Dünya Türkiye'yi böyle suçladı: "Esenboğa'ya 160'dan fazla..."

Türkiye'yi böyle suçladı: "Esenboğa'ya 160'dan fazla..."

25.03.2013 - 16:20 | Son Güncellenme:

New York Times, "CIA’nın yardımı ile Arap hükümetleri ve Türkiye'nin, son aylarda gizli bir askeri hava köprüsünü genişleterek, Suriye’deki muhaliflere askeri yardımı önemli ölçüde artırdığı"nı öne sürdü.t

Türkiyeyi böyle suçladı: Esenboğaya 160dan fazla...

2012 yılının başlarında küçük çapta başlayan hava köprüsünün geçen yılın sonuna doğru önemli ölçüde artırıldığını savunan gazete, “Ankara yakınlarındaki Esenboğa Havaalanı'na ve daha az derecede Türkiye'deki ve Ürdün'deki diğer bazı havaalanlarına 160’dan fazla iniş yapıldığı” iddiasında bulundu.
ABD’nin dış istihbarat örgütü “CIA’nın yardımı ile Arap hükümetleri ve Türkiye’nin son aylarda Suriye’nin muhalefet savaşçılarına askeri yardımını önemli ölçüde artırdığı” iddia ediliyor.

Haberin Devamı

New York Times gazetesi, başta Esenboğa Havaalanı olmak üzere, Türkiye ve Ürdün’deki bazı havaalanlarına silah taşıyan kargo uçaklarının 160’dan fazla iniş yaptıklarını öne sürdü. New York Times gazetesi, “CIA’nın yardımı ile Suriyeli isyancılara silah hava köprüsü genişletiliyor” başlığı ile yayınladığı geniş haberde şunları yazdı: “Hava trafiği verilerine, çeşitli ülkelerde yetkililerle yapılan mülakatlara ve isyancı komutanların anlattıklarına göre, Arap hükümetleri ve Türkiye, CIA’nın yardımı ile son aylarda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı isyana yönelik gizli silah ve ekipmanı hava köprüsünü genişleterek Suriye’nin muhalefet savaşçılarına askeri yardımı önemli ölçüde artırdı"

Verilerin 2012 yılının başlarında küçük çapta başlayan hava köprüsünün geçen yılın sonlarında büyüyerek çok daha sürekli ve büyük bir akış haline geldiğini gösterdiğini savunan gazete, “Hava köprüsü, Ankara yakınlarındaki Esenboğa Havaalanı'na ve daha az derecede Türkiye ve Ürdün'deki diğer bazı havaalanlarına iniş yapan Ürdünlü, Suudi ve Katarlı askeri tip kargo uçaklarınca gerçekleştirilen 160’dan fazla askeri kargo uçuşunu içerecek biçimde büyüdü” diye yazdı.

"TÜRK HÜKÜMETİNİN GÖZETİMİ ALTINDA”

Haberin Devamı

Kargo uçuşlarının çoğunun Kasım ayından bu yana devam ettiğini kaydeden gazete, çalışmaların çoğunun Türk hükümetinin “gözetimi” altında yürütüldüğü iddiasında bulundu.

Büyük miktarlarda silah sevk edildiğini öne süren gazete, “yetkililere” dayanarak Katar ve Suudi Arabistan’ın 2012 yılının başlarından beri Türkiye üzerinden askeri malzemeyi sevk etse de bu konudaki büyük bir engelin, geçen yılın son baharında “Türk hükümetinin hava sevkiyatının temposunun hızlandırılmasını kabul etmesiyle” kalktığını yazdı.

“BÜYÜK KATAR UÇAĞI ESENBOĞA’YA 6 KEZ İNDİ”

ABD’li gazete, hava köprüsünün 3 Ocak 2012 tarihinde başladığını belirtikten sonra şu savlara da yer verdi: “26 Nisan ile 4 Mayıs arasında bir çok gece, Katar Hava Kuvvetlerine ait ABD yapımı büyük bir C-17 kargo uçağı, Türkiye’nin Esenboğa Havaalanı'na 6 iniş gerçekleştirdi. 8 Ağustos’a gelindiğinde Katarlılar, 14 kargo uçuşu daha yapmıştı. Tümü, Amerika’nın Ortadoğu’daki bir askeri lojistik merkezi olan Katar’taki Al Udeid Hava Üssü’nden geldi.”

Haberin Devamı

"ÜRDÜN UÇAKLARI DA ESENBOĞA'YA İNDİ"

Haberde başka oyuncuların da hava köprüsüne katıldığı vurgulanırken, örnek olarak da Kasım ayında Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait C-130 uçaklarının da Esenboğa’ya indiği öne sürüldü.