Dünya Uydudan görüntülendi! Kuzey Kore'nin 'Haeil'i

Uydudan görüntülendi! Kuzey Kore'nin 'Haeil'i

03.04.2023 - 09:51 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore'nin bir süredir üzerinde çalıştığı ve Devlet Başkanı Kim'in emri üzerine üretim hızının artırılmaya gittiği 'Haeil' füzesinin üretim tesisi uydudan görüntülendi. Tesisin kapasitesinin genişlediği görülürken, konuyla ilgili yeni detaylar da ortaya çıktı.

Uydudan görüntülendi Kuzey Korenin Haeili

BBC'nin Seul muhabiri Jean Mackenzie'nin 3 Ocak tarihinde yayımlanan '2o23'te Kim Yong-un'dan neler bekleyebiliriz?' başlıklı analizi şu cümlelerle başlıyordu:

Haberin Devamı

'Kuzey Kore' rekorlar kırdığı bir 2022 geçirdi. Bu sene, bir yıl içinde her zamankinden daha fazla füze ateşledi. Hatta, 2022'de şimdiye kadar fırlattığı tüm füzelerin dörtte biri kadar füzeyi gökyüzüne gönderdiği söylenebilir. Kim Jong-un bu yıl, Kuzey Kore'nin nükleer silah devleti haline geldiğini ve silahlarının kalıcı olduğunu ilan etti. Bu, Kore yarımadasındaki gerilimi, ABD'nin o dönemki başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore'yi tehdit ettiği 2017'den bu yana ki en yüksek seviyesine çıkardı. Peki sırada ne var?"

BABA KIZIN ORTAK TUTKUSU

Yeryüzünün en yalnız ülkesini yöneten Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yeni yılla birlikte füze denemelerini seriye bağladı. Yani sıra dünyaya da bir sürprizi vardı. Geçtiğimiz sene ilk kez kameralar önüne çıkardığı kızı Kim Ju Ae'yi neredeyse her füze testine götürdü.

Haberin Devamı

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ KARARI

Kim Jong-un ayrıca, sevgili kızıyla aynı isme sahip Kuzey Koreli kadınlardan adlarını değiştirmesini istedi. Resmi dairelere başvurmaları çağrısı yapılan kadınlar, Ju Ae olan isimlerinin yerine yenisini almaya başladı. Ju Ae adı ise yalnızca 'en yüksek haysiyete' sahip kişiler tarafından çocuklarına verilebilecekti.

Uydudan görüntülendi Kuzey Korenin Haeili

PUTİN İLE İLGİNÇ ANLAŞMA

Son günlerde ülkedeki gıda krizini çözmeye çalışan Kim'in, Rus lider Putin ile silah- yemek takasına gittiği yazıldı. Geçtiğimiz hafta ise Pyongyang yönetimi uzun süredir, kısa mesafeli füzelerine takılabilen küçük nükleer başlıklara sahip silahlarla Güney Kore’yi vurma kapasitesine eriştiğini öne sürüyordu.

KOMŞUSU İÇİN HAZIRLADI

Pyongyang yönetimi geçtiğimiz günlerde Güney Kore üzerinde nükleer saldırı simülasyonu yapmış ve “radyoaktif tsunami yaratabilecek” insansız su altı aracını denediğini açıklamıştı. Kuzey Kore tarafından verilen bilgilerde 80-150 metre derinlikte 59 saat seyrettikten sonra ülkenin doğu kıyılarında infilak ettirildiği bildirildi.

Uydudan görüntülendi Kuzey Korenin Haeili

59 SAAT DETAYI

Bu gelişmeden günler sonra ise söz konusu 'Radyoaktif tsunami' üretebilecek cihazlar uydudan görüntülendi. 'Haeil' veya 'Tsunami' olarak adlandırılan drone sisteminin amacı, düşman sularında gizli saldırılarda bulunmak.

Kuzey Kore devlet medyası, Kim'in ülkenin nükleer cephaneliğini "Katlanarak" artırmak için "İleri görüşlü bir şekilde" silah sınıfı malzemelerin üretilmesi emrini verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Uydudan görüntülendi Kuzey Korenin Haeili

TESİS GÖRÜNTÜLENDİ

Öte yandan 'Haeil'in üretildiği tesisin uydu görüntüleri ortaya çıktı. Görüntüler, Kim Jong-un'un bomba yakıtı üretimini artırma sözü vermesinin ardından yayınlandı. 3 Mart'ta çekilen görüntülerde, Deneysel Hafif Su Reaktörü (ELWR) soğutma sisteminden artan su tahliyesi görülüyor.