırasında Putin'in Kremlin Sarayı'nda bulunmadığını yineledi.

Haberin Devamı

 

UKRAYNA, SALDIRIYI KENDİLERİNİN DÜZENLEDİKLERİ YÖNÜNDEKİ İDDİALARI REDDETTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Sözcüsü Serhiy Nikiforov, "Kremlin'e gece gerçekleştirilen sözde saldırı hakkında bilgimiz yok. Başkan Zelenskiy'in defalarca söylediği gibi Ukrayna tüm güçlerini başkalarına saldırmak yerine kendi topraklarını özgürleştirmek için kullanıyor" ifadelerini kullanmış, "Bu, düşmanlarımızdan beklenecek bir numara” demişti.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise, saldırıyı Ukrayna’nın gerçekleştirdiği bilgisinin doğru olmadığını belirtmiş, “Rusya açıkça büyük çaplı bir terör saldırısı hazırlıyor. Her şeyden önce Ukrayna, savunma savaşı yürütüyor ve Rusya topraklarındaki hedeflere saldırmıyor. Çünkü bu, hiçbir askeri sorunu çözmez ve hiç bir şekilde savaş alanında hiçbir şeyi değiştirmez. Bu, Rusya'nın Ukrayna’nın şehirlerine, sivillere ve altyapı tesislerine yönelik toplu saldırıları haklı çıkarmasına imkan tanır. Buna neden ihtiyacımız olsun ki? Mantık nedir?" ifadelerini kullanmıştı. Podolyak ayrıca, “Rusya, Ukrayna'nın cephede saldırı başlatmasından şüphesiz çok korkuyor ve kontrolü ele almaya, dikkat dağıtmaya çalışıyor. Dolayısıyla Rusya'nın bu tür açıklamaları, Ukrayna'da büyük çaplı bir terör saldırısına bahane bulma girişimi olarak değerlendirilmelidir” demişti.

“SUİKAST GİRİŞİMİ”

Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, Kremlin Sarayı'na gece saatlerinde 2 İHA ile saldırı girişiminde bulunulduğu, İHA’ların etkisiz hale getirildiği duyurulmuştu. Saldırı "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yönelik suikast girişimi" ve "planlı bir terör saldırısı" olarak nitelendirilmiş, Putin'in saldırı sırasında Kremlin’de olmadığı aktarılmıştı.