Dünya ‘Wagner diye bir şey yok’

‘Wagner diye bir şey yok’

15.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Putin, askeri isyana kalkışan Wagner grubu hakkında sert konuştu ve söz konusu grubun yasal dayanağı bulunmadığı için artık “var olmadığını” belirtti, Prigojin’i suçladı...

‘Wagner diye bir şey yok’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, askeri isyan girişiminde bulunan paralı asker grubu Wagner hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Rus basınına konuşan Putin, 23 yıllık iktidarına yönelik en ciddi tehdit haline gelen Wagner’in yasal dayanağı bulunmadığından, tüzel bir kişilik olarak “var olmadığını” açıkladı. Putin, “Wagner mevcut değil. Özel paramiliter yapılara dair bir kanun yok. Wagner yok” dedi. 

Haberin Devamı

“Kommersant”a konuşan, Wagner kurucusu Yevgeni Prigojin ve grubun üst düzey yöneticileriyle yaptığı 3 saatlik toplantı hakkında bilgi veren Putin, Wagner grubuna görevlerine devam etmeleri için birkaç seçenek önerdiğini savundu. Putin, “Hepsi bir yerde toplanıp göreve devam edebilirdi ve onlar için hiçbir şey değişmemiş olurdu. Tüm bu süre boyunca onların gerçek komutanı olan kişi de onları yönetebilirdi. Bunu söylediğimde birçoğu başıyla bunu onayladı. Ancak ön tarafta oturan ve bunu görmeyen Prigojin, çocukların bu kararı kabul etmediğini söyledi” dedi. 

Uzmanlar, bu sözleri ‘Kremlin’in Wagner savaşçıları ve Prigojin arasına bir set çekmeye çalıştığı’ şeklinde yorumladı. Rus basınında Prigojin’in statüsünü düşürecek yayınlara devam edilmesi bekleniyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Putin’in konuşmasının ardından yaptığı açıklamada, Wagner grubunun yasal statüsünün değerlendirildiğini ifade etti. Peskov, durumun karmaşık olduğunu ve üzerinde çalışılması gerektiğini belirtti. 

Haberin Devamı

‘Kapasiteleri yok’ 

Öte yandan ABD’den de Wagner’in durumuyla ilgili bir açıklama geldi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Pat Ryder, Wagner’in artık Ukrayna’daki savaşta önemli bir rol oynamadığını söyledi. Ryder, “Wagner güçlerinin Ukrayna’daki operasyonlara destek verecek bir kapasitede olmadıkları kanaatindeyiz” dedi. Ryder bununla birlikte Wagner savaşçılarının büyük çoğunluğunun hala Rusya’nın Ukrayna’da işgal ettiği bölgelerde bulunduğunu düşündüklerini belirtti. 

Wagner grubu, 23 Haziran’da isyan başlatmış ve 1 gün süren isyanın ardından geri adım atmıştı. İsyan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabuluculuğunda sona ermiş, Putin ve Prigojin isyandan 5 gün sonra Kremlin’de görüşmüştü. 

Biden: Prigojin yediklerine dikkat etsin!

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya lideri Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savaşı çoktan kaybettiğini belirterek Kiev’in karşı saldırısının Moskova’yı müzakere masasına oturmaya zorlayacağını umduğunu söyledi. Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Fin Devlet Başkanı Sauli Niinisto’yla ortak basın toplantısında konuşan Biden, “Putin savaşı çoktan kaybetti. Putin’in ciddi sorunu var. Ukrayna’daki savaşı kazanması da mümkün değil” dedi. Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigojin’e tavsiyede de bulunan Biden, zehlirlenme riskine karşı “Prigojin yediklerine dikkat etsin” dedi.

Haberin Devamı

Laçin koridoru yeniden ‘ısındı’

Azerbaycan’ın geçtiğimiz günlerde Kızılhaç’a ait araçlarla kaçakçılık yapıldığı gerekçesiyle Ermenistan’ı Dağlık Karabağ’a bağlayan tek güzergah olan Laçin Koridoru’nu kapatmasının yankıları sürüyor. Ermenistan, Bakü’nün kararının ardından uluslararası topluma çağrıda bulunarak koridorun yeniden açılması için “çaba gösterilmesini” isterken, Dağlık Karabağ’da da Ermeniler, Laçin Koridoru’nun geçici olarak kapatılmasını protesto etti. Dağlık Karabağ’ın en büyük kenti Hankendi’de (Stepanakert) toplanan 6 bin kişi, koridorun kapatılmasının insani bir krize yol açacağını belirterek güzergahın açılmasını talep etti.