Gündem E Devlet Hizmetleri ve e devlet Şifresi Alma

E Devlet Hizmetleri ve e devlet Şifresi Alma

15.07.2015 - 12:19 | Son Güncellenme:

E-Devlet şifresi alarak pek çok kamu işlemlerimizi kolayca yapabilmekteyiz. E-Devlet şifresi ve E-Devlet sistemi hakkında detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

E Devlet Hizmetleri ve e devlet Şifresi Alma

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte devlete bağlı çoğu kurum ve kuruluş internet uygulamalarını geliştirmiştir. İnternet uygulamalarını geliştiren bu kurum ve kuruluşlar E-Devlet sisteminde de yer almaktadır. E-Devlet sistemi bu hizmetlerin vatandaşlara elektronik ortam aracılığıyla ulaşmasını sağlamaktadır. E-Devlet sistemi ile vatandaşlar devlet kurumlarındaki bazı işlemlerini internet üzerinden online olarak gerçekleştirebilmektedir. E-Devlet sistemi kurulduktan sonra devlet dairelerinde oluşan sıralar azalmıştır. E-Devlet sistemi vatandaş ve devlet arasındaki ilişkiyi internet ve teknoloji sayesinde geliştirmeyi amaçlamaktadır. E-Devlet sistemini kullanan vatandaşlar işlemlerini internet üzerinden yapabilmektedir. E-Devlet kurulduğu ilk zamanlarda çok kayıtlı kullanıcı yoktu. Zamanla E-Devlet sisteminin hayatımız için bir kolaylık olduğu anlaşıldıkça vatandaşlar E-Devlet sistemini kullanmaya başlamıştır. Şu an için E-Devlet sistemine kayıtlı 21 milyon kişi vardır. E-Devlet sisteminde kamu kurumlarının çoğu bulunmaktadır ve internet üzerinden vatandaşlara hizmet vermektedir. E-Devlet sisteminde kamu kurumları olarak Bakanlar Kuruluna bağlı bütün bakanlıklar bulunmaktadır. E-Devlet sisteminde ayrıca belediyelerde bulunmaktadır.

Haberin Devamı

E-DEVLET İÇİN TIKLAYINIZ!

Bütün belediyeler E-Devlet sisteminde yer almasa da zamanla kullanan belediyeler artmıştır. En çok kullanılan E-Devlet hizmetleri arasında SGK prim sorgulama, E-okul, SGK hizmet dökümü, 3 günlük hava durumu öğrenme, hastane randevu alma sistemi gibi işlemler E-Devlet sisteminde en çok kullanılan hizmetler arasında yer almaktadır. E-Devlet sisteminde bir de E-Devlet kapısı bulunmaktadır. E-Devlet kapısı E-Devlet hizmetlerine aynı yerden güvenli ve kesintisiz olarak ulaşılmasını sağlayan bir uygulamadır. E-Devlet uygulamasına giriş yaptığımızda ana sayfada 3 tane bölüm vardır. E-Hizmetler, kamu kurumları ve belediyeler olarak E-Devlet sistemi 3 parçadan oluşmaktadır. E-Hizmetler bölümünde E-Devlet altında olan bütün kurum ve kuruluşların internet uygulamalarına ulaşabilirsiniz. E-Hizmetlerden kolay bir şekilde istediğimiz uygulamaya ulaşabilmek için sol tarafta bulunan harflerden ulaşmak istediğimiz uygulamanın baş harfini seçerek o harf ile başlayan uygulamalara erişebiliriz. E-Hizmetler altından vatandaşlar genellikle Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı, PTT gibi kurumlara ulaşmaktadır. E-Devlet ana sayfasında bulunan bir başka bölüm ise kamu kurumları bölümüdür. Bu bölümde E-Devlet sistemine kayıtlı bütün bakanlıklar bulunmaktadır. Kamu kurumları bölümünde Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ve diğer tüm bakanlıklar bulunmaktadır. E-Devlet ana sayfasında bulunan belediyeler bölümünde ise E-Devlet sistemine kayıtlı bütün belediyeler bulunmaktadır. Ülkemizde bulunan bütün belediyeler sistemde bulunmasa da çoğu belediye E-Devlet hizmetine dahil olmuştur. Belediyeler hakkında işlemleri ve belediyeler hakkında bilgileri E-Devlet ana sayfasının belediyeler kısmından ulaşabilirsiniz. E-Devlet sistemindeki bu işlemlerin hepsini yapmak için sisteme giriş yapmalısınız. E-Devlet sistemine 4 farklı şekilde giriş yapabilirsiniz. Vatandaşlar genellikle daha kolay bir giriş sistemi olduğu için E-Devlet şifresi ile olan giriş seçeneğini kullanmaktadır.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için ana E-Devletin ana sayfasında bulunan sağ üst taraftaki sisteme giriş linkini tıklamalısınız. Sisteme giriş linki tıklandıktan sonra T.C. vatandaş giriş ekranına yönlendireceksiniz. T.C. vatandaş giriş ekranında 4 farklı giriş sistemi vardır. Bu giriş sistemlerinden herhangi birisini seçerek sisteme girişinizi yapabilirsiniz. Vatandaş giriş ekranında giriş ekranından E-Devlet kapısına giriş yapabilirsiniz. Sistemde ilk olarak E-Devlet şifresi ile olan kısım bulunmaktadır. Bu kısma T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek sisteme giriş yapabilirsiniz. E-Devlet şifreniz yok ise alma işlemi basittir. Kolay bir şekilde E-Devlet şifrenizi PTT şubelerinden alabilirsiniz. PTT şubelerinden E-Devlet şifresi alabilmek için T.C. kimlik numaranızın bulunduğu bir nüfus kağıdınız ile PTT şubesine gitmelisiniz. E-Devlet şifresini PTT şubesinden alacağınız zaman 2 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekmektedir. PTT şubelerinden E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra sisteme E-Devlet şifresi ile giriş yapabilirsiniz. Vatandaş giriş ekranında mobil imza ile giriş yapabilmek için üzerinize tanımlı hattınızın mobil imzaya uyarlı olması gerekmektedir. Eğer hattınız mobil imzayı destekliyor ise T.C. kimlik numaranızı ve cep telefonu numaranızı sisteme girdikten sonra hattınızın türünü seçerek sisteme girişinize devam edebilirsiniz. Elektronik imza seçeneği ile giriş yapabilmek için üstünüze tanımla elektronik imzanın bulunmalıdır ve elektronik imza kartınız bulunmalıdır. Üstünüze tanımlı elektronik imza var ise kart tipini seçtikten sonra giriş seçeneğini de seçtikten sonra sisteme girişinizi devam edebilirsiniz. T.C. kimlik kartı ile giriş seçeneği daha yeni kullanıma açılan bir sistemdir. Bu sisteme standart kart okuyucu giriş ve kart erişim cihazı ile giriş seçeneği ile giriş yapabilirsiniz.