Dünya Trump'ın rakibi Nikki Haley yarıştan çekiliyor

Trump'ın rakibi Nikki Haley yarıştan çekiliyor

06.03.2024 - 14:43 | Son Güncellenme:

Süper Salı ön seçimlerinde yalnızca bir eyalette zafer kazanan eski diplomat Haley, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığına havlu attı.

Trumpın rakibi Nikki Haley yarıştan çekiliyor

Süper Salı’da ön seçimin yapıldığı 15 eyaletten sadece birinde rakibi Trump’ı geride bırakan Nikki Haley, yarıştan çekiliyor. Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olmak için yarışan Haley, sadece Vermont eyaletinde rakibi eski Başkan Donald Trump’ı geride bıraktı.

Haberin Devamı

Haley, Süper Salı sonuçlarını Güney Carolina’da evinde ekibiyle birlikte takip etti ve sonuçlarla ilgili kameraların karşısına çıkıp bir açıklama yapmadı.

Associated Press (AP) haber ajansı, Haley'in müttefiklerinin bile seçim kampanyasının yakında sona erebileceğini düşünmeye başladığını bildirdi.

Nikki Haley’nin rakibi Trump’ı durdurmasının artık imkânsız olduğu yorumları yapılırken, saatler sonra eski Güney Carolina valisi Haley'nin yarıştan çekileceği belli oldu, uluslararası yayın organları gelişmeyi 'son dakika' koduyla dünyaya duyurdu.

Süper Salı sonuçlarıyla birlikte Donald Trump’ın sahip olduğu delege sayısı 900’ü geçti. Cumhuriyetçie Parti'nin başkan adayı olmak için 1215 delegeye ihtiyaç var ve Trump’ın bu ay sonunda bu sayıya ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Destekçileri Süper Salı'nın ardından Haley'nin siyaset dünyasının beklentilerini aştığını belirtip beklentilerin aksine Süper Salı ön seçimlerine kadar gidebildiğine dikkat çekiyordu.

Haley’e destek veren Cumhuriyetçi seçmen oranının ortalama yüzde 11-24 arasında olduğu belirtiliyor. Genelde ılımlı ve kolej eğitimi almış seçmen Haley’e destek veriyor.

Trump’a ise çoğunlukla beyaz, 50 yaş üzeri ve kolej eğitimi almamış, Cumhuriyetçi seçmen destek veriyor.

Haley Pazar günü Washington DC’deki ön seçimde Trump’a üstünlük sağlamış ve Cumhuriyetçi Parti’de ilk defa ön seçimi kazanan kadın olarak kayıtlara geçmişti.