Dünya Wagner mahkûmları topluyor

Wagner mahkûmları topluyor

16.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son günlerde Ukrayna’daki savaşta gerilemeye başlayan Rusya’nın, ordusunu güçlendirmek için hapishaneden asker topladığı öne sürülürken, paralı asker grubu Wagner’in kurucusunun ortaya çıkan videosu, iddiayı güçlendirdi.

Wagner mahkûmları topluyor

Ukrayna’nın Moskova’dan 6 bin kilometrelik toprağı geri aldığını açıklamasının ardından savaşta en büyük gerilemelerinden birini yaşayan Rusya, karşı taarruz başlattığını açıklarken, zayıflayan ordusunu güçlendirmeye çalıştığı öne sürülüyor. Son olarak paralı asker grubu Wagner’in kurucusu olarak bilinen Yevgeniy Prigozhin’in, asker toplamak amacıyla hapishanelere gittiğini gösteren bir videonun ortaya çıkması da, bu iddiaları güçlendirdi. 

Haberin Devamı

Qırım Haber Ajansı (QHA), Rus paralı asker grubu Wagner’in, mahkûmlara ve dava süreci devam eden kişilere Rus ordusu bünyesinde Ukrayna’da savaşması karşılığında 6 ay sonra af ve 200 bin ruble maaş vadettiğini öne sürerken, Prigozhin’in hapishanede çekilmiş videosunda da benzer teklifler yapılıyor. BBC’nin haberine göre, Prigozhin’in söz konusu videoda, tutuklulara askeri hizmet karşılığında cezalarının hafifletileceğini söylediği görülüyor. 

Prigozhin, bir hapishanedeki mahkûmlara hitaben yaptığı konuşmada “6 ay (Wagner’de) hizmet ederseniz özgürsünüz. Ancak Ukrayna’ya gelip bunun size göre olmadığına karar verirseniz, sizi idam ederiz!” ifadesini kullanıyor. Videonun Rusya’ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Mari El’deki bir ceza kolonisinde çekildiği düşünülüyor.

Haberin Devamı

Rus füzesi barajı hedef aldı

Öte yandan, Ukrayna’nın son günlerde kat ettiği ilerlemenin “intikamını” almaya çalışan Rusya karşı saldırılarına devam ediyor. Nitekim, Rusya önceki gün, aynı zamanda Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin doğduğu kent olan Krivyi Rih yakınlarındaki bir baraja füze saldırısında bulundu. 

Füze saldırısının yol açtığı gediklerden saniyede 100 metreküp su akışının olmasının ardından bölge sakinlerine tahliye çağrısı yapılırken, 112 evin sular altında kaldığı bildirildi. Barajın bulunduğu Inhulets Nehri’ndeki su seviyelerinin tehlikeli bir şekilde yükseldiğini belirten yetkililer, barajın onarım çalışmalarının sürdüğünü ve “selin azalmakta olduğunu” açıkladı.

Zelenskiy trafik kazası geçirdi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy,  Ursula von der Leyen ile görüşmesi öncesi başkent Kiev’de trafik kazası geçirdi. Özel bir otomobilin, içinde Zelenskiy’nin bulunduğu araca çarptığı belirtilirken, Ukraynalı liderin ciddi şekilde yaralanmadığı bildirildi. Nitekim Zelenskiy’nin von der Leyen ile görüşmesi sırasında çekilen fotoğraflarda oldukça sağlıklı görünmesi dikkat çekti. Basın Sekreteri Sergii Nikiforov ise kazanın soruşturulacağını açıkladı.

‘Kırmızı çizgiyi geçme’ uyarısı

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, savaş boyunca 3’üncü kez Kiev’e gelerek Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Başbakan Denis Şmihal ile bir araya gelirken, Rusya, aynı gün batının Ukrayna’ya olan desteği konusundaki rahatsızlığını sert bir şekilde dile getirdi.

Haberin Devamı

Ukrayna halihazırda Avrupa ve ABD’den silah desteği alırken, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, Washington’ı Kiev’e uzun menzilli füzeler göndermesi konusunda uyardı. Zaharova, ABD’nin Ukrayna’ya daha uzun menzilli füzeler sağlamaya karar vermesi halinde “kırmızı çizgiyi” aşacağını ve çatışmanın doğrudan tarafı olacağını söyledi.